gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - de Prambanan

reis terug  
de Pramabantempels voor de Merapi vulkaan © Travelmarker Reizen

Het Pramabanan tempelcomplex

Op de Prambananvlakte ligt de grootste afzonderlijke concentratie oudheden van Indonesië. De belangrijkste is het Prambanan tempelcomplex, 16 kilometer ten oosten van Yogyakarta. Het tempelcomplex Prambanan is minstens zo indrukwekkend als de Borobudur. Niet in het minst omdat de restauratie van dit tempelcomplex nog altijd in volle gang is. Van verre hoor je getik van hamers en beitels van arbeiders, die de vaak enorme blokken steen bewerken.

Geschiedenis

Het Pramabanan tempelcomplex is tussen de 8e en 10e eeuw gebouwd door hindoevorsten van Balitung, de heersers van Mataram, en gewijd aan de drie belangrijkste hindoe-goden. In de 13e eeuw is het tempelcomplex verlaten en door een aardbeving in de 16e eeuw zijn de gebouwen ingestort en onder een dikke aslaag bedekt. In 1811 werd de Loro Jonggrangtempel ontdekt door de Britse onderzoeker Colin Mackenzie.
De studie van de Hindoe-Javaanse tempelbouw was het belangrijkste doel van de reis die Nederlands meest vooraanstaande architect van de vorige eeuw, Hendrik Pieter Berlage in 1923 in het voormalig Nederlands-Indië maakte. De specifieke opdracht die de architect van de regering mee had gekregen was het samenstellen van een rapport over de tempelruïnes te Prambanan. Op basis van zijn rapport begon men in 1930 met de restauratiewerkzaamheden, die nog altijd voortduren.
Enkele jaren geleden werd het land opgeschrikt door het nieuws dat dieven de hoofden van meer dan 20 tempelbeelden hadden afgehakt en meegenomen, een zaak die nooit is opgelost. Het is trouwens geen zeldzaamheid dat 's lands kunstschatten ontvreemd worden, om daarna naar het buitenland te verdwijnen.

Honderden tempels

het Prambanan tempelcomplex © Travelmarker ReizenOorspronkelijk bestond het complex uit maar liefst 244 tempels. De zestien tempels op het bovenste plateau waren bestemd voor goden en vorsten. Tegenover de drie hoofdtempels staan drie kleinere tempels voor de rijdieren, en bij de ingangen vier tempels voor bewaking, met daarnaast vier kleinere tempels om de kwade geesten buiten het tempelcomplex te houden. Op het tweede, lagerliggende plateau stonden 224 tempels, waarvan er nu twee gerestaureerd zijn. Beneden deze twee plateau's stonden vermoedelijk houten bouwwerken, waarvan niets teruggevonden is.
Desondanks zijn de resten van de 8 tempels nog altijd het bezichtigen waard.

De Shiva tempel (Loro Jonggrang)

Van de 3 gerestaureerde tempels is vooral de gigantische Shiva tempel bijzonder indrukwekkend. Deze 50 meter hoge tempel, ooit de hoogste van Java, is gebouwd om koning Balitung, een vorst van het machtige Javaanse rijk Mataram, in te begraven. Hij zag zichzelf als reïncarnatie van Shiva, die de hoofdfiguur is in de talloze reliëfs op de buitenkant van de tempel.

relief © Travelmarker ReizenDe prachtige reliëfs, die het Ramayana epos als onderwerp hebben, beginnen links op de Shiva tempel en lopen dan via de noordelijke Vishnu tempel naar de Brahma tempel in het zuiden waar ze eindigen. De decoraties wijzen erop dat de Shivatempel gezien werd als de de godenberg Meru, de Indonesische Olympos. Shiva is Nantara, de heer van de dans, die aan het einde van ieder tijdperk de wereld dansend vernietigd en opnieuw schept. In de bijtempel ertegenover staat een uniek vrijstaand beeld van Shiva's rijdier, de stier Nandi.

de stier Nandi © Travelmarker Reizen De Shivatempel wordt in de volksmond Loro Jonggrang genoemd, wat Ranke maagd betekent. Aan deze naam zit een legende vast. Bandung Bondowoso, de zoon van koning Boko, wilde Loro Jonggrang, de dochter van de heer van Prambanan huwen. Ze zag niets in Bandung, en zei hem te willen huwen als hij de onmogelijke opdracht om in een nacht 1000 tempels te bouwen kon volbrengen. Met hulp van de aardmannetjes leek het hem toch te gaan lukken. Vlak voordat het karwei af was liet Loro Jonggrang de vrouwen rijststampen, waardoor de hanen te vroeg gingen kraaien. De lichtschuwe aardmannetjes dachten dat de zon al opkwam, en verdwenen direct onder de grond. Bandung was woedend en veranderde Loro Jonggrang in het wellustige durgabeeld in de noordelijke kamer van de tempel.
In de oostkamer staat een beeld van Shiva zelf, in de westkamer een beeld van zijn zoon Ganesha.

Stel je eigen reis naar de Prambanan samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis naar de Prambanan samen met de bouwstenen, vliegtickets, autohuur en losse hotelovernachtingen van Travelmarker Reizen

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl