gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - Probolinggo en omgeving

reis terug  

Probolinggo

De kustplaats Probolinggo is het vertrekpunt voor het wereldberoemde kratercomplex Gunung Bromo. In de stad zelf is weinig te beleven.

Geschiedenis

De opdracht van de mariniersbrigade tijdens Operatie Produkt, de eerste politionele actie, in juli 1947 was in het hele gebied ten oosten van Probolinggo de ondernemingen veilig te stellen, en de havenplaatsen Probolinggo en Banyuwangi veroveren. Om de oosthoek van Java af te sluiten van de rest van het eiland zou men daarna vanuit Probolinggo zo snel mogelijk doorstoten naar de zuidkust. Na de landing op 21 juli bij Pasir Putih rukten de Nederlandse troepen snel naar de stad op, welke ze pas na felle huis-aan-huis gevechten wist in te nemen.

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Naar het Bromo kratercomplex

op weg naar de Bromovulkaan © Travelmarker ReizenindonesieVanaf de kustweg voert een goed onderhouden asfaltweg naar het 40 kilometer verderop gelegen Ngadisari. De route is prachtig, vooral als de weg begint te klimmen. In Sukapura, 18 km. voor de Bromo, ligt het hotel Sukapura Permai op 810 meter hoogte links van de weg. Het plaatsje heeft een postkantoor en een moneychanger. Ruim een kilometer na Sukapura Permai ligt het Grand Bromo Hotel rechts van de weg, op 930 meter hoogte.
In Wonokerto, 5 kilometer verder staat het eenvoudiger Bromo Homestay. Weer vijf kilometer verder ligt Yoschi's guesthouse links van de weg op 1680 meter. Twee kilometer na Yoschi kom je bij het kaartjesloket, waar je entree tot het kratercomplex moet betalen. Iets verderop staan jeeps te wachten die je voor een klein bedrag naar Cemoro Lawang brengen, waar verschillende eenvoudige hotels zijn. Vanaf dit plaatsje, dat op 2200 meter hoogte op de buitenste rand van het kratercomplex ligt, begint het voetpad naar de Bromo. Als je niet met een jeep omhoog wilt, is het een half uur klimmen van Ngadisari naar Cemoro Lawang. Vanaf Ngadisari (op 1800 m hoogte) is nagelaten bochten in de weg aan te leggen, waardoor dit traject zo steil is geworden dat de klim voor de meeste auto's nauwelijks haalbaar is.

Probolinggo - Pasir-Putih - Situbondo - Ketapang

Vanaf Probolinggo voert de weg langs de kust naar het oosten. Aan de linkerkant kun je het eiland Madura zien liggen. Tijdens het Nederlandse koloniale bewind was dit eiland de belangrijkste zoutproducent van heel Indië. Beroemd zijn de Madurese houtsnijkunst en het temperamentvolle karakter van de eilandbewoners.

Pasir Putih

zonsondergang bij Pasir Putih © Travelmarker ReizenindonesieHet kustplaatsje Pasir Putih ('wit zand') telt een beperkt aantal redelijke middenklasse hotels aan het strand, waardoor het een geschikte tussenstop is op deze kustroute. Neem een kamer met klamboe als je er zelf geen bij je hebt, want deze kust is muggenrijk.

Het strand is redelijk, en vooral 's avonds gezellig wanneer de satéverkopers er neerstrijken. Je kunt genieten van schitterende zonsondergangen. De onderwaterwereld voor de kust is niet bijzonder. Kijk in het water wel uit voor zee-egels.

Geschiedenis
Tijdens operatie `Produkt', de eerste politionele actie, viel de keuze op het strand van Pasir Putih als landingsplaats voor de Nederlandse mariniersbrigade. In de ochtend van 21 juli 1947 zetten vier kleine landingsboten een 'stootgroep' aan land, die dankzij voorafgaande beschietingen vanuit zee weinig tegenstand ondervonden. Vijf minuten na deze groep arriveerde de 'strandgroep' die het strand gereed moest maken voor de landing van de hoofdmacht. Ondanks felle tegenstand wisten de Nederlanders hiervandaan snel door te stoten naar Probolinggo.

Ketapang

De mangrovebomen die je tussen Pasir Putih en Ketapang langs de kant van de weg ziet staan zorgen dankzij hun luchtwortels voor een welkome extra versteviging van de kuststrook. Vanuit Ketapang vertrekt de ferry naar Bali. De boottocht naar Gilimanuk duurt ongeveer drie kwartier.

Probolinggo - Jember - Kalibaru

Jember

Aan de stad Jember kun je duidelijk zien hoe welvarend dit gebied dankzij de plantages is. Breed uitgelegde straten met aan weerszijden goedonderhouden moderne kantoorgebouwen, huizen en hotels. Tijdens de politionele actie van 1947 is in Jember hevig gevochten. De TNI-kazerne die hier lag, moest door de Nederlanders blok voor blok veroverd worden.

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Jember - Kalibaru

Niet lang na Jember gaat de weg een schitterend junglegebied in. Het is een mooie, bochtige weg, met in elke bocht een mannetje die het verkeer staat te regelen. Op ongeveer 7 km. voor kalibaru heb je een prachtig uitzicht links over het dal, waarna de afdaling naar Kalibaru begint.

Kalibaru

sierbanaan © Travelmarker ReizenindonesieKalibaru is een klein plaatsje op de helling van de 3000 meter hoge Gunung Raung. Rond het plaatsje, dat op 480 meter hoogte ligt, liggen verschillende plantages.
Een verblijf in Margo Utomo Homestay (Jl. Lapangan 10) is een goede gelegenheid om eens wat meer te weten te komen van de verschillende gewassen die in dit gebied verbouwd worden. Het hotel ligt aan de rand van een plantage. De kamers liggen rond een zeer interessante tuin, met verschillende planten- en boomsoorten, die allemaal van hun latijnse en indonesische namen zijn voorzien. Vlakbij liggen de stallen waarin zelf gefokte hollandse koeien gehuisvest zijn. Kalibaru telt nog een aantal andere sfeervolle hotels. Wat wel een steeds groter probleem wordt in Kalibaru is de oorverdovende oproep tot gebed die vanuit de vele moskeeen in de plaats klinkt. Je hoeft hier echt geen wekker te zetten!

peperplant © Travelmarker ReizenindonesieTransport
De trein Surabaya-Banyuwangi stopt op het station van Kalibaru dat op nog geen twee minuten lopen van het guesthouse afligt. Naar Banyuwangi (80 km). Jember (50 km)

De omgeving van Kalibaru
Het is erg leuk onder leiding van een gids (f5,- per uur) over een plantage te wandelen. Te zien is nootmuskaat, peper, cassave, ananas, en verschillende planten- en bloemensoorten, waaronder orchideeen. Daarnaast kan je een koffiefabriek bezoeken of een kijkje nemen bij de mensen thuis, om te zien hoe ze tahu maken. Drie kilometer buiten het dorp ligt een mooie waterval.
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl