gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - Solo (Surakarta)

reis terug  

Solo (Surakarta)

Solo, ook vaak Surakarta genoemd, is Java's oudste culturele centrum. Vroeger bestond de stad uit de twee 'Vorstenlanden' van de Susuhunan (vorst) van Surakarta en de vorst van Mangkunegara. Als bestuurlijke eenheden zijn ze reeds lang verdwenen, nog wel rest ons de schitterende residenties van beide vostenhuizen.

Geschiedenis

De sultans van Solo zijn altijd sterk pro-nederlands geweest. In tegenstelling tot de anti-nederlandse houding van de sultan van de nabijgelegen sultansstad Yogyakarta tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, hield de sultan van Solo een receptie voor de Nederlandse troepen, nadat deze Solo op de Republikeinse TNI veroverd hadden. Dit werd hem later niet in dank afgenomen. Hij moest afstand van zijn macht en privileges doen. Solo en het omliggende gebied verloor de speciale status, in tegenstelling tot Yogya, dat een autonome status heeft mogen houden.

Bezoek Solo tijdens een zeer bijzondere bouwsteen van Yogyakarta naar Bali van Travelmarker Reizen (met privé-chauffeur)

Bezienswaardigheden

Kraton Hadiningrat

dansrepetitie in het Mangkunegaran kraton  © Travelmarker ReizenindonesieHet Kraton van Solo, kraton Hadiningrat is in 1745 gebouwd door de susuhunan, de oudste tak van de vorstenfamilie. Het bouwplan van de kraton loopt van noord naar zuid en bestaat uit een aantal open hoven open paviljoens en pendopos. De noorderpoort is de belangrijkste, de zuiderpoort is voor de begrafenisstoet van de sultan. Bezoekers betreden de paleisgronden via een oostelijke ingang, omdat zij niet via de grote noordelijke ingang mogen komen. Hierdoor is het sultanspaleis in 1985 zwaar door brand getroffen. Dit had niet gehoeven, want de brandweer was er als de kippen bij. De wagens konden echter niet door de hoofdpoort, die als heilig werd beschouwd, en dus ook niet beschadigd mocht worden. De brandweerlieden konden dus enkel toekijken. Volgens insiders was de brand een straf van de goden, omdat de sultan de verplichte rituelen verwaarloosd had.

Het museum in het paleis van de Susuhunan bezit een fraaie collectie Javaanse handschriften en krissen. Voor de Javaan is de kris heilig. Ze bezit een mystieke kracht die zowel positief als negatief kan werken.

Aan de westzijde van de noordelijke alun-alun van de kraton Hadiningrat staat de grote moskee, Mesjid Agung, een uitstekend voorbeeld van de vermenging van Javaanse cultuur en islam.

Mangkunegaran paleis

dansvoorstelling in het Mangkunegaran kraton  © Travelmarker ReizenMangkunegoro II, een familielid van de sultan van Solo, begon in 1787 met de bouw van het paleis. Het bouwwerk zoals dat tegenwoordig te zien is, is het resultaat van bouwwerkzaamheden die in 1866 afgerond werden. Het bestaat uit twee hoofdgebouwen, de pendopo (ontvangstzaal en dansruimte) en de Dalem Ageng (ceremonieele hal), geflankeerd door de woonvertrekken van de familie.

De nazaten bewonen het paleis nog altijd, en het is mogelijk een kijkje te nemen in hun woonvertrekken. In de Dalem Ageng kun je de gouden sieraden, krissen, bronzen beelden en het antiek van de sultansfamilie bezichtigen. De oostelijke vertrekken heten de bale peni en zijn voor de prinsen. De westelijke vertrekken, de Bale Warni, zijn voor de prinsessen. Het hele paleis is van teakhout gebouwd. De pendopo (audiëntieruimte) steunt op vier massieve pilaren, de Saka Guru, die bijna 11 meter hoog zijn. Met een beetje geluk kun je getuige zijn van een dansrepetitie, die af en toe in de Pendopo wordt opgevoerd. Naast het paleis liggen de oude barakken van de cavalerie, die nog altijd bewoond worden.

Balinese processie bij Ubud © Travelmarker ReizenindonesieHet vloeroppervlak van de pendopo is 62,5 bij 51,6 meter. Het dak is gemaakt van honderden siraps (teakhouten tegels). De totale oppervlakte van het paleis, exclusief het tegenwoordige hotel, is ongeveer 13 hectare. Het geheel wordt omgeven door een hoge ringmuur, met een hoofdpoort en twee zijpoorten aan de west- en oostkant. De Mangkunegaran Poort is gebouwd in puur Javaanse stijl, met duidelijke Javaanse structuurelementen. Naast het Mangkunegaran paleis liggen de oude barakken van de cavalerie, die nog altijd bewoond worden.

Pasar Klewer

Solo is, anders dan Yogya, voor haar inkomsten niet louter aangewezen op het toerisme. Vanouds speelt de batikindustrie er een belangrijke rol. In Solo gaat het dan niet om ambachtelijk gemaakte sarongs, maar om honderdduizenden in fabrieken gemaakte overhemden, sarongs of tafelkleden. Pasar Klewer is de grootste batik- en textielmarkt van Solo en van Indonesie. Het is een leuk om er een bezoekje aan te brengen. De markt ligt naast het noordplein van het paleis van de susuhunan (kraton Hadiningrat).

Radya Pustaka museum

In het voorhof van dit museum in Jl. Slamet Riyadi staat een levensgroot beeld van Ronggowarsito, een beroemd Javaans dichter en een oud kanon. De collectie van het museum bestaat uit antiek en beelden van de godin Loro Jonggrang, Shiva en Bodhisatwa.

Sriwedari

In dit recreatiepark liggen een dierentuin, theaters en tuinen. Aan de rand van het park ligt een restaurant.

Jurug Permai park

Dit recreatiepark in Jl. kolonel Sutarto wordt ook vaak gebruikt voor motorraces. Het park heeft een camping aan de oevers van de Bengawan Solo. Er is een meertje, telaga Tirta Ria, waar waterfietsen, boten en kanos gehuurd kunnen worden.

Hotels in Solo

Het Sahid Kusuma Prince Hotel, de voormalige verblijfplaats van een prins, is een van de betere hotels van Solo. Het hotel dateert uit de koloniale periode en is gelegen in een tropische tuin. In de jaren zeventig verbleven koningin Juliana en prins Bernhard in dit hotel. Het Sahid Kusuma Prince Hotel is gelegen in het historische centrum van Solo temidden van vele bezienswaardigheden, leuke winkeltjes en restaurantjes. Op loopafstand bevind zich het sultanspaleis.

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl