gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sumatra - Het Tobameer

reis terug  
Prauw op het Tobameer © Travelmarker Reizen

Danau Toba

Uitzicht op het Tobameer © Travelmarker ReizenindonesieHet Tobameer, dat door de Bataks als heilig wordt beschouwd, is het grootste meer van Zuidoost-Azië en één van de diepste en hooggelegen meren ter wereld. Aan alle zijden wordt het meer omgeven door berghellingen die de laatste jaren meer en meer ontbost raken.

Het meer is ontstaan door een gigantische prehistorische vulkanische eruptie. Volgens wetenschappers was deze superuitbarsting 75.000 jaar geleden bijna het einde van de mensheid. In de maar liefst zes jaar durende ijskoude vulkanische winter zou de homo sapiens gereduceerd zijn tot enkele duizenden exemplaren, iets dat de beperkte genetische diversiteit van de mens zou kunnen verklaren. In deze barre periode zou de mens geleerd hebben samen te werken, waarmee de genetische basis werd gelegd om de neanderthaler en de homo erectus te overmeesteren.

Geschiedenis

Kinderen aan het Tobameer © Travelmarker ReizenindonesieDe Nederlandse taalkundige H.N. van der Tuuk was de eerste Europeaan die tot het Tobameer doordrong. Hij bereikte het heilige meer van de Bataks in 1853.

Tijdens de beruchte campagne van 1904 passerde overste van Daalen het meer. In het boek 'De tocht van Overste van Daalen door de Gayo- Alas- en Bataklanden van 8 februari tot 23 juli 1904' van J.C.J. Kempees, schrijft deze eerste luitenant der artillerie en 'fungerend Adjudant van den Colonne Commandant' het volgende:

'Toen na het omslaan van een bergneus een deel van het Toba meer kon worden overzien, moesten wij wel een oogenblik halt houden om met bewondering van het panorama te genieten, dat zich aan onze oogen bood. Eene uiterst lieflijke en keurig bebouwde vlakte, waarin verspreid vele kleine kampongs, alle in een groene bamboehaag half verscholen. Door het midden huppelt een helder riviertje, dat van alle ravijnen en inhammen der omringende bergwanden kleine zijstroompjes opneemt. Aan onze linkerhand het diepblauwe meer, aan den gezichtseinder weder door hooge bergruggen en toppen, die zich slechts wazig in de lucht afteekenen, begrensd. Schertsend besloten wij onder het afdalen ons later na onze pensionering in dit idyllische landschap in eene kleine villa te zullen terugtrekken.'

Samosir eiland

Kinderen aan het Tobameer © Travelmarker ReizenindonesieVanaf Prapat , de grootste plaats aan het Tobameer, varen bootjes in drie kwartier naar het midden in het meer gelegen Samosir-eiland. Het eiland, dat qua vorm lijkt op een tafelberg, heeft een oppervlakte van 1055 km2. Het was voor de komst van de Nederlanders geen eiland maar een schiereiland, daar het door een smalle landengte van zo'n 200 meter met het vasteland verbonden was. Sinds de nederlanders hier een kanaal door hebben gegraven om het mogelijk te maken per boot rond het eiland te varen, is het alleen nog via een brug met het vasteland verbonden. Tegen het graven van dit kanaal is in het begin van de vorige eeuw nogal wat lokaal verzet geweest, daar men bang was dat zo het contact met de op de vulkaan Pusuk Buhit wonende voorouders verbroken zou worden en het eiland zou zinken als het niet meer met het vasteland zou zijn verbonden. De angst van de lokale bevolking werd weggenomen door de briljante oplossing eerst een brug te bouwen, en pas daarna het kanaal er onderdoor te graven. Zo zou het contact met het vasteland nooit verbroken worden.

Wat te doen op Samosir

Als je met een aantal mensen bent kun je eventueel een boot huren om een leuke dagtocht over het meer te maken waarbij je bijvoorbeeld Simanindo, Ambarita en Tomok bezoekt. Reken op ongeveer Ä  40 voor de hele dag. Wel flink afdingen. Je kunt een boot via je hotel laten regelen. Je kunt op het eiland ook auto's, motoren en fietsen huren. Hoewel er niet veel verkeer op het eiland is, gebeuren er toch veel ongelukken door loslopend vee en het af en toe zeer slechte wegdek.

Tuk-Tuk

Tuk-tuk is een klein schiereiland aan het Samosireiland. Hier ligt de grootste concentratie hotels. De mensen zijn hier erg op het toerisme ingesteld, en kunnen van alles voor je regelen. Toch wordt je hier totaal niet lastig gevallen, en is Tuk-Tuk nog steeds een plaats waar je voor je rust heen kunt gaan. Hier is het vooral 's avonds gezellig wanneer de lokale jeugd, onder begeleiding van gitaarspel, populaire liedjes en originele Batakliederen (ture ture) in de restaurants opvoeren.

Accommodatie
Tuk-Tuk heeft volop keuze uit lowbudget- en middenklasse hotels. Buiten het hoogseizoen zijn de hotels en losmens in Tuk-tuk gemiddeld 30 procent goedkoper. Vooral de houders van kleinere losmens verwachten dat je veel in hun restaurant eet. De meeste hotels liggen direct aan het meer.

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Restaurants
Hoewel het gebruikelijk is dat je de meeste maaltijden in het losmen of hotel waar je verblijft nuttigt, is er volop keuze aan restaurants in Tuk-Tuk. Er wordt voornamelijk typisch toeristenvoer zoals banana pancakes en taco's met verschillende vullingen geserveerd. De kwaliteit van de restaurants wisselt per jaar, omdat vaste koks zeldzaam zijn en goede koks weg worden gekaapt. Dit is een van de meest uitgelezen plaatsen in Indonesie om darmproblemen op te lopen. Wanneer er veel mensen tegelijk bestellen kan het soms uren duren voordat de laatste persoon het eten geserveerd heeft gekregen. Ook wordt het eten dan vaak afgeraffeld. Naast de gebruikelijke toeristenmenu's kun je hier ook een smorgasbord bestellen, een rijsttafel met diverse lokale specialiteiten.

Tomok

de favoriete van de raja van Sibutar © Travelmarker ReizenIn het kleine dorpje Tomok bevindt zich de oude graven van de raja's van de Sibutarfamilie, welke op vijf minuten lopen van de oever van het Tobameer liggen. Het dorpje zelf telt verschillende typisch Tobabatak huizen. Langs de weg naar het graf worden allerlei souvenirs verkocht.

De eilandbewoners beweren dat het oudste graf, het stenen graf met een primitieve buste aan het hoofdeinde, meer dan 350 jaar oud is. Volgens een sage stelt de figuur op het tweede graf een uitverkorene van de koning voor. Zij weigerde echter met hem te trouwen en was voor straf waanzinnig geworden, omdat ze tekort geschoten was in haar plicht als onderdaan. In het derde graf ligt de eerste christen van het eiland.

Tomok © Travelmarker ReizenAchter de graven staan een stuk of twaalf willekeurig naast elkaar geplaatste door mos overwoekerde beelden. De beelden stellen een hofhouding met muzikanten voor.

Ambarita

Vanuit Tuk-tuk kun je een mooie wandeling van een uur maken naar Ambarita, een typisch Batakdorpje met huizen die versierd zijn met drie-dimensionaal houtsnijwerk. Zowel in Ambarita als langs de weg er naar toe kom je deze traditionele huizen tegen. De poorten die toegang bieden tot de ommuurde Batakdorpen is volgens voorschrift zo breed dat er een karbouw met lange horens doorheen kan en zo hoog dat een vrouw met een mand op haar hoofd eronderdoor kan. Op de binnenplaats in het oude centrum van Ambarita, waar vroeger recht werd gesproken, staat een 300 jaar oude stenen offerplaats met stenen stoelen en de tombe van Laga Siallagan, een lokale vorst. Wanneer vijanden gevangen waren genomen, werd op deze plaats over hun lot beslist. Meestal was de beslissing negatief en werd deze ten uitvoer gebracht op de nabijgelegen executieplaats. Ongelukkigen werden hier langzaam gevild, vervolgens onthoofd, in stukken gesneden en tesamen met buffelvlees gekookt. Het maal werd weggespoeld met bloed. Op het stenen blok in het midden werden de vijanden onthoofd. Een andere stenen sculptuur wordt de kannibalistische ontbijttafel genoemd. Helaas is de oude Batak-kunst van beeldhouwen in hout en steen onder invloed van het christendom en de islam bijna geheel verdwenen.

Toba Batak dorp © Travelmarker ReizenSimanindo

Simanindo is een interessant traditioneel Batak Toba dorpje, waarvan het oudste gedeelte nog omgeven wordt door een verdedigingswal. Het grote koningshuis is tegenwoordig een museum. Het aantal buffelhorens aan de buitenzijde laat zien hoeveel generaties vorsten er zijn geweest.

trommelspeler te Simanindo © Travelmarker ReizenVoor het huis worden in het hoogseizoen dagelijks traditionele dansvoorstellingen in de openlucht gegeven. Aangezien de voorstellingen vrijwel dagelijks plaatsvinden, is het enthousiasme er bij de dansers allang vanaf. Temidden van zo'n honderd fotograferende en filmende toeristen is dit zo ongeveer de meest vreselijke voorstelling die je in Indonesië kunt bijwonen.

Pulau Tao

Op een kleine 10 minuten varen van Simanindo ligt het kleine Pulau Tao, ook wel het 'Honeymoon Island' genoemd, waar je kunt lunchen en zwemmen. De lunches hebben helaas een zeer matige prijs-kwaliteitverhouding

de hotsprings bij Pagururan © Travelmarker ReizenPagaruran

De weg van Tuk-tuk naar Paguguran is smal en af en toe bijzonder slecht. De route is echter prachtig. Je hebt voortdurend uitzicht op het meer. Vergeet echter als je een fiets of brommer hebt gehuurd niet op de kuilen in het wegdek te letten, je zult niet de eerste zijn die op deze weg een lelijke schuiver maakt.
Pagururan is goed voor een kopje koffie. Eerder een bezoekje waard zijn de nabijgelegen hotsprings aan de voet van de Gunung Belirang. Je kunt hier lekker badderen. Vanaf de heuvels achter de baden heb je mooie uitzichten over de omgeving. Er wordt bij de hot springs gestolen, let dus op je spullen.


Bezoek het Tobameer met Travelmarker Reizen

Bezoek het Tobameer tijdens een zeer bijzondere vakantie met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

Reisverslagen over het Tobameer

Lees hier wat andere reizigers aan het Tobameer hebben beleefd!
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl