gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - Yogyakarta

reis terug   reis door

het Kraton van Jogjakarta © Travelmarker Reizen

Yogyakarta

Paardenkoets in YogyakartaindonesieYogyakarta is het culturele centrum van Java, en daardoor ook eigenlijk van heel Indonesië. Het is een zeer aangename stad om gedurende een aantal dagen de Javaanse cultuur te proeven. Hoewel je eigenlijk niet echt van een stad kunt spreken, want de nauwe steegjes buiten de grote verkeersaders doen erg dorps aan. Er is genoeg te zien en te doen in de stad, en ook in de nabije omgeving zijn diverse bezienswaardigheden van wereldformaat, zoals de Borubudur en het Prambanan tempelcomplex.


kratonwachter © Travelmarker ReizenGeschiedenis van Yogyakarta

Yogyakarta is de voormalige revolutionaire hoofdstad van Indonesië. Na de Nederlandse aanval tijdens de tweede politionele actie in 1948 werd de stad bezet door de 'belandas'. Met de verovering van Jogyakarta, het Republikeinse regeringscentrum, hoopten de Nederlanders de politieke kracht van de Republiek gebroken te hebben. De sultan weigerde echter met de Nederlandse bezettingsmacht samen te werken en hield voortdurend contact met de republikeinse guerillastrijders. Voormalig president Suharto was in die jaren een officier die verkleed als groentenverkoper contact tussen het kraton en de guerillas op het platteland onderhield. Na de erkenning van Indonesiës onafhankelijkheid speelde de sultan een belangrijke rol in meerdere kabinetten. In zijn aftreden als minister zagen vele Indonesiërs een protest tegen de ontwikkelingen binnen de republiek.
De huidige stad heeft nog een speciale bestuurlijke status onder de sultan van Yogjakarta. Eigenlijk is alleen het sultanaat van Yogyakarta als artistiek en cultureel centrum van alle oude Javaanse koninkrijken die er tijdens het Nederlandse koloniale bewind bestonden overgebleven.

Huidig Yogyakarta

Wayang Kulit voorstelling in YogyakartaindonesieTegenwoordig is Jogyakarta ook een belangrijke universiteitsstad. Vanuit heel Indonesië komen studenten naar de Gajah Mada universiteit. Ongeveer 20 procent van de inwoners is student. De stad is ook een belangrijk centrum van de moderne Indonesische cultuur. Enkele grote Indonesische dichters, schilders, dansers en muzikanten wonen hier.

Batik van YogyakartaindonesieVan het Javaanse culturele leven kennen wij met name de wayang kulit, het schaduwspel van de prachtig bewerkte leren poppen en de door acteurs en actrices uitgevoerde wayang orang. Beiden voeren het Mahabaratha- en het Bratayudha-epos uit. Verder is de stad, naast Surakarta (Solo), het batikcentrum van Midden-Java. Het maken van de beste batiks is handwerk, hetgeen veel tijd en vakmanschap vereist. Handbeschilderde batiks zijn tegenwoordig vrij prijzig.

De wayang- en hofdansen in Yogyakarta

Javaanse wayang © Travelmarker ReizenNa de komst van de islam bleven de hindoegoden en helden voortleven in de door de sultans van Mataram beschermde wayang en hofdansen. Tot aan de tweede wereldoorlog droegen de dansen het karakter van strikt besloten kratonplechtigheden. De voorstellingen mochten alleen binnen de kratonmuren gehouden worden, en het was voor de gewone Javaan verboden dansen te vertonen.
In de 18e eeuw introduceerde een vorst van Solo de wayang-wong, waarbij het Ramayana en Mahabarata epos niet met behulp van leren poppen werd gespeeld, maar door mensen werd gedanst. De wajang wong veroorzaakte nogal wat opschudding in hofkringen en daarbuiten. Bij een misoogst of epidemie, altijd een teken dat de goden uit hun humeur waren, werd vaak de beschuldigende vinger gewezen naar de wajang wong, waarin stervelingen de overmoed bezaten de verheven goden en helden zelf uit te beelden.
De heilige Bedoyo dans, die eens per jaar uitgevoerd wordt, symboliseerd het huwelijk tussen de sultan van Yogya en Nyai Loro Kidul, de godin van de Zuidzee. Tijdens de Labuhan ceremonie brengen paleisbedienden afgeknipte nagels en haar van de sultan naar de zuidelijke oceaan als offer voor de godin. De godin's favoriete kleur is groen. Waag het dan ook nooit als man in groene kleding langs het strand van Java's zuidkust te lopen. De kans is groot dat de godin je de zee intrekt.

Feesten in Yogyakarta

De Gareberg-processie
Yogyakarta is ook bekend om haar festivals, met als belangrijkste het Gareberg-en het Sekatenfeest. De Gareberg-processie, die drie maal in het islamitische jaar wordt gehouden, laat de oude glorie van het hof van de sultan weer tot leven komen. Eigenlijk stamt dit festival al uit de tijd voor de komst van de islam en was het oorspronkelijk een cultusfeest. Pas later heeft men het verbonden aan de mohammedaanse feestdagen van Mulud en Idul Fitri.

Het Sekatenfeest
Het Sekatenfeest viert de geboortedag van Mohammed. Tijdens de ceremonie wordt een pyramide voedsel, waarvan gezegd wordt dat er een zegenende werking vanuit gaat, en het hoffelijke gamelan vanaf het paleis naar de dichtbij gelegen moskee gedragen. Tijdens het feest wordt de hele noordelijke alun veranderd in een kermis, vol met mobiele warungs en winkeltjes. Na de week van het Sekatenfeest vindt de Tebiran Maulud plaats. De Sultan gaat dan samen met zijn zonen en broers, paleisambtenaren en andere prinsen naar de grote moskee voor het twee uur durende gebed, waarna de gamelan terug wordt gebracht naar het kraton.

Bezienswaardigheden in Yogyakarta

kraton van YogyakartaindonesieVeel in Yogyakarta herinnert nog aan het koloniale verleden. De typische hollandse gevelhuizen lijken in dit klimaat iets uit hun plaats.

De kraton van Yogyakarta

Het midden in het centrum gelegen kraton van de sultan is een prachtig voorbeeld van de traditionele Javaanse paleisarchitectuur. De gebouwen, die rijkelijk gedecoreerd zijn met het meest fraaie houtsnijwerk, worden omgeven door vier witte muren, die elk één kilometer lang en drie meter dik zijn.

De oorspronkelijke gebouwen dateren uit 1756. Het kraton is nog altijd de residentie van de sultan, en is met zijn markten, kantoren, scholen, musea en moskeeën in feite een stad in de stad.

pendopo van het kraton van YogyakartaDe kraton is enkel 's ochtends voor het publiek geopend. Inbegrepen in de toegangsprijs is een kratongids. Ga bij een bezoek aan het kraton gedekt gekleed. Op gezette tijden vinden er dansrepetities met gamelanorkest in het kraton plaats. Informeer bij je hotel of vvv naar deze tijden. Op de alun-alun (open ruimte) voor het paleis ligt de grote markt, waar de meest fraaie gebatikte en geweven stoffen te koop worden aangeboden. Vlak achter de kraton ligt de vogeltjesmarkt, die zeker ook even bezocht moet worden. Helaas worden hier nog altijd beschermde vogelsoorten verkocht.

Waterpaleis

Het waterpaleis van YogyakartaEen andere interessante bezienswaardigheid van Yogyakarta is het waterpaleis, het koninklijke zwembad dat tussen 1758 en 1765 gebouwd is. Het 'paleis' ligt ten westen van het Kraton, en was ooit onderdeel van een groot park vol paleizen en baden voor de sultan en zijn harem. Nu rest slechts een klein deel, waaronder de baden. In deze ruimte lagen de mannen en vrouwenbaden, van elkaar gescheiden door de toren in het midden, waarvandaan de sultan toezicht hield op het gebeuren. Je kunt die toren beklimmen voor een mooi uitzicht.

Malioboro

Later op de middag is een wandeling over de Malioboro, de hoofdstraat van de stad, beslist de moeite waard. Overal staan kraampjes waar druk gehandeld wordt in kleding, houtsnijwerk, leren tassen en riemen, goedkope batikstoffen en toeristische prullaria. Wat opvalt is dat het vooral vrouwen zijn die handel drijven op de Indonesische markten.

Het Sonobodoyo museum

Dit 1935 door de Nederlandse architect Kersten gebouwde museum, is gebouwd in de traditionele javanese architectuur stijl. Het herbergt antieke wapens, leren en houten poppen van het wayang theater, maskers, textiel, beelden, curiosa en oude gamelan instrumenten. Naast het museum bevindt zich hier ook een uitgebreide bibliotheek. Het Sonobodoyo museum ligt aan de noordzijde van het hoofdplein van de stad, voor het Kraton.

Museum Perjuangan

Dit museum is gevestigd in het voormalige nederlandsche fort Vredeburg. Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van Yogya in diorama voostellingen.

Gamelan, wayang- en dansvoorstellingen in Yogyakarta

  • In het kraton wordt regelmatig gerepeteerd door de klassieke dansschool van het kraton. Entree zit al in het toegangsprijs tot het kraton.
  • In Dalem Pujukusuman (Jl. K.H.A. Dahlan 71) worden op diverse dagen in de week traditionele dansen uitgevoerd. Zeer professioneel en sfeervol, maar voor de hapsnap toerist te traag - want authentiek.
  • In het Purawisata Art & Recreation Centre (openlucht theater in Jl Brigjen Katamso) wordt bijna elke avond wordt in een voorstelling van het Ramayanaballet gegeven. Begin 20.00 uur, duur 1,5 uur. De voorstellingen worden door ongeveer 75 dansers opgevoerd zijn van een redelijke kwaliteit, aan de belichting zou wel wat verbeterd kunnen worden.
  • Ramayana Open Air Theatre. Vollemaansvoorstelling van mei tot oktober bij de Pramabanantempel (19.00 - 21.00 uur): dansers op grote afstand, belicht met discoschijnwerpers en soundeffects. Holiday on-ice achtige gebeurtenis voor de niet al te kritische toerist.

Stel je eigen reis naar Yogjakarta samen met Travelmarker Reizen

Bezoek Yogyakarta tijdens een zeer bijzondere bouwsteen van Yogyakarta naar Bali van Travelmarker Reizen (met privé-chauffeur)

Restaurants en hotels in Yogyakarta

Langs Jl. Malioboro, en vooral in de toeristenwijk rond Jalan Prawirotaman, is volop keuze uit restaurants en hotels. Wat accommodatie betreft biedt de stad zeer veel waar voor je rupiah. Een populaire uitgaansgelegenheid bij toeristen is Borubudur Bar & Restaurant (Jl. Pasar Kembang 17). Prima en sfeervol eten kun je verder in Legian restaurant (boven de Suzuki garage in Jl. Malioboro) en Hanoman's Forest Garden Restaurant (Jl. Prawirotaman 9).

Hotels in Yogyakarta

Via trivago kun je de hotelprijzen in Yogyakarta van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Reisverslagen over Yogyakarta

Lees hier wat andere reizigers in Yogyakarta hebben beleefd!

souvenirs kopen in in Yogyakarta

Wayang Kulit werkplaats © Travelmarker ReizenWayang Kulit
Swastighita is het enige wayang kulitfabriekje in Yogya. Hier worden authentieke poppen van buffelleer gemaakt die gebruikt worden in het Javaanse schimmenspel. In Jln. Malioboro kun je de poppen ook kopen, maar die zijn dan meestal gemaakt van geperst bananenblad of iets dergelijks. Koop in Swastighita alleen wayang kulitpoppen, de overige artikelen worden niet in het fabriekje gemaakt (grotendeels afkomstig van Bali), en zijn elders goedkoper.


Ziversmid aan het werk © Travelmarker ReizenZilver
De beroemde zilversmeden van Yogyakarta zijn te vinden in de wijk Kota Gede. De smeden negeren traditiegetrouw de moderne giettechnieken en maken hun fijne zilversmeedwerk nog altijd met de hand. Hoewel er in Jogjakarta volop winkels zijn met prachtig bewerkte zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen, moet je voor het complete assortiment toch in Kotagede zijn. Tom's Silver (Jl. Ngeksigondo 60 - Kotagede) is de bekendste, de grootse en tevens, doordat hier alle reisgezelschappen verplicht hun inkopen doen, waarschijnlijk ook de duurste. Goede plek overigens om je te oriënteren. Er zijn meestal mensen aan het werk.

Toeristeninformatie

De vvv zit in Jl. Malioboro (nr14). Veel foldermateriaal en behulpzame medewerkers

Transport in Yogyakarta

pendopo van het kraton van YogyakartaindonesiePer becak

Becakrijders, vooral in Jl. Prawirotaman, zijn erg slimme jongens. Het is hier dus belangrijk duidelijke prijsafspraken maken. Ze blijven wachten tot je teruggaat. Na afloop afrekenen. Ga nooit in op een becak rijder die zegt dat hij je voor niets wel een stadstoer geeft. Je gaat dan alleen maar naar galeries waar de becakrijder commissie van krijgt. Je ziet verder niets van de stad, want ze zullen zeggen dat alles wat jij wilt zien dicht is. Altijd zeggen waar je zelf heen wilt.

Per fiets.

Rond Jalan Prawirotaman kun je een fiets huren voor een gering bedrag per dag.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl