gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

IndonesiŽ culinair - de keukens van Indonesië

reis terug  
Hot 'n Spicey © Travelmarker Reizen

De keuken van Sumatra

De Padangkeuken

Als het voor jou niet pittig genoeg kan zijn, zul je vaak te vinden zijn in Padangrestaurants. Dit type restaurant, afkomstig uit de Minangkabau op Sumatra, is te vinden over heel IndonesiŽ. De keuken is sterk beinvloed door Maleisische keuken, wat te is merken aan de alom aanwezige kleine rode pepers in de gerechten (lombok). De oorsprong daarvan ligt in het gegeven dat men vroeger niet over koelkasten beschikte, maar het vele vlees van bijvoorbeeld een buffel toch bewaard moest worden, eigenlijk een soort conserveringsmethode. Ook de Indiase keuken heeft met zijn kerriegerechten en gebruik van jahé (gember) zijn stempel op de Padangkeuken gedrukt.

De gerechten worden vantevoren klaar gemaakt en koud opgediend. Je hoeft niets te bestellen, er worden ongevraagd verscheidene schoteltjes met verschillende gerechten en een grote schaal met rijst op tafel gezet. Je betaalt voor wat je genomen hebt, de rest gaat terug achter de vitrine. Alhoewel dit onhygiŽnisch lijkt, is het eten doordat het sterk gekruid en ingekookt is betrouwbaar. De keuken had nooit zo'n enorme populariteit gekregen als dit niet het geval zou zijn.
Om die reden moet je altijd gaan eten waar veel IndonesiŽrs eten. Veel toeristen in een restaurant zegt niets, die komen de volgende dag toch niet klagen als ze buikloop hebben gekregen.

De keuken van Java

wokDe Sundanese keuken

De Sundanese keuken is sterk beÔnvloed door de Sumatraanse, maar maakt wel meer gebruik van kruiden dan de Padangkeuken en is ook minder heet. De Sundanezen van West-Java zijn dol op rauwe groenten, tahu, tempeh goreng en peteibonen.

 

De keukens van Sulawesi

De keuken van de Toraja

De specialiteiten van Tana Toraja zijn de paípiong, in bamboe bereide gerechten. Dit zijn kip- of varkensschotels waarvan gemalen kokosnoot een belangrijk ingrediënt is. Paípiongs zijn meestal sterk gekruid, dus vraag om een milde uitvoering als je hier niet tegen kunt. Ze worden meestal met zwarte rijst, sambal en gekookt varenblad (paku) gegeten. Belut masapi is een aal die in de Saídan gevangen wordt en tedong paíkaring gedroogd buffelvlees met een sambalsaus. Manuk Pantolloí uai is een pittige kippesoep. Als in een gerecht het woord pamarrasan gebruikt wordt duidt dit op de kluak die erin verwerkt is. Dit is een vrucht die ook wel buah pangi genoemd wordt en in gemalen vorm de gerechten zwart kleurt en ze een pittige, vrij zoute smaak geeft. Probeer ook de balok. Deze palmwijn wordt van de enaupalm getapt en vervoerd in een bamboekoker. Onverdund kan deze lokale borrel voor een behoorlijke kater zorgen. De smaak van het vocht is zeer uiteenlopend. Balok met een rode kleur (van de schaal van een kokosnoot) is meestal zuur, zoete balok is geler van kleur.

De keuken van de Minahasa

De Minahasakeuken van Noord-Sulawesi heeft veel weg van de Padangkeuken, maar kent wel een aantal zeer bijzondere ingrediŽnten (onder andere rat, vleermuis en hond). Hou er rekening mee dat voor dit type restaurants veel wilde en soms zelfs beschermde diersoorten gevangen worden. Lees hier meer over de keuken van de Minahassers.

reis terug  
.

Culinaire woordenlijst

naar menu landeninfo landeninfo
Ga hierheen voor een vertaalde menulijst, plus een beknopte beschrijving van een aantal gerechten

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl