Eten in Indonesië
 Ga
er vanuit dat een reis door Indonesië buiten de grote
steden en de toeristencentra zeker geen culinaire reis zal
worden. Tijdens een verblijf in een afgelegen gebied zul
je eraan moeten wennen dat de Indonesiërs enkel rijst eten.
In kustdorpjes is dit uitsluitend rijst met vis. Groenten
worden nauwelijks gegeten. Uitgebreide rijsttafels zoals
wij die kennen zie je enkel tijdens festiviteiten. De rijsttafel,
een beetje rijst en veel bijgerechten, is overigens een
Nederlandse uitvinding. Indonesiërs scheppen anders
op; véél rijst, en een klein beetje bijgerechten.
Toch kun je ook buiten de toeristenplaatsen uitstekende
'rijsttafels' samenstellen in de vele Padangrestaurants
van het land. Lees hier
meer over de Indonesiërs en hun rijst.
Hygiëne
Op straat eten in Indonesië is absoluut niet zo gevaarlijk
als sommigen wel eens beweren. Onze ervaring is dat het
eten daar een stuk hygiënischer bereid wordt dan in sommige
sjieke hotels. We hebben het hier over de pasar malam, de
straatmarkt die in de meeste grote steden na zonsondergang
opgezet wordt. De straatventers die de hele dag met een
karretje eten, de kaki lima, in de zon voortsjokken zijn
soms een heel ander verhaal.
Verschillende typen restaurants
Een warung is een eenvoudig Indonesisch eettentje, waar
je gerechten als gado-gado, soto ayam, nasi goreng, mie
goreng en dergelijke kunt krijgen. Voor de meeste toeristen
is het duurdere Chinese restaurant (meestal aangeduid als
seafood restaurant) een uitkomst. De gerechten zijn weinig
verrassend en doen geen grote aanslag op je smaakpapillen.
De miegerechten zijn meestal flauw, maar de zeevruchten
kunnen soms verbluffend lekker zijn.
Helemaal aan onze smaak aangepast zijn veel restaurants
in de toeristencentra en de restaurants van duurdere hotels.
Hoewel je natuurlijk niet naar Indonesië gaat om bloemkool
te eten, kun je je hier tegoed doen aan de Indonesische
versies van diverse westerse gerechten. De grote en bekende
hamburgerketens en KFC hebben zich inmiddels in de provinciehoofdsteden
genesteld.
 Het
Indonesische ontbijt
Ook bij het ontbijt wordt rijst genuttigd. Meestal zijn
dit de restjes van gisteren die opgebakken worden. Nasi
goreng zoals wij dat kennen is in feite niets meer dan dat.
Brood bij het ontbijt is Indonesiërs vreemd, maar in
de hotels altijd aanwezig. Als je geen nasi goreng op de
nuchtere maag wilt zit je in de lowbudget en middenklasse
hotels meestal vast aan een continental ontbijt van geroosterd
witbrood, jam, boter, wat fruit en soms een hardgekookt
ei. Soms is het ook mogelijk om iets als een pannekoek te
bestellen. De bananapancake is vooral bij lowbudgetreizigers
populair. Duurdere hotels hebben buffetontbijten zoals in
Europa.
Verschillende Indonesische keukens
Lees hier
meer over de verschillende keukens van Indonesië
Indonesische Recepten
Bekijk hier
de beste receptensites over de Indonesische keuken
Indonesische Vruchten
Lees hier
alles over de verschillende vruchten van Indonesië
Drank
 In
Padang- en Minahasa-restaurants wordt water of ongezoete
lauwe thee bij het eten geserveerd, waarvoor je niet hoeft
te betalen. Thee krijg je standaard met grote hoeveelheden
suiker, tenzij je uitdrukkelijk om teh tawar of teh tanpa
gulah (zonder suiker) vraagt. Hetzelfde geldt voor koffie,
die overigens vooral in Tana Toraja op Sulawesi erg goed
is.
Koud bier is meestal alleen in Chinese restaurants of hotels
verkrijgbaar, en in streken die streng-islamitisch zijn
soms helemaal nergens. Daar mag men geen alcohol drinken
en wordt het absoluut niet op prijs gesteld als jij dat
in het openbaar wel doet. Het meest gedronken wordt Bir
Bintang, maar Anker, San Miguel en Bali Hai zijn ook prima
merken. Sterke drank, met uitzondering van lokale brouwsels
als arak of tuak, is nergens buiten luxe-hotels of sjieke
uitgaansgelegenheden te krijgen. Koude drankjes zijn buiten
toeristencentra bijna nergens verkrijgbaar, de Indonesiërs
drinken hun fris lauw.
|