gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

IndonesiŽ culinair

  reis door

Eten in Indonesië

pas geoogste rijst © Travelmarker ReizenGa er vanuit dat een reis door Indonesië buiten de grote steden en de toeristencentra zeker geen culinaire reis zal worden. Tijdens een verblijf in een afgelegen gebied zul je eraan moeten wennen dat de IndonesiŽrs enkel rijst eten. In kustdorpjes is dit uitsluitend rijst met vis. Groenten worden nauwelijks gegeten. Uitgebreide rijsttafels zoals wij die kennen zie je enkel tijdens festiviteiten. De rijsttafel, een beetje rijst en veel bijgerechten, is overigens een Nederlandse uitvinding. Indonesiërs scheppen anders op; véél rijst, en een klein beetje bijgerechten. Toch kun je ook buiten de toeristenplaatsen uitstekende 'rijsttafels' samenstellen in de vele Padangrestaurants van het land. Lees hier meer over de Indonesiërs en hun rijst.

Hygiëne

Op straat eten in IndonesiŽ is absoluut niet zo gevaarlijk als sommigen wel eens beweren. Onze ervaring is dat het eten daar een stuk hygiŽnischer bereid wordt dan in sommige sjieke hotels. We hebben het hier over de pasar malam, de straatmarkt die in de meeste grote steden na zonsondergang opgezet wordt. De straatventers die de hele dag met een karretje eten, de kaki lima, in de zon voortsjokken zijn soms een heel ander verhaal.

Verschillende typen restaurants

Een warung is een eenvoudig Indonesisch eettentje, waar je gerechten als gado-gado, soto ayam, nasi goreng, mie goreng en dergelijke kunt krijgen. Voor de meeste toeristen is het duurdere Chinese restaurant (meestal aangeduid als seafood restaurant) een uitkomst. De gerechten zijn weinig verrassend en doen geen grote aanslag op je smaakpapillen. De miegerechten zijn meestal flauw, maar de zeevruchten kunnen soms verbluffend lekker zijn.
Helemaal aan onze smaak aangepast zijn veel restaurants in de toeristencentra en de restaurants van duurdere hotels. Hoewel je natuurlijk niet naar Indonesië gaat om bloemkool te eten, kun je je hier tegoed doen aan de Indonesische versies van diverse westerse gerechten. De grote en bekende hamburgerketens en KFC hebben zich inmiddels in de provinciehoofdsteden genesteld.

Continental Breakfast © Travelmarker ReizenHet Indonesische ontbijt

Ook bij het ontbijt wordt rijst genuttigd. Meestal zijn dit de restjes van gisteren die opgebakken worden. Nasi goreng zoals wij dat kennen is in feite niets meer dan dat. Brood bij het ontbijt is Indonesiërs vreemd, maar in de hotels altijd aanwezig. Als je geen nasi goreng op de nuchtere maag wilt zit je in de lowbudget en middenklasse hotels meestal vast aan een continental ontbijt van geroosterd witbrood, jam, boter, wat fruit en soms een hardgekookt ei. Soms is het ook mogelijk om iets als een pannekoek te bestellen. De bananapancake is vooral bij lowbudgetreizigers populair. Duurdere hotels hebben buffetontbijten zoals in Europa.

Verschillende Indonesische keukens

Lees hier meer over de verschillende keukens van Indonesië

Indonesische Recepten

Bekijk hier de beste receptensites over de Indonesische keuken

Indonesische Vruchten

Lees hier alles over de verschillende vruchten van Indonesië

Drank

recycling © Travelmarker ReizenIn Padang- en Minahasa-restaurants wordt water of ongezoete lauwe thee bij het eten geserveerd, waarvoor je niet hoeft te betalen. Thee krijg je standaard met grote hoeveelheden suiker, tenzij je uitdrukkelijk om teh tawar of teh tanpa gulah (zonder suiker) vraagt. Hetzelfde geldt voor koffie, die overigens vooral in Tana Toraja op Sulawesi erg goed is.
Koud bier is meestal alleen in Chinese restaurants of hotels verkrijgbaar, en in streken die streng-islamitisch zijn soms helemaal nergens. Daar mag men geen alcohol drinken en wordt het absoluut niet op prijs gesteld als jij dat in het openbaar wel doet. Het meest gedronken wordt Bir Bintang, maar Anker, San Miguel en Bali Hai zijn ook prima merken. Sterke drank, met uitzondering van lokale brouwsels als arak of tuak, is nergens buiten luxe-hotels of sjieke uitgaansgelegenheden te krijgen. Koude drankjes zijn buiten toeristencentra bijna nergens verkrijgbaar, de IndonesiŽrs drinken hun fris lauw.

  reis door
.

Culinaire woordenlijst

naar menu landeninfo landeninfo
Ga hierheen voor een vertaalde menulijst, plus een beknopte beschrijving van een aantal gerechten

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl