gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Indonesië culinair - Kruiden en Vruchten

reis terug  

Kruiden

Kaneel

Kaneel © Travelmarker ReizenindonesieDit kruid wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om verschillende spijzen of dranken te kruiden. Als de plant 8 jaar oud is spreken we over een kaneelboom. Voor die tijd is het een struikachtige, en wordt er uit de bladeren van de plant olie gewonnen. Een 10 jaar oude boom levert ongeveer 15 kilo kaneel. Met het ouder worden van de boom stijgt de kwaliteit van de kaneel.

Om het kaneel te krijgen haalt men eerst de buitenste laag van de bast af, waarna de schone bast in reepjes gesneden wordt. Deze worden gefermenteerd en in de zon gedroogd. Na dit proces resteren de kaneelpijpjes.

Kruidnagel

kruidnagel © Travelmarker ReizenindonesieNa het planten van de kruidnagelboom duurt het ruim 5 jaar tot de eerste oogst. De opbrengst is dan nog gering, want de boom begint pas na 10 jaar echt te leveren. Jaarlijks brengt een volwassen boom ongeveer 5 kilo kruidnagel op. Het merendeel van de kruidnagelopbrengst is bestemd voor verwerking in de typisch Indonesische kruidnagelsigaretten, de 'kretek'.

De kruidnageloogst is een bijzonder arbeidsintensieve bezigheid. Vanwege de sterke prijsdaling van de ‘cengkih’ hebben veel kruidnagelplantages plaatsgemaakt voor kokosnootplantages. De verbouw van vanille wordt de laatste tijd ook als een goed alternatief gezien voor mensen die maar over weinig land beschikken.

Vruchten van Indonesië

Carambola

Deze geelgroene en stervormige vrucht wordt ook wel sterfruit genoemd (Ind: belimbing). De vrucht, die nu in vele tropische landen te vinden is, komt oorspronkelijk uit Indonesië en groeit aan een sierlijke kleine boom. De zoetzure carambola is prima uit de hand te eten. Hoe groter de vrucht, des te zoeter de smaak. De belimbing is rijp wanneer de ribben donker worden. De vrucht wordt door z’n vorm veel als decoratie bij gerechten gebruikt.

Durian

Durian © Travelmarker ReizenindonesieDeze sterk geurende vrucht komt alleen in Zuidoost-Azië voor en is de meest beruchte van de fruitsoorten die je op reis zult tegenkomen. Door de sterke geur -voor veel toeristen al genoeg om de vrucht links te laten liggen- is de durian op verschillende plaatsen verboden, zoals in vliegtuigen, hotelkamers en openbare gebouwen. De bladeren van de durianboom, die 20 tot 40 m hoog kan worden, zijn donkergroen, de onderkant is zilverkleurig. De vrucht zelf is behalve de geur ook makkelijk te herkennen aan zijn stekelige scherpe schil, die aan het pijnlijke uiteinde van een middeleeuwse goeiedag doet denken. De kwaliteit is het best wanneer de vrucht na rijping gewoon van de boom is gevallen. Om het vruchtvlees te kunnen eten snij je de durian doormidden, waarna je de partjes eruit kunt pakken. De pitten kunnen niet gegeten worden. De smaak is een mix van vanillevla, knoflook, uien, en schimmelkaas. Toch is de stinkvrucht bijzonder populair onder de Indonesiërs. De durian wordt in verschillende lekkernijen verwerkt zoals ijsjes, snoepjes en koekjes. Soms wordt onrijpe durian als groente gegeten. In combinatie met alcohol schijnt de durian verdovend te werken, en teveel van beide kan in verband met de bloeddruk verhogende werking van de vrucht fatale gevolgen hebben. Geloofd wordt dat de durian goed is voor de potentie. Volgens een Indonesisch spreekwoord gaan de sarongs omhoog als de durians naar beneden komen.

Granadilla

Deze vrucht, familie van de passievrucht, werd in eerste instantie door de Spanjaarden aangezien voor een kleine granaatappel; vandaar de naam. De granadilla lijkt op de passievrucht, maar is geel tot oranje-bruin). Net als bij de passievrucht is de plant klimmend, en heeft het dezelfde soort typische bloemen. De smaak is iets zoeter. De vrucht eet je het makkelijkst als je hem uitlepelt.

Jambu air

De jambu air (waterappel) is een peervormige roze vrucht die trosvormig aan de Eugenia-boom groeit. Je kunt deze kleine vrucht zo van de boom af eten. Het witte vruchtvlees heeft een flauw zure smaak en is zeer verfrissend. De zaadjes kun je niet eten.

Langsat

De langsat is een kleine ronde vrucht met een gele kleur. Je opent hem het makkelijkst door met duim en wijsvinger de bovenkant open te drukken. De partjes hebben een heerlijke frisse, ietwat bittere smaak, die lijkt op die van grapefruit. Op Sulawesi tref je deze vrucht vooral tussen maart en juni aan.

Jeruk

Jeruk is de verzamelnaam voor citrusvruchten. Gewone sinaasappels worden jeruk manis genoemd. De oorspronkelijk uit Birma afkomstige limoen, een familielid van de citroen, wordt jeruk nipis of jeruk pecel genoemd. De felgroene ronde vrucht wordt vanwege zijn zeer zure smaak zelden als handvrucht gegeten, en het meest in gerechten of dranken verwerkt. Als je deze vruchten plukt moet je uitkijken voor de kleine stekels die zich op de boom bevinden. De enorme jeruk muntis of jerunga staat bij ons bekend als de pomelo. Laat deze overheerlijke vrucht, die qua smaak veel wegheeft van een zoete grapefruit, niet aan je voorbijgaan.

Mangistan

De mangistan (Ned: mangosteen) wordt vanwege het kroontje bovenop de vruchten de paarsachtige kleur de koningin onder de vruchten genoemd. Bij het verwijderen van de houtachtige schil moet je uitkijken dat je het rode sap in de schil niet op je kleding krijgt -het is onuitwasbaar. Aan de schil kun je ook zien of de vrucht vers is of niet. Wanneer de schil deukjes heeft is het vruchtvlees uitgedroogd. Op de zoetzure partjes kun je naar hartelust sabbelen. De pitten kun je niet eten. De stempeldelen aan de onderzijde van de vrucht vertellen hoeveel partjes de vrucht bevat. Een vrucht met 4 partjes vruchtvlees brengt geluk. De mangosteen wordt in Indonesië vaak kemendjing of memendjing genoemd. De garcinia mangostana, de boom waar de vrucht aan groeit, komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Maleisië en kan12 m hoog worden. De boom levert pas na 10 jaar vruchten.

Mango

De mango (Ind: mangga) komt oorspronkelijk uit India. Daar wordt hij al 4000 jaar verbouwd en gebruikt bij ceremonies. De niervormige vrucht komt in vele kleuren voor, van geelgroen, geel, groenrood tot rood. Het vruchtvlees is altijd oranje-geel van kleur. Je kunt de mango zowel rijp als onrijp eten. Als de vrucht rijp is geeft het vruchtvlees mee als je er zachtjes op drukt. De altijd groen blijvende mangoboom kan 40 m hoog en 100 jaar oud worden en groeit het best in droge gebieden. De jonge roodbruine blaadjes worden soms rauw gegeten als groente of als veevoer gebruikt. Wanneer het vee teveel van deze bladeren eet wordt de urine een dikke geelachtige vloeistof. Deze kan als verf gebruikt worden, het zogeheten Indisch geel.

Nangka

nangka © Travelmarker ReizenindonesieDe nangka (Ned: broodvrucht) lijkt op de durian, maar heeft kleinere stekels. De vrucht kan als hij geel en rijp is 20 kg wegen. In de boom (Lat: Artocarpus integrifolia) is vaak een papieren zak om de vruchten gewikkeld om te voorkomen dat vleermuizen en vogels ze van de boom afroven. Na de vrucht in stukken gesneden te hebben kun je de gele en rubberachtige partjes eruit pakken en zo opeten. De vrij grote pitten zijn niet eetbaar. Het vruchtvlees wordt ook gekookt in verschillende gerechten gebruikt, zoals in nasi gudeg.

Papaya

De papaya komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en is verwant aan de meloen en de pompoen. Een rijpe papaya is groen-geel of oranje, en het vruchtvlees kan variëren van geel, oranje tot rood-oranje. De vrucht kan 40 cm lang worden en 6 kg wegen. De papaya heeft een muskaat-achtige smaak. De zwarte zaadjes in de vrucht kunnen niet gegeten worden. De onrijpe vrucht en de bladeren worden soms als groente gegeten. De papayaboom groeit bijzonder snel en kan ruim 10 m hoog worden. De vruchten groeien bovenin de boom onder de handvormige bladeren. Volgens een inheems gebruik moeten zwangere vrouwen een papayapitje planten. Na 9 maanden zijn de vruchten rijp en dienen dan als voedsel voor de baby

Passievrucht

De passievrucht komt oorspronkelijk uit Brazilië en heeft een groot aantal namen; marquisa, markoesa, buah susu, buah negeri en buah konyal. De rood-bruine en soms purperkleurige vruchten zijn rond of ovaal van vorm. De bloem van de klimplant heeft paars-witte blaadjes. Als de vruchten net van de plant komen hebben ze een harde glimmende gladde schil. Deze gaat er al snel rimpelig uitzien. Dit maakt verder niet uit voor de smaak van het gelige zoetzure vruchtvlees, dat je er met pitjes en al kunt uitlepelen.

Pisang

Bananen worden verscheept in de haven van Bima © Travelmarker ReizenindonesieDe pisang komt in vele soorten voor. De pisang mas is de kleinste banaan, ongeveer zo lang als een duim. De pisang tanduk, die een lengte van maar liefst 30 cm kan bereiken, is de langste. Een bananenplant produceert 5 tot 10 kilo bananen. Deze hangen in kammen van minimaal 10 stuks langs een tros naar beneden. Elke plant heeft slechts een tros, en dus ook maar een bloem. Deze paarse bloem wordt eveneens gegeten als groente in de sayur lodeh of acar. Na het afvallen van de tros sterft de plant. Vanuit de wortel komen vervolgens gemiddeld 3 spruiten op, die na 1 jaar bananen produceren.

Rambutan

rambutan © Travelmarker ReizenindonesieDe rambutan wordt ook vaak het broertje van de lychee genoemd. De ronde vrucht is afkomstig uit Indonesië en Maleisië. De vrucht dankt zijn naam aan het Maleise woord rambut (haar), vanwege de rubberachtige harige stekels van de schil. De vruchten hangen in trossen aan de boom. Deze groeit het best in het laagland, en kan zo’n 20 m hoog worden. Als de rambutan rijp en vers is, zijn de stekels rood of geel van kleur. Wanneer je hem niet direct opeet verkleurt hij naar bruin. Het zoetzure vruchtvlees is wit en sappig. Uit de bittere pit werd vroeger bakolie gewonnen.

Salak

De salak wordt vanwege zijn geschubde roodbruine schil vaak de slangenhuidvrucht genoemd. De vrucht is makkelijk te eten door de schil eraf te halen en hem in partjes te breken. De salak smaakt als een zurige, beetje bittere appel. De pitten kun je niet eten.

Sirzak

De sirzak (Ned: zuurzak) is rijp als hij zacht aanvoelt en de wratachtige groene schil donkere vlekken krijgt. Het vruchtvlees is zacht en wit. Door zijn limoenachtige smaak is de sirzak een goede dorstlesser. Je kunt de vrucht in stukken snijden of schillen.

Tamarillo

De uit Peru afkomstige tamarillo (Ned: boomtomaat) wordt op de meeste eilanden buah belanda of buah jepang genoemd. Blijkbaar is men er nog niet uit of de Nederlanders of de Japanners de vrucht hebben geïntroduceerd. De tamarillo-bomen groeien op redelijk hoge plateaus. De gladde schil kan van oranje tot purper kleuren. Het vruchtvlees is oranjerood, rijk aan kalium en fosfor, en zoetzuur van smaak. De vrucht kun je het makkelijkst uitlepelen en de zwarte pitjes gewoon opeten. Pas op met het sap van het fruit, vlekken krijg je nauwelijks uit je kleding.


reis terug  
.

Culinaire woordenlijst

naar menu landeninfo landeninfo
Ga hierheen voor een vertaalde menulijst, plus een beknopte beschrijving van een aantal gerechten

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl