gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van IndonesiŽ

reis terug   reis door
Batakdorp © Travelmarker Reizen

Architectuur

Tempels

de Borobudur bij Yogyakarta op Midden-Java © Travelmarker ReizenVanaf de achtste eeuw verrezen in korte tijd honderden tempels op Sumatra, Java en Bali. Velen hiervan zijn in de loop der eeuwen door struikgewas overwoekerd of door aardbevingen of vulkanisch geweld ingestort, en onder een laag lava of aarde bedolven. In de afgelopen eeuwen zijn talloze bouwwerken herontdekt.
Het zijn vaak boeren geweest die veel van de verloren gegane monumenten herontdekt hebben tijdens hun werk in de sawa's. De vinder van kunstschatten is in IndonesiŽ volgens de nog uit de koloniale tijd stammende Monumenten-ordonnantie verplicht de vondst aan de autoriteiten af te staan. Ondanks het hoge vindersloon wat hieraan verbonden is, zijn er waarschijnlijk heel wat beelden verloren gegaan omdat bijgelovige boeren er boze geesten in zagen, en ze vervolgens uit angst voor kwade invloeden kapot sloegen.

Berlage

de Prambanantempels bij Yogyakarta © Travelmarker ReizenDe studie van de Hindoe-Javaanse tempelbouw was het belangrijkste doel van de reis die Nederlands meest vooraanstaande architect van de vorige eeuw, Hendrik Pieter Berlage in 1923 in het voormalig Nederlands-IndiŽ maakte. De specifieke opdracht die de architect van de regering mee had gekregen was het samenstellen van een rapport over de restauratiemogelijkheden van de tempelruÔnes te Prambanan. Vrijwel alle Nederlandse architecten die in IndonesiŽ bouwden stuurden hun tekeningen op. De zeereis per stoomschip kostte teveel tijd waardoor slechts weinigen de oversteek maakten om toezicht te houden op de uitvoering.
H.P. Berlage (1856-1934), die het kantoor van de Algemeene Maatschappij voor Levensverzekering en Lijfrente in Surabaya (1900) en het kantoor van De Nederlanden van 1845 in Batavia (1913) had gebouwd bezocht IndonesiŽ pas in 1923, toen hij een drie maanden durende reis door de archipel maakte. Berlage liep op zijn tijd vooruit met zijn visie over de toekomst van de Indisch-Europese bouwkunst, een toekomst waarover in die jaren door in IndiŽ gevestigde Nederlandse architecten verwoed werd gediscussieŽrd:

Een werkelijk Indisch-Europese architectuur zal eerst dan kunnen ontstaan wanneer de Javaan niet alleen zelf het beroep van architect kan uitoefenen, maar ook de volledige opleiding daartoe in IndiŽ kan verkrijgen. Want de kunstvorm, die voor een Indo-Europeesche, d.i. in dit geval Javaanse kunst past, kan Europa hem niet geven. Dien vorm moet hij dus hervinden. Eerst dan zal er een begin kunnen zijn van het zoeken naar harmonie tussen constructie en kunstvorm, het einddoel van elken stijl. Een ontwikkeling, die den Javaan zelf als volwaardig architect vooronderstelt, zal dan gelijken tred houden met dien naar een zelfstandig IndiŽ.'

Moderne architectuur

Monas, het Nationale Monument te Jakarta © Travelmarker ReizenindonesieDe bouwkunst in de eerste jaren van de Republik Indonesia had tot doel het zelfbewustzijn van de nog jonge natie uit te dragen. Onder Sukarno betekende dit vooral veel grootschalige projecten, die door de eerste generatie Indonesische architecten gebouwd werden. Hun stijl vertoonde veel gelijkenis met de Nederlandse wederopbouwstijl, maar ging in de laatste jaren voor 1965 steeds meer monumentale anonieme lelijkheid vertonen.
Na de instelling van de Orde Baru in '65 volgde de reaktie. Men wilde af van het anonieme staal en beton, en greep terug op de traditionele Indonesische bouwkunst. Door het toepassen van traditionele stijlen op moderne constructies heeft de Indonesische architectuur de laatste jaren dan ook duidelijk een eigen identiteit gekregen. Er zijn tegenwoordig volop voorbeelden van het samengaan van het oosterse en westerse architectuur in de archipel. De in de Javaanse pendopo-bouwvorm opgetrokken transithallen van het internationale vliegveld van Jakarta zijn al in 1923 genoemd door Berlage:

We komen na deze beschouwing wel tot inzicht dat een Indo-Europese stijl slechts ontstaan kan uit een synthese van het Westerse constructiesysteem en den Oosterschen kunstvorm, waartoe dan de Javaanse pendopo als oerbouw, zich het definitieve bouwwerk zou kunnen ontwikkelen. Want dan zou het voorbeeld worden herhaald van den Griekschen tempel, waaaraan ook een houtbouw ten grondslag lag.

Het waterpaleis van Yogyakarta © Travelmarker ReizenindonesieIndonesiŽrs maken zich over het algemeen nauwelijks druk om het behoud van nationaal erfgoed. Overal in de archipel laat men gebouwen verpauperen en vervolgens slopen, bouwwerken die niet zouden misstaan in een boekwerk over de architectuurgeschiedenis van de archipel.
Toch begint men in de gaten te krijgen dat het stadsbeeld er baat bij heeft wanneer de oude koloniale gebouwen gerestaureerd worden. Vooral in Bandung, waar in het centrum nog vele prachtige oude gebouwen staan, is men bewust van de noodzaak deze voor het nageslacht te bewaren.
Aan de gemiddelde Indonesiër gaat dit echter geheel voorbij. Hij gaat met zijn tijd mee door de atap dakbedekking, gemaakt van bladeren van de sagopalm, te vervangen door golfplaat, een praktische oplossing die esthetisch echter nogal wat te wensen over laat. Daarnaast ondervinden de bewoners zelf ook nadelen van deze dakbedekking. Op hete dagen is het in de woning niet uit te houden, en wanneer het regent wordt men bloednerveus van het getik van de druppels op het metaal en is een gesprek binnenskamers vrijwel onmogelijk.

Ga het gebaande pad af met Travelmarker Reizen

Bezoek het traditionele Indonesië tijdens zeer bijzondere bouwstenen en rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.
reis terug   reis door
.

Evenementen en feestdagen in IndonesiŽ

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in IndonesiŽ

De bevolking van Indonesië

naar menu landeninfo landeninfo
Lees hier meer over de verschillende bevolkingsgroepen van Indonesië

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl