gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Bali

reis terug  

Religie

tempeloffers © Travelmarker ReizenBali was een toevluchtsoord voor de door de Islam verdreven Hindoe-elite van Java. Ook de laatste vorstenzoon van Majapahit vluchtte naar het eiland. De Balinezen hebben hier tot op de dag van vandaag hun religie levend weten te houden. Tegenwoordig is Bali dan ook het laatste Indonesische eiland waar het merendeel van de bevolking Hindoe is.
De Hindu Dharma religie kent drie levenstadia, Utepeti, Setiti en Pralina. Volgens de religie bestaat de mens uit twee delen, het lichaam en de ziel. Tijdens ceremonieŽle optochten dragen de mannen de heilige voorwerpen uit de tempel, zoals de speren en pajongs en de doeken om de goden te kleden.

Gebruiken

Tempelceremonie op Bali © Travelmarker ReizenindonesieDe Balinees deelt zijn omgeving in in goed en kwaad. Zo plaatst hij de berg (goed) tegenover water (slecht). Daarom ligt de moedertempel (Besakih) ook bij de gunung Agung (de hoogste vulkaan op Bali). De Balinezen beschouwen de Gunung Agung als 'de navel van de wereld' en slapen met hun hoofd naar de vulkaan.

In zee huizen volgens de Balinees enkel demonen, zeeslangen en haaien. De Balinees gelooft echter niet dat iemand goed of kwaad is, maar zoekt balans. Elk mens is goed en kwaad. Je hebt de sekala en niskala en de realiteit is de interactie tussen deze wereld. Een lichaam bestaat uit hoofd (hemel) lichaam (wereld) en voeten (hel), netzoals het universum.

Tandenvijlen

In het leven van de Balinezen die tot de hogere kaste behoren is het tandenvijlen een belangrijke gebeurtenis. De scherpe punten van de natuurlijke tanden, die volgens de Balinees dierlijk zijn, worden weggevijld, waarna men een volwaardig mens wordt. De scherpe randen van de vier boven-voortanden en twee snijtanden symboliseren de zes slechte eigenschappen: slordigheid, luiheid, besluiteloosheid, zinnelijkheid, pronkzucht en hebzucht.
Het tandenvijlen wordt gedaan door een priester uit de kaste der Brahmanen. Voor het vijlen wordt de persoon drie dagen in afzondering gehouden, waarna de plechtigheid op het erf van de ouders plaatsvindt. Het slijpsel wordt achter het altaar van de voorouders begraven.

Crematie

lijkverbranding © Travelmarker ReizenDe dood staat centraal in het leven van de Balinezen. Ze geloven in reincarnatie na de dood. Om de ziel los te maken van het lichaam is crematie een vereiste. Tijdens de voorbereidingen worden geloofsbrieven voor de goden, doeken en beeldjes aan de dode meegegeven. Men rouwt niet in het openbaar als de dode een lang en goed leven heeft gehad. Huilen stoort de ziel, die daardoor moeite heeft om te vertrekken. De crematietoren stelt de aarde voor en het aantal daken erop de rang van de overledenen. Uit de toren hangt een lange witte doek die door familie vast gehouden wordt ten teken van hun band met de dode.

begrafenisstoet op Bali © Travelmarker ReizenOp elk kruispunt worden rondjes gedraaid om de geesten op een dwaalspoor te brengen, zodat ze niet terug kunnen keren om de nabestaanden lastig te vallen.

Als toerist ben je altijd welkom op een crematie, zolang je je maar gepast gedraagt. Net als op andere eilanden stijgt de status van de overledene met het aantal bezoekers.

Hanengevechten

Hanengevechten zijn het meest geliefde volksvermaak op Bali. Een hanengevecht vindt plaats ter gelegenheid van reinigingsceremonieŽn die het dorp moeten zuiveren van kwade magische invloeden. Een hanengevecht is zowel een sport als een gokspel. Het is een gevecht op leven en dood. Aan de poten van het dier worden vlijmscherpe mesjes gebonden, waarmee de tegenstander dodelijk verwond kan worden.

Balinese schilderkunst

Balinese kinderen  © Travelmarker ReizenIn tegenstelling tot de Javaan, voor wie de geesten die de natuur bevolken onzichtbaar zijn, weet de Balinees precies hoe ze er uit zien. Vervaarlijk grijnzende, van slagtanden en klauwen voorziene demonen komen steeds terug in de traditionele en moderne Balinese schilderkunst.

De mooiste voorbeelden van Balinese schilderkunst zijn te zien in de musea van Ubud, het cultrurele centrum ban Bali. Een bezoek aan deze musea is ook voor de niet-kunstminnaar de moeite waard.

Veel Balinese schilders zijn beinvloed door kunstenaars als Bonnet en Spies, Europeanen die zich al voor de tweede wereldoorlog op Bali hadden gevestigd.

Balinese dansen

kecakdans © Travelmarker ReizenDans en theater zijn op Bali onderdeel van bijna alle rituelen en onlosmakelijk verbonden met religie en cultuur. Helaas zijn de dansen die voor ons worden opgevoerd meestal nogal toeristisch. De sierlijke gratie waarmee de dansers zich voortbewegen is en blijft echter fascinerend. Tip: Neem voor een avondvoorstelling een flitser en muskietenolie mee en draag een lange broek en blouse tegen de muggen. Kom op tijd voor de beste plekken.

Balinees Gamelanorkest © Travelmarker ReizenKecakdans
In vroeger tijden diende de kecakdans om boze geesten te verdrijven, die zich in de vorm van besmettelijke ziekten lieten gelden. In feite was het dan ook een soort bezweringsdans. De beste kecak & Fire dance is die die in Batubulan, een plaats iets ten zuiden van Ubud, opgevoerd wordt.

Sanghyang dedari
Tijdens de religieuze `sanghyang dedari' (dans van de hemelnymfen) worden hele jonge meisjes in trance gebracht. Oorspronkelijk kon het wel de halve nacht duren voordat de door rook bedwelmde meisjes in trance waren gebracht en hun dan konden uitvoeren.


barong, de mythische draak © Travelmarker ReizenBarongdans
De mythische leeuw-draak Barong is ondanks zijn angstaanjagende uiterlijk een geliefd personage uit de gelijknamige dans.

Rangda is de afzichtelijke heks, en verpersonificatie van het Kwaad, dat onsterfelijk en dus altijd aanwezig is. Sommigen vergelijken haar met Durga, de Indiase godin van de Dood. Rangda heerst over de leyaks, spoken die op begraafplaatsen en kruispunten van wegen rondwaren.

Oorspronkelijk begon de Barongdans tegen het vallen van de avond. Tegenwoordig heeft de Barong vaak s'ochtends plaats, om tegemoet te komen aan de filmende en fotograferende toeristen. Voorstellingen vinden in en om Ubud plaats

Balinese danseres © Travelmarker ReizenDe Rejang Pusung
Deze dans is een variatie op de heilige Rejang-dans, en komt alleen in Griana Kauh, een dorp in Karangasem voor. De dansers, meisjes van zeven tot tien jaar oud, dragen met bloemen gedecoreerde hoofddeksels, de Pusung. Ze verbeelden de engelen die de almachtige verwelkomen bij diens afdaling naar de aarde. De dans wordt begeleid door de Sonding, een gamelanorkest. De voorstelling vindt meestal in November plaats.

Architectuur

Tempels

Voor de leek is het onmogelijk de ouderdom van een Balinese tempel te schatten. Een 11e eeuwse tempel verschilt alleen in nuances van een tempel die tien jaar geleden gebouwd is.

Pura Taman Ayun te Mengwi © Travelmarker ReizenDaarnaast worden ook aan zeer oude tempels vandaag de dag nog altijd stukken toegevoegd.
De raksasa's, de bol-ogige demonen in steen, bewaken de toegang tot de tempel. Het hindoeÔstische symbool voor wijsheid, zien we ook vaak bij tempels en is omgekeerd aan het hakenkruis van nazi-duitsland.

Elke markt heeft zijn eigen tempel, de Pura Melanting. Om de handel te bevorderen wordt hier 's ochtends gebeden. Er worden bloemen en voedsel, meestal zoete cake, geofferd aan Ida Bhatara Melanting, de God van de tempel. Het fruit dat bij de tempelceremonies wordt geofferd, wordt vervolgens opgegeten en soms zelfs op de markt verkocht.
Om de 210 dagen vindt de Piodalan, de verjaardag van de tempel plaats. Omdat de Balinees in tegenstelling tot de Nederlandse kerkbezoeker deelneemt aan ceremonies bij meerdere tempels, betekent dit dat iedereen afzonderlijk veel dagen per jaar bezig is met de voorbereidingen van een tempelfeest.

Huizen

Balinese poort © Travelmarker ReizenHet traditionele Balinese huis bestaat uit een aantal gebouwen die door een muur worden omgeven. Het ommuurde gebied heet de karang sikut satak. De hasta bumi, een oud lontargeschrift, geeft precies aan hoe een karang sikut satak eruit moet zien en waarom. In het hoofdstuk tri hita karana wordt de oppervlakte in drie niveau's verdeeld. Het hoofdniveau is de utama, het middelste de madya en het laagste de nista.
In de utama ligt de sanggah, de tempel van de voorouders. In de madya staan vier gebouwen, de bale danging, de bale dauh, de bale daja en de paon. In de bale dangin worden religieuze ceremonies en bruiloften gehouden. Het gebouw staat tegenover de bale dauh en wordt omringd door de natah, een tuintje. De bale dauh was oorspronkelijk een gebouw van zes pilaren en een slaapkamer. Tegenwoordig telt de bale dauh vaak meerdere slaapruimtes. De bale daja staat direct ten noorden van de bale dauh. Hier slapen de oudere familieleden, zoals de grootouders. De bale daja staat tegenover de paon, de keuken. De ruime paon staat in het zuidelijke deel van het erf, en heeft een aardewerk haard waarop gekookt wordt. De haard heet de cangkem paon, ofwel de mond van de keuken.

Bezoek Bali met Travelmarker Reizen

Bezoek Bali op een van de zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

reis terug  
.

Evenementen en feestdagen in IndonesiŽ

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in IndonesiŽ

De bevolking van Indonesië

naar menu landeninfo landeninfo
Lees hier meer over de verschillende bevolkingsgroepen van Indonesië

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl