gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Java

reis terug   reis door

De Javaanse cultuur

Gebruiken

Tijdens vrijwel alle belangrijke gebeurtenissen, zoals een verhuizing, ziekte, bruiloft, besnijdenis of het binnenhalen van de oogst, wordt een slamatan, een wijdingsmaaltijd, gehouden voor familie, kennissen en buren. De slamatan is een van de meest duidelijke plechtigheden waarin de Javaanse solidariteit tot uitdrukking komt. De slamatan duurt meestal kort en moet niet gezien worden als offer of diner. Het is voor de Javaan een manier om uitdrukking te geven aan het saamhorigheidsbesef.
De Javaan toont respect voor ieder ouder of hogergeplaatst persoon. Met het wassen van de voeten van de bruidegom betuigt de bruid haar onderdanigheid.
Met extreem lange nagels, vaak de duimnagel, laat men zien dat men zonder lichamelijke arbeid het brood verdiend.

Javaanse wayang © Travelmarker ReizenJavaanse hofdansen

De solisten in Javaanse hofdansen zijn meestal amateurs afkomstig uit voorname families. Rama de held uit het Ramayana verhaal wordt vaak door een meisje gedanst. De kain (doek) die de held draagt is meestal gebatikt in het parang rusak (gebroken kapmes) motief dat alleen door vorstelijke personen gedragen mocht worden.

De Javaanse Gamelan

Als je voor het eerst Javaanse gamelan hoort zul je -net als als Debussy die in 1889 op de wereldtentoonstelling in Parijs deze muziek hoorde en verwerkte in zijn Prélude à l'après-midi-d'un faune- diep onder indruk zijn. Gecompliceerder en verfijnder kan muziek nauwelijks zijn. Wederom is Jogjakarta -als culturele hart van Java- de beste plek om je te verdiepen in de vele facetten van de Javaanse gamelan. Zowel in het kraton als op diverse andere plekken in de stad kun je genieten van de unieke Javaanse gamelan.

kratonwachter © Travelmarker ReizenHet Javaanse kraton

Volgens de hindoes is het universum een groot continent omringd door 4 eilanden, gelegen in de 4 windstreken. Midden op het continent ligt de berg Meru. Hier zetelt de god Indra, omgeven door 32 goden. Wil de mens in harmonie zijn met het universum dan zal het zijn eigen omgeving, de microcosmos, gelijk de eerder beschreven macrocosmos moeten inrichten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Javaanse kraton, waar de koning zich in het centrum bevindt en omgeven wordt door 4 ministers en gezagsdragers die uit de 4 windstreken komen.

Javaanse kris © Travelmarker Reizende Kris

Wanneer een Javaans vorst vroeger op reis ging, bleef zijn kris achter als zijn plaatsvervanger. De kris pusaka vertegenwoordigd als erfstuk ook de voorouders en dient derhalve aanbeden te worden en offergaven te ontvangen. Het aantal bochten in het lemmet kan oplopen tot 31. De vorm symboliseerd de mythische slang Naga. Een echte kris biedt bescherming tegen ziekte en onheil, en kan bij bloedwraak slechts in de schede gestoken worden als het met bloed in aaraking geweest is.

Wayang

Het Wayangspel is het Javaanse volksvermaak bij uitstek en wordt dikwijls opgevoerd tijdens familieceremonies of om een geslaagde rijstoogst te vieren. Het bijwonen van een wayang voorstelling is een uitstekende gelegenheid om sociale kontakten op te frissen.
Men vermoed dat de wayang al ruim duizend jaar oud is. De personages van het wayangspel zijn de vorstelijke en goddelijke helden uit het verleden die terugkeren op aarde om de stervelingen tot voorbeeld te dienen. Ieder personage, van onverschrokken held of arrogante koning tot afschrikwekkende demon, heeft een vaste rol en het spel is dan ook een afspiegeling van de wereldorde.
De wayang verhaalt altijd over het Mahabarata, het beroemde Hindu-epos. De scenes zijn onderling sterk verschillend en filosofische dialogen gaan vaak vooraf aan grootscheepse veldslagen, het geheel vaak doorspekt met groteske humor en satire.

De wayang wordt op verschillende manieren uitgevoerd. De meest bekende is misschien wel de wayang kulit, het schaduwspel van uit buffelleer gesneden poppen tegen een wit doek. Daarnaast is er het wayang golek, het spel met houten poppen en het wayang orang, waarin de karakters door echte mensen worden uitgebeeld.

Wayang Kulit werkplaats © Travelmarker ReizenWayang kulit
Een complete wayang kulit set bestaat uit 400 poppen. De levensboom geeft het begin en einde van een stuk aan en dient ervoor kwade geesten van de bijeenkomst te weren. De dalang is regis-seur, vertoner en verteller tegelijk. Om in de strijd met het moderne entertainment, zoals bijvoorbeeld film, niet ten onder te gaan, hebben de meeste dalangs hun voorstellingen tot 4 of 2 uur ingekort. In deze verkorte versies wordt vooral bezuinigd op vooral in westerse ogen tamelijk langdradige dialogen, en krijgt de stoere held vooral de kans zijn gevechtskunsten te tonen. Sommige dalangs zijn echter bang dat er vooral bij de twee uur durende voorstellingen weinig overblijft van de literaire schoonheid en instructieve waarde van het de traditionele wayang kulit. Zij, en zo ook de meeste toeschouwers hebben een compromis gevonden in de vier uur durende voorstellingen. De meest radicale innovatie binnen de wayang kulit heeft geleid tot een geheel nieuwe wayang, de wayang santosa van Midden-Java. Hier voert niet een, maar twee of meer dalangs de voorstelling op. Er wordt aan beide zijden van het doek gewerkt en het geheel wordt door verscheidene meerkleurige lampen beschenen. Iedere sfeer vereist, zo menen de santosa dalangs, een eigen kleur. Ook de figuren zijn onorthodox en lijken soms zo uit een amerikaanse tekenfilm te zijn gestapt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat traditionele dalangs weinig van de wayang santosa moeten hebben, en deze vorm van wayang niet overal gewaardeerd wordt. De wayang kulit wordt ook wel gebruikt door politici, die middels aangepaste poppen de bevolking inzicht in de huidige maatschappij proberen te geven.

wayangpoppen © Travelmarker ReizenWayang Golek
De moderne tijd is ook aan de wayang golek voorstelling niet voorbij gegaan. Vooral jonge dalangs hebben, sterk door horror en kung-fu films beinvloed, hun voorstelling voorzien van speciale effekten. Tot groot vermaak van het publiek gooit een pop die een vergiftigde minister voorstelt een groen papje naar buiten dat braaksel moet voorstellen, en spuit er een straaltje rode vloeistof uit de nek van een onthoofde krijger.

de voorspelling van Joyobodo

In de 11de eeuw regeerde koning Joyoboyo over het noordjavaanse rijkje Daha. Deze deed de volgende voorspelling:

Wanneer Java het formaat van een kelor-blad heeft aangenomen (zo groot als een vinger; bedoeld wordt dus als afstanden door goede verbindingen verkleind zijn) zal het worden geregereerd door het blanke ras. De blanken zullen door de legers van het gele ras uit het noorden verdreven worden. De overheersing van het gele ras zal niet langer duren dan de masplant nodig heeft om te rijpen (drie en een halve maand; de Japanse bezetting duurde drie en een half jaar). Dan zal Java onafhankelijk worden, maar eerst volgt een periode van burgerlijke onrust. Pas daarna zal een gouden eeuw voor Java beginnen

Bezoek Java met Travelmarker Reizen

Bezoek Java tijdens zeer bijzondere bouwstenen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

reis terug   reis door
.

Evenementen en feestdagen in Indonesië

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in Indonesië

De bevolking van Indonesië

naar menu landeninfo landeninfo
Lees hier meer over de verschillende bevolkingsgroepen van Indonesië

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl