gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Java - Religie

reis terug  

Javaanse natuurmystiek

Voor de meeste Javanen is de islam slechts een dun laagje over een godsdienstig gevoel dat hier al duizenden jaren heerst. Javanen geloven dat alle gebeurtenissen en voorwerpen doordrongen zijn van een en dezelfde allesomvattende goddelijke energie, die de schakel vormt tussen het aardse bestaan en de kosmische ordening. Dit gevoel uit zich in de kebatinan, de oeroude Javaanse natuurmystiek, die streeft naar het bereiken van persoonlijke harmonie met de goddelijke oorsprong. In de kebatinan zijn honderden verschillende stromingen (aliran), die allemaal op hun eigen manier ditzelfde doel nastreven.

De Wahyu

De Javaan koppelt de maatschappelijke ordening aan de kosmische ordening, als goddelijke beschikking dus. Zijn plaats in de maatschappij is van bovenaf opgelegd, en hij heeft zich dus slechts te schikken. In dit opzicht wordt ook macht geschonken door het goddelijke, vaak in de vorm van een natuurverschijnsel, zoals een vuurbol of lichtschijnsel. De Javanen noemen dit 'wahyu' of 'wahyu tjakraningrat'. Zodra de machthebber bij de goden uit de gunst is, verliest hij de 'wahyu' aan een ander.
Dit geloof in goddelijke macht is een belemmering op weg naar een modern, echt democratisch IndonesiŽ. Het volk gelooft dat het de macht nooit zelf kan bezitten, daar het door de goden aan de 'man aan de top' geschonken is en de 'man aan de top' is er heilig van overtuigd precies te weten wat het beste is voor het volk.
Degene die de Wahyu bezit, trekt de macht vanzelf aan. Aanzien, rijkdom, wapens of wijsheid leiden volgens de Javaan niet tot macht, maar zijn een gevolg van het ontvangen van de wahyu. De ontvanger hoeft dus in feite niets te doen, de macht komt vanzelf. Slechts als de bezitter van de wahyu de aldus verkregen macht gebruikt voor persoonlijk voordeel in plaats van om de bevolking te verheffen zal hij zijn wahyu weer verliezen. De Javanen noemen dit Pamrih.
Voor een Indonesische president is het dus zaak het volk regelmatig te laten zien dat hij de wahyu nog bezit. Vooral in tijden van toenemende depressie, hongersnood, corruptie en armoede, wanneer het volk hieraan zou kunnen gaan twijfelen. Een machthebber zal dan ook altijd zoveel mogelijk pusaka's verzamelen, voorwerpen doordrenkt met door de kosmos gegeven macht. Dit kan een gouden ring zijn, een kris (de kris pusaka), maar ook voorwerpen uit de natuur zoals stenen, schelpen of bloemen.
direct contact met de kosmische eenheid biedt het mediteren op heilige plaatsen, zoals in een van de vele hindoeÔstische of boeddhistische tempels van Java of op een magische plek in de natuur. Een bekende plek is de grote Gua Semar, een grot op het Diengplateau. Sukarno en Suharto, de eerste twee presidenten van de republiek, hebben hier vaak gemediteerd en macht bijgetankt. Daarnaast kan men ook hulp oproepen van de zee- of berggeesten waarvan Java er duizenden telt. Een van de meest geraadpleegde is de Nyai Ratu Loro Kidul, de `koningin van de Zuidzee'. Deze godin, de belangrijkste op Java was ooit een prinses van Kediri, die verdronk in de Indische oceaan.
Naast het verwerven van pusakas en het mediteren op heilige plaatsen biedt ook het raadplegen van dukuns de machthebber meer zekerheid. Suharto bijvoorbeeld nam geen enkele belangrijke beslissing zonder eerst zijn dukuns te raadplegen.

Dukuns

Een dukun is spiritueel leider, medicijnman en bezweerder van onheil tegelijk. Een architect zal al zijn bouwtekeningen met de grootste zorgvuldigheid maken, maar toch nog naar de dukun gaan om van hem te horen wat hij moet doen om te verhinderen dat het gebouw instort. Ook op zaken van meer huiselijke aangelegenheid wordt de dukun geraadpleegd; bij echtscheiding, huwelijk, ziekte of nachtmerries. Tot op het politieke vlak oefenen de dukuns veel invloed uit. Sukarno en Suharto raadpleegden ze bij belangrijke beslissingen. De dukuns adviseerden dan over het tijdstip waarop projekten van start moesten gaan, en misschien zelfs of de kosmische eenheid voor of tegen een bepaald idee was. Hieruit blijkt hoe groot de invloed van de dukuns op staatszaken zouden kunnen zijn. De dukuns bepalen in geval van twijfel ook wie de wahyu bezit. Tussen 1964 en 1967 woedde hierom zelfs de 'Prang Dukun'; de oorlog der Dukuns, die in verschillende kampen verdeeld waren over de vraag of Sukarno de Wahyu nog bezat. In 1967 waren de dukuns het er uiteindelijk over eens dat Suharto de wahyu van Sukarno had overgenomen.

Bezoek Java met Travelmarker Reizen

Bezoek Java tijdens zeer bijzondere bouwstenen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

reis terug  
.

Evenementen en feestdagen in IndonesiŽ

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in IndonesiŽ

De bevolking van Indonesië

naar menu landeninfo landeninfo
Lees hier meer over de verschillende bevolkingsgroepen van Indonesië

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl