gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Indonesië - Religie

reis terug   reis door

Religie

Geschiedenis

Tussen de 14e een 16e eeuw heeft de islam zich als een olievlek vanuit enkele kustplaatsen over Java en een aantal andere eilanden in de archipel verspreid. Alleen op Bali heeft het hindoeisme zich weten te handhaven. Het hindoeisme bleef de basis van de hele sociale structuur van dat eiland. Ook op andere eilanden offeren islamieten echter nog altijd aan oude boeddhistische of hindoeistische heiligdommen. Ondanks de islamitische meerderheid in het land is de mythische vogel Garuda, het rijdier van de Hindugod Vishnu, het nationale embleem van de republiek.

De Voorouderverering

Bij de in heel Indonesie bekende voorouderverering staat de relatie tussen de levende mensen en hun overleden voorouders centraal. Het is voor de levenden zaak de doden gunstig te stemmen, en zo te voorkomen dat onheil de gemeenschap treft. De overledenen zijn de bewakers van de adat (traditie), en grijpen in als deze niet gerespecteerd wordt. De islam en het christendom hebben zich vermengd met de traditionele religie van de verschillende stammen, en daardoor een geheel eigen gezicht gekregen. De nieuwe religies vormen veelal slechts een dun laagje over de traditionele voorouderverering. Bij vrijwel alle groepen vormen de eeuwenoude animistische oogstfeesten en dodenritueelen de hoogtepunten van het leven op aarde. De inwijdings- en begrafenisrituelen van de Toraja, de bergbewoners van midden-Sulawesi, zijn het meest spectaculair.
De vermenging die op Java heeft plaatsgevonden tussen het animisme en het hindugeloof uit het verleden is nog altijd duidelijk zichtbaar. In de zeventiger jaren kreeg de mystieke Javaanse geloofsbeweging zelfs als `Agama Jawa' de status van eigen godsdienst.

Bij de in heel Indonesië bekende voorouderverering staat de relatie tussen de levende mensen en hun overleden voorouders centraal. De levenden moeten de doden gunstig te stemmen en zo voorkomen dat onheil de gemeenschap treft. De overledenen zijn de bewakers van de adat en grijpen in als deze niet gerespecteerd wordt. Voor hen zijn de eeuwenoude animistische oogstfeesten en dodenritueelen nog steeds de hoogtepunten van het leven op aarde. De inwijdings- en begrafenisrituelen van de Toraja, de bergbewoners van Zuid-Sulawesi, zijn het meest spectaculair.

De adat

De adat is de ingewikkelde gedragscode van de traditionele samenleving. De adat is dus inheems en vaak eeuwenoud en telt dan ook meestal zwaarder als godsdienstregels die in feite recentelijk geïmporteerd zijn. Met het gezegde: 'De religie komt van over zee, maar de adat komt uit de bergen' geven de Indonesiërs zelf al aan wat het zwaarst weegt.

De islam

moskee Lombok © Travelmarker ReizenTussen de 14de een 16de eeuw heeft de islam zich als een olievlek vanuit enkele kustplaatsen over de eilanden van de Indonesische archipel verspreid. Bijna elk kustdorp heeft een kramat, een begraafplaats van een heilige. Vaak zijn het deze heiligen die de islam in de gemeenschap hebben geïntroduceerd. In de 18de en 19de eeuw heeft de islam zich ontwikkeld tot het bolwerk van anti-Nederlandse gezindheid. Op de meeste eilanden gingen het nationalisme en de islam hand in hand.

Minangkabause jeugd © Travelmarker ReizenminangkabauSinds de wording van de republiek heeft de islam zich onder invloed van uit Java afkomstige ambtenaren, docenten en militairen over de archipel verspreid. Indonesië heeft tegenwoordig dan ook de grootste islamitische gemeenschap ter wereld. Van de 150 miljoen moslims die het land telt is slechts 20 procent santri, orthodox islamiet. Het hoogtepunt in het leven van de santri, de orthodoxe moslims, is de Haji pelgrimage. Doordat de kosten hiervan bijzonder hoog zijn is dit voor de meesten een onhaalbare kaart.
Tegenover de santri staan de abangan, die alleen in naam moslim zijn en zich niets aantrekken van de verplichtingen die het geloof stelt. In tegenstelling tot de vrome santri bidden deze moslims slechts op islamitische feestdagen. Het grote aantal abangan is een logisch gevolg van de Pancasila, die voorschrijft dat men in een god moet geloven.

Toch is de regering zeer beducht voor moslims die -in strijd met de Pancasila- ijveren voor een islamitische staat. Volgens de speciale subversiewetgeving kunnen personen op verdenking van moslim-fundamentalisme worden opgepakt en zonder proces worden vastgehouden.

Het christendom

De Hollandse scheepspredikanten namen na het vertrek van de Portugezen uit de archipel het voortouw in de kerstening van de bevolking. In eerste instantie beperkte hun activiteiten zich tot het gebied rond de VOC-factorijen. Daar vielen echter niet zoveel zieltjes te winnen, aangezien de meeste kustbewoners al bekeerd waren tot de islam. Het missiewerk onder de bevolking van de hooglanden van Indonesië was veel succesvoller. Tegen het einde van het koloniale tijdperk hadden een aantal energieke zendelingen ervoor gezorgd dat een deel van de bevolking tot het christendom was overgegaan. Tegenwoordig heeft vrijwel elke Indonesische stad wel een christelijke gemeenschap.

Reis naar Indonesië met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de Indonesische archipel tijdens zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

reis terug   reis door
.

Evenementen en feestdagen in IndonesiŽ

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in IndonesiŽ

De bevolking van Indonesië

naar menu landeninfo landeninfo
Lees hier meer over de verschillende bevolkingsgroepen van Indonesië

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl