gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Indonesië

reis terug  

Sirih

Sirih kauwende Javaanse © Travelmarker Reizen

Je zult in de wat meer afgelegen delen van Azië mensen, vooral vrouwen, tegenkomen die sirih pruimen. Dit pruimen van sirih heeft bij veel traditionele stammen een centrale plaats in het sociale gebeuren.

Ingrediënten De sirih- of betelpruim wordt gemaakt van de verse bladeren en de peulvormige vruchten van de sirih- of betelpeperstruik, een peperplant die tegen palen groeit. In het blad worden een kleine brokjes betelnoot, wat kalk, gambir, kruidnagel en pruimtabak gestopt en tot pruim gevouwen. Betelnoot wordt ook wel pinang- of arekanoot genoemd en groeit aan de betelpalm (areca catechu) . De pittige smaakstof gambir wordt gemaakt van de Uncaria, een klimplant,die van oorsprong alleen op Sumatra en Sarawak groeide. De bladeren van de plant worden gekookt en vervolgens geperst om sap te extraheren. Dit sap wordt gedroogd tot blokje of cake. Gambir wordt niet alleen om de smaak aan de pruim toegevoegd, maar ook om een aantal schadelijke bijeffecten van het pruimen tegen te gaan.
Om de sirihpruim minder bitter te laten smaken worden er, afhankelijk van de verkrijgbaarheid en lokale gebruiken, soms wel tientallen andere ingredienten aan toegevoegd, zoals vruchten, gemalen noten, honing, pepermunt, salmiak, zoethout en extracten van planten.

Werking De sirihpruim  wordt gekauwd om zijn opwekkende werking en het tegengaan van hongergevoel. Het kauwen op de betelnoot doet de stof areciline vrijkomen, welke in combinatie met de kalk wordt omgezet in de werkzame maar schadelijke stof arecaidine. Er ontstaat bij deze menging een rode pasta die bij het kauwen het speeksel vuurrood kleurt. Bij chronisch gebruik verkleuren de tanden rood, iets dat zeer slecht is voor het gebit, maar als versiering wordt gezien. Ook in traditionele gebieden in India, Vietnam en Thailand wordt aan deze vorm van make-up gedaan. Na het kauwen worden de smakeloos geworden resten van de sirihpruim uitgespuugd. Dit zorgt voor kleine rode spuugplekken op de grond en is de reden dat het kauwen op sommige plaatsen verboden is.

Bijwerking Het is een roesmiddel met een licht euforische werking. De vrouwen geloven dat zij door het pruimen van sirih gezond blijven, er jong blijven uitzien en veel geluk in het leven zullen hebben. De bijwerkingen van het pruimen zijn echter minder fraai: duizeligheid, diarree, verhoogde hartslag, irritatie van de slijmvliezen, gebitschade en een verhoogde kans op zweren en kanker in de mond.

Ga het gebaande pad af met Travelmarker Reizen

Bezoek het traditionele Indonesië tijdens zeer bijzondere bouwstenen en rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

reis terug   reis door

 

.

Evenementen en feestdagen in IndonesiŽ

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in IndonesiŽ

De bevolking van Indonesië

naar menu landeninfo landeninfo
Lees hier meer over de verschillende bevolkingsgroepen van Indonesië

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl