gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De fauna van IndonesiŽ

  reis door

Fauna

neushoornvogel op Nias © Travelmarker ReizenindonesieHoewel veel van de fauna van de archipel uniek is, is zijn de meeste soorten ook nachtdieren en meestal klein. Grotere diersoorten zie je nauwelijks. Wat dat betreft is Indonesië zeker geen Kenia of Tanzania.

Door het terugdringen van het regenwoud zijn een groot aantal diersoorten, vooral degenen die het moeten hebben van een uitgestrekt leefgebied, uitgestorven of op de rand van uitsterven. Indonesië heeft dan ook de langste lijst bedreigde diersoorten ter wereld. In 1994 waren dat in totaal 210 soorten.
Indonesiërs zijn bijzonder creatief als het gaat om exploitatie van de natuur. Onbegrijpelijk genoeg zijn er nog altijd toeristen die zeldzame schelpen kopen, of liever een stoffig doosje met vlinders thuis op de kast hebben staan, dan ze in al hun pracht rond te zien vliegen.

Faunagrens

Een van de redenen van de grote verscheidenheid aan diersoorten die de archipel kent, is dat ze de faunagrens vormt tussen Australië en Azië. De meeste Aziatische diersoorten vind je terug op de Grote Sunda-eilanden, maar schijnen door een mysterieuze barrierre niet verder te zijn gekomen dan Bali. De Australische diersoorten zijn aan de andere kant niet veel verder gekomen als Papoea en Tasmanië.
Vreemd genoeg kennen de kleine eilanden, hoewel gelegen tussen beide continenten, weinig diersoorten. Een verklaring hiervoor is dat de Indonesische eilanden op verschillende continentale plateaus liggen, die door zeer diepe onderzeese kloven van elkaar gescheiden zijn. Voor de grote ijstijd, aan het einde van het Tertiar, toen het water tientallen meters lager stond als tegenwoordig, was het sunda-plat, waarop de eilanden Sumatra, Java, Bali en Borneo liggen, verbonden aan het Aziatisch vasteland. Je kon in die tijd dus zonder natte voeten te krijgen van Bali naar Singapore lopen. Ook het Sahoel-plat had een lagere zeespiegel, waardoor je van Papoea naar Australië kon lopen. Door het smelten van de continentale gletsjers in het begin van het Quartair steeg het zeeniveau, waardoor de Sunda eilanden hun vaste verbinding met Azië verloren en Papoea werd losgeweekt van Australië.

Sir Alfred Russel Wallace

De Engelsman Alfred Russel Wallace (1823-1917) was de eerste natuurwetenschapper die intensief onderzoek in de archipel heeft verricht. Wallace leefde van de verkoop van zeldzame diersoorten aan musea. Tijdens zijn 8 jaar durende reis door de Indonesische archipel verzamelde hij maar liefst 125.660 diersoorten. Na zijn onderzoek op Sulawesi vertrok Wallace van Manado naar Ternate, waar hij een lange brief met zijn bevindingen aan Darwin schreef. Deze waren van grote invloed op Darwin bij het ontwikkelen van diens evolutieleer.
Wallace meende dat IndonesiŽ een overgangsgebied tussen de Aziatische en Australische fauna was, en dat de grens tussen beide duidelijk herkenbaar zou zijn. Volgens hem was deze grens een diepe zeetrog, waardoor landdieren uit het westen en het oosten ook tijdens de ijstijd, toen het zeeniveau veel lager lag dan tegenwoordig, van elkaar gescheiden werden. Deze grens, die tegenwoordig de Wallace-lijn genoemd wordt, loopt met een boog om Sulawesi, via de Sulawesi Zee en de Straat van Makassar naar het zuiden, en tussen Bali en Lombok door. De lijn scheidt dus de Grote Sunda-eilanden en de Filippijnen van Sulawesi, de Molukken en de Kleine Sunda-eilanden. Hoewel latere wetenschappers bewezen hebben dat de grens niet zo duidelijk gelegd mag worden, geeft de Wallace-lijn nog altijd een redelijke indicatie van het overgangsgebied tussen beide fauna's.

Reis naar Indonesië met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de Indonesische archipel tijdens zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

  reis door
.

Natuurgebieden in IndonesiŽ

naar menu landeninfo landeninfo
Informatie over natuurgebieden in IndonesiŽ

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl