gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De dieren van Indonesië

reis terug  

Reptielen

Tokeh

De tokeh (Lat: Gekko gekko) kan 35 cm lang worden en is de grootste van de hagedissoort Gekkonidae. Voor een hagedis is de 35 cm lange gekko bijzonder luidruchtig. Het geluid, waaraan ze hun naam danken, is een sociaal geluid, dat soms tot 100 m ver te horen is. De gekko bakent hiermee zijn territorium af of maakt er contact met het andere geslacht mee. Wanneer de gekko begint te roepen als je iets serieus aan het vertellen bent is volgens lokaal bijgeloof je verhaal waar. De soort die in Indonesië voorkomt, de tokeh, is de meest agressieve van de gekko’s. Hij jaagt op insekten, maar daarnaast zelfs ook op kleine zoogdieren, vogels en tjitjaks. De brede voeten met platte tenen hebben aan de onderzijde een heleboel parallel lopende richeltjes. Deze richeltjes hebben microscopisch kleine haarachtige uitsteekseltjes met een haakachtig uiteinde waardoor de gekko overal aan vastkleeft en de zwaartekracht kan trotseren. Zoals bij de meeste hagedissen breekt ook bij de gekko de staart af als deze belaagd wordt. Terwijl de tegenstander met de nog bewegende staart verder worstelt zoekt de gekko een veilig heenkomen. Gewoonlijk legt de gekko 2 eieren met een broze schaal. De kleverige eieren plakken ergens aan vast en verharden. Je vindt ze binnenshuis soms in potjes of vazen. De eieren komen na ongeveer 3 maanden uit.

Soa soa

De Soa-soa (Lat: Hydrosaurus amboinensis, Ned: Grote Hagedis) is een hagedis die over het water kan lopen. Het bijzondere dier leeft in het oosten van Midden-Sulawesi en de Molukken.

Python

De python komt met een veelheid aan soorten in Afrika en Azië voor. De netpython (Lat: P. reticulatus, Ind: Ular sawa/Sanca) uit Zuidoost-Azië komt ook in Indonesië voor en kan een lengte van 10 m bereiken. Het is een goede zwemmer die zelfs stukken zee kan oversteken. Ze leggen 40 tot 80 eieren met een perkamentachtige schaal. De vrouwtjes rollen zich rond de eieren om ze te beschermen. Zeer bijzonder is dat het koudbloedige dier een soort ‘broedkoorts’ vertoont waarmee de eieren gedurende 2 maanden worden bebroed. Hoewel de python een beschermde diersoort is, wordt ze vanwege de huid op grote schaal gevangen en naar Hongkong en Singapore geëxporteerd.

Overigen

Kalong

De kalong (Ned: vliegende hond) is een vleermuis die zich met bloemen en vruchten voedt. Kalongs zijn een stuk groter dan de insectenetende vleermuizen en hebben soms een vleugelwijdte van ruim een meter. Overdag hangen ze met de kop tussen de samengevouwen vleugels in troepen in de kruinen van bomen. Tegen het invallen van de duisternis gaan ze op zoek naar voedsel. In boomgaarden kunnen ze grote schade aanrichten. Kalongs worden soms met netten gevangen en opgegeten. Vooral in Noord-Sulawesi wordt het dier als een delicatesse beschouwd.

Klapperdief

De Klapperdief (Lat: Birgus latro, Ind: ketam kenari/kepiteng kelapa) is de grootste op het land levende geleedpotige. Omdat dit familielid van de hermietkreeft te groot is geworden om nog in de schelpen van mollusken te huizen heeft het de zee verlaten. Zijn kieuwen zijn zodanig aangepast dat hij op het land kan ademhalen. Een volwassen mannetje kan 5 kilo wegen. De massieve scharen hebben een spanwijdte van ruim 80 cm. De kreeft dankt zijn naam aan de buitengewone manier waarop hij zich voedt. De klapperdief, die ook wel eens de kokospalmkreeft wordt genoemd, is namelijk in staat een palmboom in te klimmen om er een kokosnoot te plukken. Met zijn krachtige scharen kan hij de vrucht zelfs openen. Het dier eet ook de vruchten van de pandanpalm (Ned: schroefpalm) en vangt af en toe slakken en vogels. De klapperdief wordt gevangen, daarna soms vetgemest, en opgegeten. Sla dit gerecht op de menukaart over, het is een beschermde diersoort!

Vlinders

Vlinders voeden zich voor een groot deel met mineralen, iets dat de mannetjes vinden in water. De wijfjes houden zich veel minder bezig met het vinden van voedsel, voor hen is het leggen van eitjes een dagtaak.

Reis naar Indonesië met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de Indonesische archipel tijdens zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.
.

Natuurgebieden in Indonesië

naar menu landeninfo landeninfo
Informatie over natuurgebieden in Indonesië

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

              

© 2019 www.travelmarker.nl