gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De onderwaterwereld van Indonesië

reis terug  

De onderwaterwereld

Langs de enorm lange kustlijn van de Indonesische eilanden liggen prachtige koraalriffen. De meeste riffen wachten nog op wetenschappelijk onderzoek. Er is dan ook weinig bekend over de onderwaterwereld rond Indonesië

Indische zeekoe

De Indische zeekoe (Lat: Dugong dugong, Ind: ikan duyung) is het enige vegetarische zoogdier dat onder water leeft. Overdag zoekt de zeekoe op grotere diepte naar voedsel en komt het alleen boven water om adem te halen. De zeekoe eet plantaardig voedsel (zeegras) en blijft tijdens het grazen 10 minuten onderwater. Het dier leeft in familiegroepen en kan 3 m lang en 400 kg zwaar worden. Het torpedovormige onbehaarde lichaam eindigt in een horizontaal afgeplatte vin die zich in 2 Ďvleugelsí verwijdt. Hoewel de zeekoe tot de beschermde diersoorten behoort worden op Sulawesi nog steeds sigarettenpijpjes, ringen en andere opsmuk van de slagtanden verkocht.

Mosselen

Vier soorten van de Tricadnamossel worden verzameld en gegeten. Dit zijn de T. gigas (Ned: doopvontschelp), T. squamosa, T. derasa en de T. crocea. Ook de Hippopus hippopus en porcellanus staan op de menulijst. De Hasanuddin Universiteit van Makassar is met een broedplaats van mosselen begonnen om de vangst van wilde mosselen in de Spermonde archipel tegen te gaan.

Zeeschildpad

In de Indonesische wateren komen 6 soorten zeeschildpadden voor. Drie ervan, de leerschildpad (Lat: Dermochelys Coriacea, Ind: Penyu belimbing of Penyu raksasa), de warana (Lat: Lepidochelys olivacea, Ind: Penyu lekang) en de onechte karetschildpad (Lat: Carretta Carretta, Ind: Penyu tempayan of Penyu bromo) zijn beschermde soorten. De leerschildpad is de grootste van alle schildpadden en kan 2 m lang worden. Niet beschermd zijn de flatback (Natator depressa) die zelden gezien wordt, en de twee meest geëxploiteerde soorten; de soepschildpad (Chelonia mydas), die het ingrediënt vormt voor schildpadsoep en de karet- of papegaaischildpad (Lat: Eretmochelys imbricata, Ind: Penyu sisik). De laatsten worden vooral vanwege hun schild gevangen. Jongen worden vaak beschermd door scherpe stekels op hun nog tere rugschild. Bij het ouder worden wordt het schild steviger en verdwijnen de stekels.

De Stervis of Doornenkroon

Deze zeester (Lat: Acanthaster planci) voedt zich met plantaardig materiaal in ontbinding. Omdat het in staat is grote oppervlakten koraal te vernietigen vormt het een bedreiging voor de riffen. Een volwassen stervis kan 5 m2 koraal per jaar vernietigen. De doornenkroon is sinds de jaren zestig in het westelijk deel van de Stille Oceaan enorm toegenomen, en heeft het Australische Great Barrier Reef al flink toegetakeld. Wat de precieze schade is die het in de Indonesische wateren aanricht is nog niet onderzocht. Op sommige plaatsen heeft het vangen van natuurlijke vijanden voor een ware explosie van doornenkronen gezorgd. Een natuurlijke vijand zoals de grote tritonschelp (Charonia tritonis) wordt hoewel de schelp sinds 1990 beschermd is nog altijd op grote schaal als souvenir verkocht.

De bedreiging van de onderwaterwereld

Het ecologisch evenwicht beneden de zeespiegel wordt op veel plaatsen in Indonesië ernstig bedreigd. De boosdoener is vrijwel altijd de mens. Dit kunnen lokale vissers zijn, die om tot grotere vangsten te komen met dynamiet of cyanide vissen, of grote, vaak buitenlandse, fabrieksschepen die hele gebieden leegvissen. Daarnaast is ook hetgeen in het land achter de kust gebeurt bepalend voor de conditie van de onderwaterwereld. Houtkap zorgt voor erosie, waardoor koraalriffen voor de kust onder een laag modder bedolven worden. De ongecontroleerde lozing van afvalstoffen en het gebruiken van koraal als bouwmateriaal voor wegen en huizen heeft op sommige plekken kilometers rif voorgoed vernietigd. Door het vernietigen van koraal verdwijnen niet alleen de vissen, maar wordt ook de kust bedreigd. Koraalriffen zorgen er namelijk voor dat de golven hun eroderende kracht op de kustlijn verliezen. Doordat de riffen zeewaarts aangroeien wordt het land zelfs steeds groter.

Dynamietvissen

Met deze vismethode worden zelfgemaakte bommen afgesteld om tussen de 5 en 30 m onder de zeespiegel tot ontploffing te komen. Het koraal raakt hierdoor onherstelbaar beschadigd. Alle vissen, ook de kleintjes, worden letterlijk in een klap uitgeroeid. Veel vissers beseffen dat ze met dynamietvissen hun vangstgebied voorgoed vernietigen, aangezien bij dood koraal geen vis meer komt opdagen. Toch is deze werkmethode voor velen de enige manier hun gezin in leven te houden, omdat de komst van fabrieksschepen in hun wateren de vangsten sterk heeft doen afnemen. Vooral de individueel ingestelde Bajau, de zeenomaden van Indonesië, worden door het ontbreken van een sociale hiërarchie niet gehinderd bij het vissen met dynamiet.

Vissen met Cyanide

Vanwege de toegenomen vraag vanuit andere Aziatische landen naar levende vis voor restaurants en aquaria wordt de laatste jaren steeds meer gebruik gemaakt van cyanide bij het vangen van vis. De op deze manier gevangen zeekreeft wordt met name naar Japan en Hong Kong geëxporteerd. Helaas worden ook de kleintjes gevangen, hetgeen de lokale populatie decimeert. Nadat de bom of de cyanide haar vernietigende werk heeft gedaan halen hookah(compressor)duikers de vangst binnen. Enige kennis van decompressieziekte is bij hen niet aanwezig, en er gebeuren dus regelmatig ongelukken. Vooral duikers die zeekomkommer (trepang) verzamelen lopen een onverantwoord groot risico door soms maar liefst 5 keer per dag naar 50 meter diepte te duiken.

Vissen met electroshocks

Ook wordt tegenwoordig met accuís of kleine generators gevist. Door elektroshocks worden hele scholen kleine vissen in een klap gevangen.

Haaienvangst

De haaienvangst is bijzonder lonend. Het gaat vooral om de vinnen, die in Singapore, Hong Kong en China veel opbrengen. De haaien worden soms levend van hun vinnen ontdaan en vervolgens teruggegooid om een pijnlijke dood te sterven.

Reis naar Indonesië met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de Indonesische archipel tijdens zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.
.

Duiken in IndonesiŽ

naar menu landeninfo landeninfo
Informatie over duiken in IndonesiŽ

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl