gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De flora van IndonesiŽ

  reis door

Koraalriffen

De koraalriffen voor de eilanden zorgen ervoor dat de golven hun eroderende kracht verliezen. Doordat de riffen zeewaarts aangroeien wordt het land zelfs steeds groter.

Mangrovebossen

direct achter het koraal liggen vaak de mangrove-bossen, die tevens een rol van levensbelang spelen bij de bescherming van de kust. Qua breedte varieren deze bossen van enkele meters tot ruim een kilometer. Nieuw land ontstaat door de aanslibbing van modder tussen de typische steltachtige luchtwortels van de bomen van het mangrovebos. Deze slibopvang voorkomt tegelijk dat het koraal niet door de modder verstikt wordt. Naast versterking van de kustlijn zorgt de het mangrovebos dus ook voor uitbreiding ervan.
Mangrovebossen vind je ook in de riviermonden, maar nooit verder dan het punt waar het verschil tussen eb en vloed merkbaar is. De mangroveboom schiet namelijk slechts wortel op plekken die afwisselend boven en onder water staan.

Fauna in de mangrovebossen

Mangrovemoerassen zijn rijk aan interessante land- en zeedieren, zoals de slijkspringer, een vis die overigens tot beide categorieën behoort, de wenkkrab, de degenkrab en de neusaap van Kalimantan.

Laaglandwouden

Achter de mangrovebossen ligt het echte vasteland, vaak begroeid met laaglandwouden, die door een overvloed van zon en water een groot scala van plantensoorten kennen.

regenwoud © Travelmarker ReizenindonesieBergwouden

De bergwouden danken hun uitbundige en gevarieeërde fauna aan de vruchtbaarheid van de vulkanische bodem en de relatief jonge structuur van de rotsen, waar de voedingsmiddelen nog niet uitgespoeld zijn.

Boomsoorten

De archipel kent ruim 4000 verschillende boomsoorten. Slechts zelden tref je bossen aan waar slechts een soort bomen groeit. Opvallend is dat de hoogte van verschillende bomen die naast elkaar in de wouden staan vaak gelijk is. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat de bomen elkaar beschutten. Slechts heel bijzondere exemplaren kunnen het zich veroorloven ver boven de anderen uit te torenen, iets dat weliswaar meer zonlicht betekent, maar tegelijkertijd betekent dat ze veel te lijden hebben van waterverlies door de enorme hitte, en de volle kracht van tropische winden moeten weerstaan. Doordat door het dichte bladerdak het daglicht de bodem vaak niet kan bereiken, is de ondergroei in het oerwoud vaak bescheiden.

Ontbossing en erosie, een enorm probleem

De ontbossing die met de aanleg van de rijstvelden gepaard gaat, heeft ernstige gevolgen voor het milieu. Grote stukken vruchtbaar land zijn inmiddels door bodemerosie veranderd in een kale dorre rotsbodem. Sommige deskundigen waarschuwen al dat als er geen einde wordt gemaakt aan de ontbossing, eilanden als Java in de nabije toekomst grotendeels zullen bestaan uit kaal woestijnlandschap. In het regenseizoen zijn er te weinig bomen om het water vast te houden, waardoor de rijstvelden constant met overstroming bedreigd worden. Andersom slibben de rivieren dicht, met het gevolg dat in droge periodes het water veel landbouwgrond niet meer bereikt. Vooral het bekken van de rivier de Tji Manuk is een rampgebied.

Houtkap

Houtkap op grote schaal begon in 1967. Volgens de regels mogen bomen met een diameter kleiner dan 50 centimeter niet gekapt worden, omgehakte soorten herbeplant worden, en 25 moederbomen per hectare blijven staan. In de praktijk echter worden dunne bomen ook omgehakt. Herbeplanting gebeurt vaak enkel langs de kant van de weg, waar het voor het oog van de inspecteur te zien is. Er wordt nauwelijks opgetreden tegen overtreders van de milieuwetten uit 1982.

Indonesië wordt niet veel wijzer van de houtkap. Door corruptie, belastingontduiking, smeergeld en manipulatie van documenten ontvangt de regering slechts 16 dollar per kubieke meter hout, tegenover een potentieele 95 dollar. In 1994 is alleen al op Sumatra en Kalimantan 5.11 miljoen hectare bos en grasland afgebrand. Ook in de jaren erna hebben grote bosbranden plaatsgevonden.

Reis naar Indonesië met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de Indonesische archipel tijdens zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

  reis door
.

Natuurgebieden in IndonesiŽ

naar menu landeninfo landeninfo
Informatie over natuurgebieden in IndonesiŽ

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl