gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geografie van Indonesië

  reis door
zonsondergang in Oost-Java © Travelmarker Reizen

Jong land

kratermeer van de Mahawu-vulkaan van Noord-Sulawesi © Travelmarker ReizenindonesieGeologisch gezien is de archipel relatief jong, het was slechts 15 miljoen jaar terug dat de grote en kleine Sunda eilanden als gevolg van vulkanische uitbarstingen uit de oceaan oprezen. Ongeveer een miljoen jaar geleden, in een vroege periode van het pleistoceen, verschenen de eerste landdieren in de archipel. Waarschijnlijk volgde de mens later. Opgravingen in Java in 1931-1941 laten zien dat er zo'n 600.000 jaar geleden een verre voorouder van de mens, de Meganthropus palaeo-javanicus, bekender als de Javamens' op dit eiland rondliep.

De wording van een eilandenrijk

de noordkust van Bali © Travelmarker ReizenindonesieTijdens de IJstijden verbond een landbrug Zuidoost-Azië met het Australische continent, doordat gedeelten van de Zuidchinese Zee en de ondiepe Javazee droog waren gevallen. Sumatra, Kalimantan en Java vormden te zamen met een uitgestrekt gebied van het Maleise schiereiland een vasteland met elkaar. Een tweede noord-zuid landbrug verbond China via Taiwan en de Filipijnen met Kalimantan en Sulawesi.

Java © Travelmarker ReizenindonesieOngeveer 10.000 jaar gelden ging de Laatste IJstijd met het smelten van de ijskappen over in het mesolithicum. De temperaturen stegen en het smeltwater had enorme overstromingen tot gevolg. Door stijging van de zeespiegel vielen de landbruggen in delen uit elkaar en begon de Indonesische archipel haar huidige vorm aan te nemen. Tegenwoordig heeft Indonesië meer dan 5 miljoen km≤ zee. Het landoppervlak van de republiek bedraagt in het totaal 1.919.440 vierkantie kilometer. Bij een onlangs gehouden satelliet-onderzoek zijn 18.585 eilanden geteld. Van west naar oost strekken de eilanden zich over 5120 km uit.

Antieke kaart van Indonesië

De Wallace-lijn

Java © Travelmarker ReizenindonesieDe Britse natuurvorser Wallace meende twee eeuwen terug dat er deze periode grote verschillen zouden zijn ontstaan tussen de dierenwereld van West en Oost-Indonesië. Dit werd veroorzaakt door een diepe trog, waardoor landdieren in hun verspreiding beperkt werden. Als scheidslijn noemt men deze trog tegenwoordig ook wel de Wallacelijn. Later onderzoek heeft echter uitgewezen dat er geen scherpe scheidslijn te trekken valt tussen West- en Oost-Indonesië. Ook in het Mesolithicum, toen de weg overland al reeds lang verdwenen was, bleven volkeren vanuit Zuid-Oostazië de archipel binnenkomen.

Vulkanen

de schitterene vulkanen van Oost-Java © Travelmarker ReizenDe Ring of Fire, ook wel de Circum-Pacific belt genoemd, loopt door Noord- en Zuidoost-Azië, en is verantwoordelijk voor 90% van de aardbevingen ter wereld. In Indonesië loopt de Ring of Fire over de grote en kleine sunda-eilanden tot ver in de Molukken. Vulkanen zijn dan ook het meest kenmerkende onderdeel van het Indonesische landschap. Het typische equatoriale landschap, laagland met moerassen en bossen tref je enkel op Sumatra en Kalimantan. De hoogste toppen vind je op Papoea, Kalimantan, Sumatra (de Kerinci-3800 m) en Java (de Semeru-3676m).

de Tangkuban Perahu vulkaan bij Bandung © Travelmarker ReizenindonesieVoor de geograaf is de archipel het studieoord bij uitstek. Van de driehonderd vulkanen in de archipel zijn er 128 actief, en bijna iedere vulkaansoort tref je hier aan. Naast de perfect kegelvormige vulkanen, zijn er ook vulkanen met meerdere kraters zoals de Tangkuban Prahu bij Bandung, en vulkanen met een hele reeks secundaire kegels zoals de beruchte Tambora op Sumbawa, de Lamongan op Oost-Java en de Bonthain op Sulawesi.

Beruchte uitbarstingen
De uitbarsting van de Krakatau was de beruchtste uit de jongste geschiedenis. Een reusachtige vloedgolf overstroomde de naburige eilanden, waarbij complete dorpen van de aardbodem werden weggevaagd, en schepen tientallen meters landinwaarts werden geslingerd. Ruim 40.000 mensen verloren het leven. In 1919 leegde de Kelud op Java bij een uitbarsting zijn hele kratermeer. 38 miljoen kubieke meter water, modder en puin zorgden voor 5500 doden. De Papandajan op West-Java vernietigde met zijn uitbarsting aan het einde van de 18de eeuw ruim veertig dorpen en is nog altijd onrustig. De vulkaan braakt voortdurend zwavelhoudend gas uit, dat zich op de hellingen afzet als goudkleurige kristallen. De uitbarsting van de Gunung Agung in 1963 eistte 1100 mensenlevens op Bali.

Reis naar Indonesië met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de Indonesische archipel tijdens zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl