gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Bali

reis terug  

De Balinezen en hun geschiedenis

bronnen van Goa Gajah © Travelmarker ReizenDe oudste geschreven bronnen zijn inscripties uit de 9e eeuw. In de 11e eeuw kwam Bali via Java met het HinduÔsme in aanraking. Uit deze tijd restten ons de uit graven van Gunung Kawi in het district Gianyar.
Het eiland wist ten opzichte van Java redelijk onafhankelijk te blijven totdat de leiders van Pejeng in 1343 in oorlog raakten met de Majapahit dynastie. Gajah Mada, de beroemde minister van Majapahit slaagde erin het eiland uiteindelijk aan Java te onderwerpen. De Javaanse suprematie zou onder de Gelgel dynastie (bij het huidige Klungklung) zo'n tweehonderd jaar duren. Onder druk van de oprukkende islam bezweek de Majapahit dynastie in de vijftiende eeuw, waarna een groot deel van de Javaanse Intelligensia naar Bali vluchtte. Kunstenaars, beeldhouwers en geleerden namen het hele Hindu-Javaanse cultuurgoed met zich mee naar Bali. Onder hen bevond zich Nirartha, de hogepriester die veel nieuwe ideeŽn introduceerde in het Balinese HinduÔsme.

VOC-schipDe komst van de Nederlanders

Hoewel de Balinezen rond de 10e eeuw in aanraking kwamen met het HinduÔsme, leidden ze tot de komst van de Nederlanders het midden van de 19de eeuw een betrekkelijk geÔsoleerd bestaan. De Nederlanders, op zoek naar de specerijeneilanden, zetten in 1597 voor het eerst voet op Balinese bodem. Aangezien het eiland slechts rijst verbouwde, en geen kruidnagel of nootmuskaat, lieten ze Bali ongemoeid.

De verovering van Bali

In de 19de eeuw echter benutte de nederlanders het plunderen van een scheepswrak, volgens Balinese wet een recht van de kustbewoners, als excuus om een groot deel van het noorden te bezetten. Ditzelfde excuus gebruikten de Nederlanders later om hun heerschappij ook over het zuidelijk deel van het eiland te laten gelden. Het plunderen van een schip dat bij Sanur strandde, was voor de Nederlanders aanleiding 3000 zilveren dollars aan schadevergoeding van de Raja van Badung te eisen. Natuurlijk deed de Raja wat de Nederlanders verwacht hadden. Hij wilde niet betalen, waarop KNIL-troepen op het strand van Sanur aan land werden gezet en oprukten naar Denpasar. Op 20 september 1906 was de strijd in het voordeel van de Nederlanders beslist. De Raja wenste zijn nederlaag niet onder ogen te zien en verkoos de puputan (zelfmoord) boven overgave. Onder leiding van de drie prinsen van Badung stormde de hele koninklijke familie, bewapend met de meest kostbare krissen en gekleed in de voorgeschreven ceremonieŽle gewaden op de Nederlandse linies af. Met een gericht salvo maakten de Nederlanders een einde aan het vorstenhuis Badung.

De Tweede Wereldoorlog

Ook de Japanners die hier tijdens de oorlog gelegerd waren onderkenden de schoonheid van het eiland. In zijn in 1957 verschenen boek "Samurai!" schrijft Saburo Sakai, een Japanse piloot, het volgende over Bali:

Begin Maart 1942 werden de 150 piloten van de Tainan Gevechtseenheid, die verspreid waren over een uitgestrekt gebied op IndonesiŽ en de Fillipijnen verzameld op Bali. De volledige bezetting van IndonesiŽ leek nog slechts een kwestie van dagen. Een compagnie van het Japanse leger vormde de totale bezettingsmacht van het eiland. Bezetting is een misleidende term, want onze strijdmacht trof de inwoners van Bali aan als vriendelijk tegenover de Japanners. Bali had veel weg van een paradijs. Het weer was perfect, en het landschap kleurrijker en mooier dan de andere plaatsen die ik in de Pacific ken. Uitbundige vegetatie groeide rond onze vliegvelden, en we genoten van ons bad in de heetwaterbronnen in de rotsen. Aangezien we voor onbepaalde tijd op de grond bleven, hadden we, voor het moment althans, wat meer tijd voor persoonlijke geneugtes

De onafhankelijkheidsstrijd

Tussen november 1945 en maart 1946 voerde Nederland zijn eerste offensieve acties uit. Lombok, Bali, Banka en pulau Weh werden bezet.

Bezoek Bali met Travelmarker Reizen

Bezoek Bali op een van de zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.
.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over IndonesiŽ

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van IndonesiŽ

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl