gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Java

reis terug  

Het middelpunt van de geschiedenis

Java behoort tot de oudst bewoonde gebieden op aarde. Binnen de republiek is Java het belangrijkste eiland. Dit is het gedurende de hele geschiedenis van IndonesiŽ geweest. Al duizend jaar lang wisselden grote rijken als Mataram en Majapahit elkaar af, en het was op Java dat de Nederlanders uiteindelijk hun machtscentrum vestigden.

Het koninkrijk Mataram

Het eerste grote Javaanse koninkrijk was het Hindurijk Mataram, dat in de 8e eeuw haar bloeiperiode kende. Dit rijk bouwde de tempels op het Diengplateau. Het rijk van Mataram kreeg rond 780 concurrentie van de boeddhistische Sailendra dynastie, de bouwers van de Borubudur. Het HindoeÔsme was echter nog bij lange na niet dood, iets dat we kunnen aflezen uit de bouw van de tempels op de Prambananvlakte. In de 11e eeuw komt met de invasie van het Sumatraanse rijk Sriwijaya een definitief einde aan het Mataramse rijk.

Majapahit

Sriwijaya werd echter weer aangevallen door de Legendarische koning Airlangga, die vervolgens het grootste deel van Java en Bali beheerste. Vanaf dat moment zou de geschiedenis van beide eilanden nauw verwoven blijven. Voor de Javaan is Airlangga de rechtvaardige koning, de Ratu Adil. Airlangga verdeelde zijn rijk tussen zijn zonen. Nu waren er twee rijken, Kediri en Janggala.
In de 13e eeuw kwam echter het Majapahitrijk op, dat het grootste hindoe-javaanse koninkrijk zou worden. Voor het eerst werd de handel onder controle gebracht, waardoor vooral de overzeese handel opbloeide. De beroemde eerste minister van dit rijk was Gajah Mada. Na zijn dood begon het verval van het rijk. Solo en Jogja zijn de laatste overblijfselen van dit rijk.

VOC-schipDe komst van de Nederlanders

Niet de Nederlanders maar de Portugezen waren de eerste Europeanen die, op jacht naar de kostbare specerijen, aanmeerden te Sunda Kelapa. Deze haven van het Hindoe-koninkrijk Pajajaran lag op de plek van het huidige Jakarta. De Portugezen mochten er in 1522 een fort bouwen ter controle van de peperhandel. Na de verovering van het portugese fort door de islamitische prins Fatahillah uit het koninkrijk Banten op 22 juni 1527 ging de vesting Djajakerta (overwinning) heten.
Toen de Nederlanders in 1598 aankwamen opereerden ze in eerste instantie vanuit Banten. Toen ze hun macht in de Indonesische archipel begonnen uit te breiden, ontstond behoefte aan een centraal gelegen bestruurscentrum. Gouverneur-generaal Coen koos Djajakarta als de centrum voor de handel van de VOC in AziŽ. Na een verbitterde strijd met de door de Engelsen gesteunde prins Sriwijaya nam Coen de vesting in 1619 definitief in, en herdoopte het Batavia. In een rap tempo ontwikkelde de kleine vesting zich tot de metropool van Nederlands-IndiŽ. Na 1700 echter kreeg de VOC een aantal zware tegenslagen te verduren. De marktprijzen daalden, en de massamoord op de Chinezen in 1740 had een reeks oorlogen tot gevolg die de handel grotendeels lam legde. De VOC ging uiteindelijk aan corruptie en concurrentie tenonder en maakte plaats voor Nederlands-Indië.

Lees hier meer over de Geschiedenis van Jakarta

Het Engelse interregnum

Gouverneur van het eiland in de Britse tussentijd, die van 1811 tot 1816 duurde, was Sir Stamford Raffles, de stichter van Singapore. Zijn lijvig boekwerk `The history of Java' getuigt van zijn grote liefde voor het eiland. Raffles' boek was het eerste standaardwerk over de geschiedenis en de cultuur van het eiland. In zijn ijver een systeem door te voeren dat de desabewoner tot de enige rechtmatige eigenaar of pachter van de grond zou maken beging Raffles net als Daendels de vergissing onvoldoende rekening te houden met de trots en traditionele rechten van de vorsten en de even traditionele eerbied van diezelfde desabewoner tegenover zijn vorst. In diens ogen was de vorst een rechtstreekse afstammeling van de met de goden verwante Hindoe-Javaanse koningen uit een ver verleden. De vorst was goddelijk, en tot aan het einde van de 19de eeuw kwam het voor dat stukjes grond op het platteland, waar de vorst van Solo of Jogyakarta hadden gestaan of gezeten, met een hek werden afgezet en voor iedereen taboe verklaard werden.

Het cultuurstelsel

Na het vertrek van de Engelsen namen de Nederlanders de draad weer op. Om de kolonie winstgevend te maken werd het cultuurstelsel ingevoerd. Voortaan moest de Javaanse boer op een vijfde deel van zijn land gewassen voor het gouvernement verbouwen. Gouverneur-generaal Van den Bosch gaf zijn ambtenaren uitvoerige instructies mee omtrent de wijze waarop met de regenten en andere inlandse hoofden omgegaan moest worden. Wat dat betreft had men een les geleerd van de Java-oorlog. De oorzaak van dit conflict lag aan het niet-rekening houden met de gevoeligheden en de trots van de Javaanse adel. De adellijke inheemse gouvernementsdienaren kregen een ruim traktement en ontvingen daarnaast een deel van de oogstopbrengst. Belangrijk was ook dat hun functie erfelijk werd. Zo lukte het de Nederlanders zich definitief te verzekeren van de zo broodnodige steun van de inlandse vorsten.

Sukarno en Hatta, de eerste president en vice-president van de Republiek Indonesië  op het nieuwe 100.000 rupiah biljetVoor de tweede wereldoorlog kwamen op Java de Indonesische intelligensia in actie door verschillende politieke en niet politieke partijen op te richten. De meest charismatische Indonesische leider was Sukarno, de eerste president van de republiek. Hij kreeg vanwege zijn politieke activiteiten diverse malen huisarrest en werd ook verbannen naar strafkampen ver buiten Java

Politionele acties

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog was Java het middelpunt van de strijd tegen de Nederlanders. Op 17 en 18 juli 1947 werd in de Nederlandse ministerraad de beslissing genomen operatie 'Produkt' ten uitvoer te brengen. Deze operatie was erop gericht die gedeelten van Java te veroveren waar de belangrijkste rijstvelden, plantages en fabrieken lagen.

Bezoek Java met Travelmarker Reizen

Bezoek Java tijdens zeer bijzondere bouwstenen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

reis terug  
.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over IndonesiŽ

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van IndonesiŽ

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl