gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Lombok

reis terug  

Lombok's geschiedenis in vogelvlucht

Majapahit

In de 14e eeuw stond Lombok onder heerschappij van het Oost-Javaanse Majapahitrijk. Volgens een 14e eeuwse tekst op lontarblad werd het eiland onder direct bestuur van Patih Gajah Mahda, de machtige eerste minister van dit rijk, geplaatst. Dit geschiedde kort voor zijn dood in 1365. Het lontargeschrift, de beroemde Negarakertagama, dat in 1894 'ontdekt' werd, geldt als de belangrijkste informatiebron over de oude Oost-Javaanse koninkrijken. Buiten deze tekst is geen enkel spoor van de Javaanse verovering van het eiland overgebleven, met uitzondering misschien van een geïsoleerde groep mensen die in Semebalun, hoog op helling van de Rinjani woont. Deze mensen beweren af te stammen van Hindu-Javanen die zich hier toen vestigden, en ze bewaken het graf van een broer van de koning van Majapahit.

De Sasak

Sasakvrouw © Travelmarker ReizenindonesieVolgens enkele geschiedschrijvers werd de eerste belangrijke stad van de Sasak, Lombok Mirah, gevestigd aan de monding van de rivier Lokoq Puteq (deze stroomt uit het Segara Anakmeer in de krater van de Rinjani naar de noordkust). De stad was verdeeld in een oostelijk `heilig' gebied en een westelijk `heidens' gebied. Door her-haaldelijke aanvallen van Javaanse koninkrijken verlieten vele mensen de stad. Sommigen vluchtten naar het oosten en stichtten daar het later beroemd geworden vorstendom Selaparang, anderen weken uit naar het westen en werden de grondleggers van het vorstendom Batudendeng. Een derde groep bleef in de stad, waar zij hun rijk opbouwden, dat later bekend werd als Bayan.

De komst van de islam

Moskee op Lombok © Travelmarker ReizenindonesieTussen 1506 en 1545 bereikte de islam Lombok vanuit het noorden van Java. De religie kreeg vooral in het oosten pas echt voet aan de bodem met de komst van islamitische handelaren uit Makassar en het naburige Sumbawa. Deze lieden koloniseerden oostelijk Lombok in de 17e eeuw, terwijl de Balinese vorst van Karangasem zich meester maakte van het westen van het eiland. Tijdens de eeuwen volgend op de islamisering, stonden de Balinezen en Makassaren regelmatig op het slagveld tegenover elkaar. De onbeduidende rijkjes op Lombok fungeerden vaak als speelbal in deze strijd, waarbij onduidelijk was voor wie zij partij kozen. In de periode voor de komst van de islam, had Klungkung grote invloed gehad op Lombok, in de 17e eeuw echter kwamen de Makassaren als winnaar uit de strijd.

De Balische oorlogen

De Balinezen zaten evenwel niet stil en in 1677 verdreven ze samen met de Sasaks de Makassaren van het eiland. Vanaf dit tijdstip was het eiland verdeeld in verschillende prinsdommen. De bondgenoten van voorheen, de Sasaks en de Balinezen, stonden nu tegenover elkaar en voerden bloedig strijd om de macht. Ondanks het overwicht van de Balinezen wisten de Sasaks tot 1849 alle aanvallen te weerstaan vanuit een serie onafhankelijke islamitische vorstendommen in het oosten. In 1843 sloot de vorst van Mataram een verdrag met de Nederlanders. Uiteindelijk werden de Sasaks in 1849 verslagen, waarna heel Lombok, samen met het oosten van Bali onder heerschappij van Ratu Agung-agung K'tut, de vorst van Karangasem, kwam te staan. De vorsten van Mataram waren er zo in geslaagd heel het eiland onder controle te krijgen, en vier vorstendommen lang waren de Balinezen aan de macht als feodale heersers. De vier mini-taatjes hadden geen duidelijk gedefinieerde grenzen. Een raja stond aan het hoofd van elk rijk. De invloed van de rijkjes strekte zich uit tot de Balinese dorpen op West-Lombok en de Sasak-dorpen op West- en Oost-Lombok. Van deze mini-rijkjes was Karangasem-Lombok verreweg het machtigste. Het had het grootste gedeelte van het land in bezit en de controle over de export. De drie belangrijke havens, Ampenan en Tanjong Karang aan de westkust en Piju aan de oostkust, behoorden tot zijn grondgebied.

De 19e eeuw was dan ook een gouden eeuw voor West-Lombok. De Pura Meru en de Taman Mayura dateren uit deze periode. Europese bezoekers aan Lombok spraken hun bewondering uit over de geplaveide en overschaduwde weg (ongeveer 25 km) van Ampenan naar Mataram, Cakranegara en Narmada. Zij waren verbaasd zo'n weg aan te treffen in een `inheems' koninkrijk, een weg die zelfs over verschillende stenen bruggen leidde en waar om de zoveel kilometers fonteintjes waren geplaatst, waar de dorstige voorbijganger zijn waterfles kon vullen. De straten van Mataram en Cakranegara waren verlicht door lantaarns, die geplaatst waren op bamboepalen.

Lombok wordt toegevoegd aan Nederlands-Indië

Hoewel de Nederlands-Indische regering in 1880 al aarzelend had geprobeerd om zijn politieke invloed op Lombok te vergroten, begonnen de problemen tussen Mataram en Batavia pas goed in 1891, toen er een opstand uitbrak van de fundamentalistische Sasak-moslims (Waktu Lima) op Oost-Lombok. Het rijk Mataram was in staat geweest de Sasak-opstanden in 1855 en 1871 de kop in te drukken, maar in 1891 schoten de financiŽle middelen en de militaire uitrusting tekort, en kon er geen einde gemaakt worden aan de rebellie. De onstabiele toestand die hierdoor ontstond, was voor de Nederlanders een gelegenheid om 'te vissen in troebel water'.
In 1893 stuurden de Nederlanders een bataljon soldaten. De raja, die een conflictstituatie met de Nederlanders wilde voorkomen, was bereid van alles te tekenen wat hij onder ogen kreeg. Zo stemde hij in met de soevereiniteit van Nederlands-IndiŽ. De vorst hoopte dat de Nederlanders zijn zoon, Anak Agung Ketut, aan zouden stellen als koning en de orde op Oost-Lombok zouden herstellen. De Nederlanders wisten echter dat de fundamentalistische moslims geen haarbreed zouden toegeven. In 1894 besloten ze om het eiland op te splitsen in twee etnische woongebieden. Eťn ervan was bestemd voor de 30.000 hindoeÔstische Balinezen, met als leider Anak Agung Ketut; het andere voor de 500.000 islamitische Sasak, die meerdere fundamentalistische leiders hadden. Deze verdeling betekende het einde van de Balinese macht op Lombok.
Nog ťťnmaal, in augustus 1894, vond een Balinese opstand plaats, waarbij Ampenan op de Nederlanders werd heroverd. De militaire expeditie die hierop volgde stond onder leiding van de generaals Vetter en van Ham. De troepen gingen in Ampenan aan land, en wisten met behulp van enkele Sasakleiders uit het oosten de Balinezen te onttronen. Verliezen aan beide zijden waren hoog; aan Nederlandse zijde sneuvelden bijna 1000 van de 4400 man, en aan Balinese kant ruim tweemaal zoveel. Bij een hinderlaag bij de Pura Meru in Cakranegara werd generaal van Ham dodelijk getroffen. In de ochtend van 22 november bereikte de oorlog zijn macabere finale. Net als de vorsten later op Bali zouden doen, pleegde ook hier de vorst en zijn familie de puputan, een rituele aanval op de vijand, gelijk aan zelfmoord. Gekleed in het wit en met korte lansen in hun handen, stormden ongeveer 400 Balinese mannen, vrouwen en kinderen met ware doodsverachting in op de Nederlandse troepen. Geen van hen bereikte de Nederlandse soldaten, allen werden neergeschoten.

Onder nederlands bewind

Met de Nederlands-Indische overheersing begon de plundering van de Lombokse rijkdommen. Een deel van de schatten van Karangasem werd in bruikleen gegeven aan het Bataviaasch Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen, die ze tentoonstelde. De rest werd naar Nederland gebracht. Daar rees de vraag wat te doen met de schatten: ze veilen en de opbrengst gebruiken voor oorlogsverliezen of de verzameling vanwege grote historische waarde bij elkaar houden. Men koos voor de tweede optie en maar liefst 243 voorwerpen werden tentoongesteld, met name in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. In 1977 werd een deel aan IndonesiŽ teruggegeven en is nu te bezichtigen in het Museum Nasional in Jakarta.

Nadat de Hollanders er met behulp van de islamitische Sasak in geslaagd waren de Balinese macht op Lombok te breken ontpopten ze zich als strenge heersers. De Sasak kwamen erachter dat de Balinezen vergeleken bij de nieuwe heersers lieverdjes waren. Onder de Nederlanders werden negen dammen gebouwd en een belastingstelsel ingevoerd, dat een zware druk op de toch al arme bevolking legde.

Onafhankelijkheid

In 1945 riep Sukarno de onafhankelijkheid uit. Lombok viel vanaf dat moment onder de Nederlandse Oost-Indische Federatie. Tussen november 1945 en maart 1946 voerde Nederland zijn eerste offensieve acties uit. Lombok, Bali, Banka en pulau Weh werden bezet.
In 1951 worden de grenzen van de nieuwe provincie Nusa Tenggara Barat vastgelegd, en Mataram wordt de hoofdstad. Tegenwoordig heeft Lombok drie Kabupaten: West, Centraal en Oost, met als respectievelijke hoofdsteden Mataram, Praya en Selong.

De algemene ontwikkeling van Lombok sinds de onafhankelijkheid in 1945 kenmerkt zich door een afnemende invloed van de aristocratie en het toenemende gezag van een groep orthodoxe moslimleraren, bekend als Tuan Guru. In vele gebieden oefent deze groep meer invloed uit dan de lokale regering.

Bezoek Lombok met Travelmarker Reizen

Bezoek Lombok tijdens een van de zeer bijzondere rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.
.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over IndonesiŽ

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van IndonesiŽ

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl