gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van de Kleine Sunda-eilanden

reis terug   reis door

De geschiedenis van de Kleine Sunda-eilanden in vogelvlucht

Tijdens de koloniale periode werden de eilanden, Bali inclusief door de Nederlanders de kleine of de oostelijke sunda-eilanden genoemd. In 1951 kreeg Bali echter de status van aparte provincie, en werden de andere eilanden in twee provincies opgedeeld. Tot Nusa Tenggara Barat (NTB - West Nusa Tenggara) behoren de eilanden Lombok en Sumbawa en onder Nusa Tenggara Timor (NTT - Oost Nusa Tenggara) vallen de eilanden Flores, Timor (het westelijk deel) en Sumba en kleinere eilanden als Savu, Roti en eilanden van de Alor groep.

De geschiedenis van Lombok

Ga hierheen voor de geschiedenis van Lombok in vogelvlucht

De geschiedenis van Sumbawa

Rond 1365 waren er vier koninkrijken op het eiland: Sasak, Sumbawa, Bima en Dompu. De Nederlanders hebben deze rijkjes grotendeels links laten liggen. Ze bezochten het eiland voor de eerste maal in 1605, maar er viel te weinig te halen. Wel geïnteresseerd waren piraten uit Makassar (Zuid-Sulawesi), die de noordkust van het eiland eeuwenlang plunderderden. Deze lieden waren op zoek naar slaven, paarden en kostbare houtsoorten. Zij zijn ook verantwoordelijk geweest voor de verspreiding van de islam over het eiland en voor het politieke systeem dat zich vanaf het eind van de 17de eeuw hier ontwikkelde. De sultans van het noordelijk deel van Sumbawa waren verwant aan de sultans van Gowa.
Catastrofaal waren de gevolgen van de uitbarsting van de gunung Tambora in 1815. De explosie bedekte het sultanaat van Sanggar onder een dikke laag as. Bij de uitbarsting kwamen ongeveer 10.000 mensen om, en de hongersnood als gevolg van de dikke aslaag over de velden eiste nog eens 60.000 mensenlevens.
In 1951 droeg de 13e en laatste sultan, die vanaf 1913 geregeerd had zijn macht over aan de centrale regering. Slavernij schijnt hier nog tot 1959 voorgekomen te zijn.

Bestuurlijk is Sumbawa tegenwoordig verdeeld in drie bestuursdistricten (Kebupaten), die vorm gelijk aan de oude sultanaten. De districten zijn Sumbawa in het westen, Dompu in het midden en Bima in het oosten.

Oost-Timor (nu onafhankelijk)

Met de annexatie van Portugees Timor in 1976 verkreeg Indonesië zijn 27e en laatste provincie. Aan de lange periode van onderdrukking van de Oost-Timorezen kwam een einde in 2000. In een referendum koos het overgrote deel van de bevolking voor onafhankelijkheid. Op het referendum volgde een uiterst geweldadige periode, waarin Timorezen die voor onafhankelijkheid waren door pro-Indonesische milities, gesteund en bewapend door het Indonesische leger, naar West-Timor verjaagd werden. Vooral in de periode tussen het referendum en onafhankelijkheid vielen honderden doden. Uiteindelijk waren het Australische VN-troepen die ervoor gezorgd hebben dat er een einde kwam aan de moordpartijen.

Ga op vakantie naar de Kleine Sunda-eilanden met Travelmarker Reizen

Bezoek de Kleine Sunda eilanden tijdens zeer bijzondere bouwstenen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.
.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over IndonesiŽ

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van IndonesiŽ

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl