gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Tips voor een reis door IndonesiŽ - Gezondheid

reis terug  

Gezond op reis in de Indonesische archipel

IndonesiŽ is een redelijk hygiŽnisch land, waar de kans op besmetting beduidend kleiner is dan in veel andere Derde-Wereld landen.
Met eten en drinken moet je voorzichtig zijn maar ook niet overdrijven. Water uit de kraan is nergens veilig, koop flessen mineraalwater of laat water 10 minuten koken. Veel drinken is in de tropen erg belangrijk. Donkere urine is een indicatie voor een slechte nierfunctie vanwege een tekort aan vocht. Vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe groenten. Wees voorzichtig met fruit dat ongeschild gegeten moet worden. Veel IndonesiŽrs in een restaurant is een graadmeter voor kwaliteit. Was vooral je handen voordat je gaat eten.

Ziekenhuizen in Indonesië
Tegenwoordig heeft bijna elk dorp een puskesmas, een soort mini-ziekenhuis waar elementaire hulp en verzorging geboden wordt. De puskesmas is vooral bedoeld voor preventieve zorg (voorlichting en inentingen). In de grotere steden zijn ziekenhuizen en doktoren die, hoewel de standaard lager ligt als in het westen, adequaat werken.

Draag verder een petje tegen de zon. Verder loop je in mandikamers snel voetschimmels op, draag daar altijd slippers. Korte broeken tijdens wandelingen door ruig terrein zijn ook af te raden. Als je ten val komt heb je gauw een schaafwond, om maar niet te spreken van het jezelf openhalen aan een 'tunggu sebentar' ('wacht even') zoals het weerhaakje van een rotanliaan genoemd wordt.

Inentingen
Je moet ruim voor vertrek beginnen met het slikken en spuiten tegen de verschillende tropische ziektes. Neem hierover contact op met de huisarts of de GG&GD. Als je medicijnen gebruikt moet je een geneesmiddelenkaart (verkrijgbaar bij de apotheek) bij je reispapieren bewaren. De douane ziet tegenwoordig namelijk in elke pil een XTC-pil. De meeste medicijnen zijn onder merknaam bij apotheken in IndonesiŽ verkrijgbaar en zijn een stuk goedkoper dan thuis.

Malaria
Ondanks alle verhalen (lees fabels) is malaria een groot probleem, vooral in de kuststreken. Neem hiervoor Lariam- of paludrine-pillen mee. Het slikken van deze pillen sluit het risico malaria te krijgen niet voor 100 procent uit en het blijft zaak zo min mogelijk gestoken te worden. Dek je lichaam rond zonsondergang zoveel mogelijk met kleding af en gebruik een muggestift voor de blote plekken. Slaap onder een klamboe. Deze kun je het beste zelf bij je hebben. In Indonesië zijn grote 2-persoons klamboes te koop voor zo'n 3 euro. Deze hebben echter 4 bevestigingspunten en zijn dus moeilijk op te hangen.
Daarnaast kun je op je kamer muskietenspiralen (obat nyamuk bakar) branden, of de elektrische versie ervan gebruiken. De eerste is overal te koop en ligt vaak al op de hotelkamer, de tweede is minder belastend voor de luchtwegen en in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Bij langdurige regenval is de kans malaria op te lopen groter.

Schurftmijt
In sommige gebieden op Sulawesi, zoals het Nationale Park Dumoga-Bone, het Tangkoko-Batuangus reservaat en het gebied rond het Posomeer komt schurftmijt voor. De onzichtbare mijtjes, die door de lokale bevolking gonone of kutu merah genoemd worden, graven zich onder de huid in (vooral rond de enkels) en veroorzaken een afschuwelijke jeuk die tot 2 weken kan aanhouden. Wanneer je in het regenwoud gaat zitten of stil blijft staan geef je de schurftmijt de kans zich te nestelen.
Advies: sta zo min mogelijk stil, besprenkel je sokken met autan en draag een lange broek die je in je sokken stopt. Beter nog is in plaats van autan benzyl benzoate te gebruiken, een middel dat bij apothekers te koop is.

Rabiës (hondsdolheid)
Indonesië een land waar rabiës voorkomt onder zowel wilde dieren als onder huisdieren. Geadviseerd wordt de gebruikelijke adviezen over beschermende maatregelen tegen rabiës die op het vaccinatiebureau worden gegeven op te volgen. Het is van belang extra alert te zijn en contact met zoogdieren te vermijden.

Jamu

jamu sehat wanita - voor de gezondheid van de vrouw © Travelmarker ReizenDe Indonesiërs zijn fervente gebruikers van jamu's, traditionele brouwsels van wortels, bladeren en boomschors, een soort kruidendrankjes dus. Deze worden al honderden jaren door vrouwen bereid, en de recepten worden van generatie op generatie door gegeven. Wat er in zit zul je nooit precies te weten komen. Er zijn jamu's die ziektes genezen, het libido schijnen te verhogen en jamu's die vrouwen jeugdig en mooi houden. Jamu winkels tref je overal in Indonesië. De Midden-Javaanse stad Solo is de bakermat van de jamu.

Zorg voor de juiste vaccinaties

Zorg voor een goede reisverzekering

Ga het gebaande pad af met Travelmarker Reizen

Bezoek het traditionele Indonesië tijdens zeer bijzondere bouwstenen en rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl