gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Transport - Met de bus, taxi of metro

reis terug   reis door

Het wegverkeer

in de regen © Travelmarker ReizenWat op zal vallen is dat het Indonesische verkeer op de snelweg anders is dan we gewend zijn. Alles wat maar enigszins vooruit kan bewegen maakt gebruik van het asfalt. Er worden voortdurend passeerpogingen gedaan waarbij langzaam verkeer genadeloos de berm in wordt getoeterd. Soms lijkt het alsof er meer rechts wordt gereden dan het wettelijk links. Het langzaam rijdend verkeer laat gelukkig altijd ruimte over voor de snelheidsduivels, wanneer deze een tegenligger tegenkomen. Het reizen per openbaar vervoer vergt enig aanpassingsvermogen. De lokale bussen, bemo's, becaks en paardenkoetsen zijn comfortabel, tenzij je langer bent dan 1,5 m of het vervelend vindt als er mensen bij je op schoot zitten. Als je met een aantal mensen of een goed gevulde portemonnaie reist, is het vaak het handigste een busje te charteren.

Wanneer je de hoofdroutes verlaat beland je al snel op slechte wegen die in het regenseizoen geteisterd worden door aardverschuivingen. Zorg ervoor ver bij de achterwielen vandaan te zitten, want de schokbrekers zijn meestal niet opgewassen tegen de hobbels in het wegdek.

er kunnen altijd nog meer bij © Travelmarker ReizenindonesiePer bus
Bussen verzorgen het vervoer over hoofdwegen en belangrijke zijroutes. Er zijn verschillende soorten bussen. De bis biasa is de gewone bus en de bis patas een snellere en luxere bus, vaak met voldoende been- en zitvlakruimte. De bestemmingen zijn altijd op de voor- en achterruit aangegeven. De patas is ongeveer de helft duurder dan de bis biasa en rijdt minder frequent. Inmiddels worden de druk bereden lange afstandsroutes op de grote Sunda-eilanden met comfortabele bussen bereden. Als je voor het eindpunt wilt uitstappen is het zaak de conducteur of chauffeur hier herhaaldelijk aan te herinneren. Laat je bij aankomst op een busstation niet van de wijs brengen door de vele jongens die aan je trekken om je in een bus te krijgen, maar neem rustig de tijd om je keuze te maken.

Vervoer in de stad

reizen per minibus door Indonesie © Travelmarker ReizenindonesieMinibusjes
Het vervoer in en rond de steden en dorpen wordt door minibusjes verzorgd, die al naar gelang het uiterlijk en het gebied mikrolet, pete-pete of bemo genoemd worden. Deze busjes verzorgen ook het vervoer over b-wegen. In sommige plaatsen rijden de busjes geen vaste routes. De chauffeurs laten zich leiden door de wensen van de passagiers. Dit is natuurlijk prettig, maar het kan leiden tot lange ritten wanneer medepassagiers een heel andere kant op willen. Voor korte ritjes binnen de stad betaal je ongeveer 0,15 euro. Soms wordt aan toeristen overvraagd. Let op wat de lokale bevolking betaalt en geef dit bedrag met een glimlach aan de chauffeur. Laat je niet intimideren tot het betalen van een veelvoud van het normale bedrag. Sommige chauffeurs zullen tegensputteren, maar snel doorrijden als je voorstelt de politie in het geschil te laten bemiddelen. Hou het redelijk en ga geen oorlog voeren over een verschil van een paar rupiah's.

becak © Travelmarker ReizenindonesieBecaks
Becaks zijn de traditionele fietstaxi's van IndonesiŽ. Ze zijn vaak pure folklore, versierd met vlaggetjes, spiegels, lampjes en beschilderd met idyllische landschapjes, wulpse dames of mythologische voorstellingen. In het kader van de vooruitgang probeert de overheid becaks meer en meer uit het stadsverkeer te weren.
In tegenstelling tot de overige hier genoemde vervoermiddelen spreek je een prijs af voor een becak en nooit een prijs per persoon. Becaks zijn iets duurder dan busjes, vooral voor de toerist die geen weet heeft van de lokale tarieven.

Paardenkoetsen
In sommige streken rijden nog steeds paardekoetsen. Deze zijn iets duurder dan de overige vervoermiddelen binnen de stad. Het plaatsnemen op de krappe bankjes onder de lage overkapping vereist wel enige acrobatiek.

Ojeks
Dit zijn particulieren die met hun brommer passagiers vervoeren op plekken waar nauwelijks of geen bemo's rijden. Je ziet ze meestal als je 's nachts aankomt op een busstation buiten de stad en er geen bemo meer naar centrum rijdt. Een ritje achterop is geheel afhankelijk van vraag en aanbod en je onderhandelingstalent. Richtlijn hierbij is 2 keer de prijs van een bemo.

Taxi's
D eze zijn alleen in de provinciehoofdsteden te vinden en vrijwel allemaal voorzien van een meter. Ga niet onderhandelen over de prijs, dan ben je in de regel duurder uit. Laat altijd de meter aanzetten en rond het eindbedrag naar boven af.

Transport op Lombok

cidomo op Lombok © Travelmarker ReizenHet meest gebruikte voertuig op Lombok is de cidomo, een paardenkoets die door robuuste Timorese ponies voortgetrokken wordt. Ze kennen nauwelijks vaste tarieven, je moet telkens opieuw onderhandelen. Een cidomokoetsier verdient per dag ongeveer 2 euro. Op zon- of feestdagen ziet hij zijn salaris soms verdubbelen. Ze werken van zonsopgang tot diep in de avond. Van het salaris moet bijna Ä  1 per dag afgetrokken worden voor het onderhoud van het paard. De cidomo's in het westen van het eiland zijn meestal blauw of geel geschilderd. De cidomo's van Midden-Lombok zijn echter uitbundig versierd, zowel de kar als het paard. De fraaiste cidomo's kom je echter in Oost-Lombok tegen. Het woord `cidomo' is ontleent aan cikar = sasak voor een met de hand getrokken kar; dokar = een met paard getrokken koetsje; mobil = 2 autobanden die gebruikt worden.

Ga het gebaande pad af met Travelmarker Reizen

Bezoek het traditionele Indonesië tijdens zeer bijzondere bouwstenen en rondreizen met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.
reis terug   reis door
.

Algemene informatie over transport

naar menu transport transport
Informatie over het reizen per bus, trein, taxi en nog veel meer ..

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2017 www.travelmarker.nl