gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De inwoners van Laos


kinderen in Muang Sing © Travelmarker ReizenLaos telt ruim 5 miljoen mensen en is met 23 mensen per vierkante kilometer (2001) een dunbevolkt land (Vergelijk dit met Nederland dat een bevolkingsdichtheid van 412 mensen per km2 heeft!). De bevolkingsgroei is ongeveer 2,7% per jaar.Hoewel de kindersterfte hoog is (officieel haalt één op de acht kinderen de vijf jaar niet) is bijna de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar. De totale levensverwachting is slechts 52 jaar.

 

Ethnische groepen

Hmong © Travelmarker ReizenVoor wat betreft ethnische groepen is Laos één van de meest diverse landen van Azië. De schattingen van het aantal ethnische groepen lopen sterk uiteen. Hoewel er officiëel 68 ethnische groepen binnen de landsgrenzen geteld zijn, komen schattingen van 100 of zelfs 140 voor. Tussen de verschillende ethnische groepen bestaan grote verschillen, die onder andere tot uiting komen in taal en gebruiken. De etnische groepen zijn vooral duidelijk aan hun kleding van elkaar te onderscheiden. De Hmong-vrouwen aan hun donkere kleuren en bonte borduursels, de Lisu-vrouwen aan hun felgroene en felrode jurken, de Akha-vrouwen aan de zwarte rokjes, beenwikkels en prachtige hoofddeksels, en de Mien aan hun zwarte tulbanden en vuurrode boa's. Laos is een van de laatste landen in Zuidoost-Azie waar de minderheden nog niet totaal zijn opgegaan in de cultuur van de meerderheid. De ethnische groepen van het land worden meestal ingedeeld in drie hoofdgroepen: Lao Loum, Lao Theung en Lao Soung.

 

Meisje uit Vang Vieng © Travelmarker ReizenLaaglandgroepen: De Lao Loum of laagland Lao

De Lao Loum zijn verwant aan de Thai uit Thailand en de Shan van Birma en praktiseren het Theravada Boeddhisme naast oude animistische rituelen. Ze bevolken de laagstgelegen gebieden in Laos, meestal gebieden die uitermate geschikt zijn voor landbouw, zoals rivierdalen. Ze zijn de grootste bevolkingsgroep in het land, en maken ruim de helft van de totale bevolking uit. Hun cultuur is dan ook de meest dominante in Laos, ook doordat ze op politiek vlak de dienst uitmaken. Ze beschouwen zich als de elite en hun taal is de officieele taal. Hun heilige dagen zijn de officieele feestdagen. De Tai Leu uit het noordwesten, de Phuan uit het noordoosten en de Phu Tai uit het centrale zuiden zijn verwant aan de Lao Loum. Deze groepen zijn tegenwoordig bijna volledig geassimileerd in de cultuur van de Lao Loum. Andere aan de Lao Loum verwante Tai-groepen zijn de zogeheten 'tribal Tai', die grotendeels animistisch zijn gebleven. Dit zijn onder andere de Tai Daeng (Rode Tai), de Tai Khao (Witte Tai) en de Tai Dam (Zwarte Tai).


Khmu vrouw © Travelmarker ReizenMon–Khmer groepen

De Khamu
De Khamu uit noord-Laos zijn de meest grote Mon-Khmer groep, maar ook een van de meest geassimileerde.

De Htin
Een andere Mon-Khmer groep is de Htin. De Htin leven voornamelijk in de noordelijke provincie Xainyabouli. Bijzonder aan de Htin is dat hun cultuur het hen niet toestaat metaal te gebruiken. Hierdoor zijn ze dan ook meesters in het gebruik van bamboe. Vooral bijzonder zijn de manden en visfuiken van de Htin.

Laven © Travelmarker ReizenDe Laven
De Laven wonen al eeuwenlang op het Boloven-plateau in Zuid-Laos. Hoewel ze er al langer wonen dan de Lao zijn ze qua gebruiken al grotendeels opgegaan in de cultuur van Zuid-Laos.

De Bru, de Nge en de Gie-Trieng
De Bru is een andere minderheid in het zuiden van Laos die de Mon-Khmer taal spreekt. Ze wonen voornamelijk in het gebied rond Savannakhet en Salavan. De Bru staan bekend om hun geraffineerde dierenvallen. De Gie-Trieng zijn meesters in het mandenweven en de Nge staan bekend om hun textiel met gestyleerde jachtvliegtuigen en bommen.


Hooglandgroepen : De Lao Soung (letterlijk ' hoge Lao')

Deze groep bestaat uit de Hmong, de Mien, de Lahu en de Ikho (Akha). Deze minderheden bevolken uitsluitend hoger gelegen gebieden en zijn oorspronkelijk afkomstig uit China, waarvandaan ze aan het begin van de 19de eeuw vertrokken zijn.

Hmong © Travelmarker ReizenDe Hmong
De Hmong is de grootste Lao Sung minderheid. Hun aantal wordt geschat op 200.000. De verschillende Hmong-volken zijn genoemd naar de kleur van hun kleding, zoals de Witte, de Rode, Zwarte en Gestreepte Hmong. Ze leven vooral van de landbouw en hebben veelal nog een ruileconomie. De verbouw van opium is nog altijd een belangrijke inkomstenbron. De Hmong gebruiken het door westerse missionarissen geintroduceerde Romaanse schrift. Hmong-vrouwen staan bekend om hun prachtige kleurrijke handwerk en het zilverwerk van de Hmong is een felbegeerd souvenier.

 

Hmong © Travelmarker ReizenVanwege vervolging in China vestigden de Hmong zich onder andere in Laos, waar ze tot de komst van de Fransen in relatieve vrijheid leefden. De Franse belastingmaatregelen leidden tot een aantal bloedige opstanden van de Hmong. Uiteindelijk kwam er op het politieke vlak een scheiding tussen de Hmong. Een deel was Fransgezind, terwijl andere Hmong zich aansloten bij de communistische beweging in Laos. De laatsten werd een onafhankelijke staat beloofd indien de communisten zouden zegevieren. Nadat de Fransen verslagen waren recruteerde de CIA de Hmong die zich voorheen aan de Franse zijde hadden geschaard. Ze vormden een geheim leger dat vocht tegen de communisten. Na de communistische overwinning werd de belofte van een onafhankelijke staat snel vergeten. Sterker nog, de Hmong werden vervolgd en tienduizenden zochten toevlucht in vluchtelingenkampen in Thailand. Vandaaruit emigreerden ze naar de Verenigde Staten en Frankrijk.

Meisje © Travelmarker ReizenDe Mien
De Mien, ook vaak Yao genoemd, zijn zijn aanhangers van het Taoïsme. Net als de Hmong komen oorspronkelijk uit het berggebied van China, en verbouwen ze nog altijd opium, dat ze ruilen voor zout en andere levensbehoeften. Geschat wordt dat de helft van de Mien na de communistische overwinning Laos ontvlucht zijn. Mien vrouwen zijn duidelijk herkenbaar aan de vuurrode boa die ze op hun lange jassen dragen en aan hun prachtige geborduurde mutsen. Op de houten huizen van de Mien zie je vaak tekens uit het Chinese schrift.


Akha © Travelmarker ReizenDe Ikho
De Ikho, ook vaak Akha genoemd, spreken een Birmees-Tibetaanse taal. In het midden van de 19de eeuw zijn ze vanuit China naar het zuiden getrokken. In Laos kom je ze vooral in de provincies Phongsali en Luang Namtha tegen. De Ikho zijn animisten en wenden zich tot de shamaan in geval van ziekte, misoogst en andere problemen. Ze gebruiken opium als pijnstillers. Hun dorpen zijn gemakkelijk herkenbaar aan de zogenaamde geestespoort waarvanaf bamboesterren hangen die boze geesten moeten buiten houden. Als je er onderdoor loopt, moet je minstens één huis binnentreden. Als je de poort aanraakt, moeten de dorpelingen een reeks zuiveringsrituelen verrichten, wat het leven in het dorp behoorlijk ontwricht. Afblijven dus ! De vrouwen zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun met applicatiewerk versierde kledij en hun hoofddeksel. De indrukwekkende hoofddeksels bestaan uit twee delen, waarvan het onderste deel zelfs tijdens het slapen wordt opgehouden. Het bovenste conische stuk is behangen is met rijen zilveren ballen, pluimen en munten uit het oude Indochina. De Ikho hoofddeksels zijn een veelverkocht souvenier in Laos en naburige landen.

De Lahu
De Lahu leven in het noordwesten van Laos, maar ook in delen van Thailand en Birma. De Lahu Na, de Zwarte Lahu, is een groep binnen de Lahu die vooral vermaard is om haar jachtmethoden. In het verleden gebruikten de Lahu Na kruisbogen, maar tegenwoordig maken ze zelf geweren waarmee ze op vogels en knaagdieren jagen.

De Lenten
De Lenten wordenook wel Lao Huay of Laen Taen (gekleed in blauw) genoemd. Ze leven van de rijstbouw, maar verbouwen ook opium voor eigen gebruik. De vrouwen zijn te herkennen aan hun weggeschoren wenkbrauwen en hun beenkappen.

.

De Laotiaanse cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Laotiaanse cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land

 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal

 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 individuele rondreizen  bouwstenen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Laos samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl