gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Laos - Luang Prabang

reis terug   reis door

Luang Prabang

Luang Prabang © Travelmarker ReizenDe romantische oude koningsstad Luang Prabang ligt aan de Mekong rivier en de zijrivier de Khan. Wie Luang Prabang bezoekt, is op slag verliefd. De hoofdstad van Noord-Laos is de meest Laotiaanse stad van Laos en wordt door velen als een van de prettigste plaatsen in Azië ervaren. Het is de enige stad waar de ethnische Laotianen in de meerderheid zijn. Stad is misschien een te groot woord voor Luang Prabang, een plaats die met zijn smalle straatjes erg dorps aandoet en waar je alles kunt bewandelen.

Tempeldetail © Travelmarker ReizenLuang Prabang heeft tientallen tempels, fraaie frans-indochinese architectuur, een museum, een schitterende natuur, een verfijnde keuken en het meest belangrijke Boeddhabeeld van Laos. Terecht is Luang Prabang door de Unesco uitgeroepen tot World Heritage Site en sinds eind 1995 op de werelderfgoedlijst van de belangrijkste cultuurgoederen van de wereld geplaatst.

Geschiedenis

Vanaf de tiende eeuw kwamen de eerste Laotianen via de Nam Ou vallei het gebied waar nu Luang Prabang ligt binnen. Ze stichtten hier een plaats die ze Xiang Dong Xiang Thong noemden. In 1353 werd Xiang Dong Xiang Thong veroverd door de legendarische Laotiaanse krijgsheer Fa Ngum en werd het de hoofdstad van het verenigde Laos, dat toen ‘Lane Xang Hom Khao’ (rijk van de miljoen olifanten en de witte parasol) werd genoemd. Fa Ngum was eerste van een reeks koningen die Laos zes eeuwen lang zou besturen. In zijn kielzog arriveerden monniken, kunstenaars en wetenschappers van het Khmer-rijk. Fa Ngum introduceerde rechtspraak en het Theravada Boeddhisme. Naast dat de stad in aanzien groeide door de schitterende tempels die er werden gebouwd, werd de macht van Lane Xang als een van de belangrijkste koninkrijken in Indochina bevestigd door de intocht van het heilige Pha Bang Boeddhabeeld onder koning Visoun in 1512. Helaas duurde deze gouden periode niet lang. In 1563 verhuisde men de hoofdstad vanwege invallen vanuit Birma naar Vientiane. De Pha Bang Boeddha bleef achter en de stad kreeg de naam van het heilige beeld. Er braken onrustige tijden aan, waarin Luang Prabang door de Birmezen en vervolgens door de Thai veroverd werd, totdat koning Oun Kham besloot een alliantie aan te gaan met de Fransen en de Franse periode begon. Tijdens de twee Indochinese oorlogen ontsprong Luang Prabang de dans van het oorlogsgeweld. Toch kwam er met de tweede Indochinese oorlog een einde aan het oude koningshuis, toen de Pathet Lao koning Sisavang Vatthana in 1975 dwongen af te treden. Sindsdien is nooit meer iets van hem vernomen.

Te zien in Luang Phabang

Laven © Travelmarker ReizenIn Luang Prabang kun je alles te voet ontdekken. Aan bezienswaardigheden heeft de plaats geen gebrek: Luang Prabang heeft een aantal prachtige tempels en kloosters, maar ook de fraaie Frans-koloniale architectuur geeft de stad haar eigen unieke sfeer. De vele goedbewaard gebleven tempels dateren grotendeels van voor de Franse koloniale tijd. Verder is er ook in de directe omgeving van Louang Phrabang veel te ontdekken, daar lees je hier meer over.
De meeste bezienswaardigheden liggen in de oude stad, gelegen op de landtong tussen de Mekong en de Nam Khan rivier. Deze 1 km lange en 250 meter brede landtong wordt gedomineerd door de Phu Si, een steile en dichtbegroeide heuvel. Achter Setthathilat Road, bij de Mekong, ligt de oude wijk Ban Wat That. Deze wijk van zilversmeden heeft de Wat That, een boeddhistisch klooster als centrum.

monniken © Travelmarker ReizenAls je vroeg opstaat kun je in Luang Prabang een bijzonder dagelijks ritueel gadeslaan; lange rijen monniken wandelen langs de huizen om voedseloffers in hun bedelnap te verzamelen. Deze 'bedelprocessie' begint dagelijks om 6.00 uur en duurt ruim een half uur.

Het Royal Palace Museum
Het voormalige Koninklijk Paleis is tegenwoordig een museum. Het herbergt een uitzonderlijke collectie Boeddha's, waaronder de wereldberoemde massief gouden Pha Bang. Dit beeld is het heiligste Boeddhabeeld van Laos, en weegt meer dan 50 kilo. Het is rond het begin van de jaartelling in Sri Lanka gemaakt.

 

De Phu Si © Travelmarker ReizenDe Phu Si
Tegen zonsondergang is het de moeite waard om Phu Si te beklimmen, de heuvel die de stad domineert. Bovenop de Phu Si, letterlijk vertaald 'heilige heuvel', staat een boeddhistische stoepa. De klim van 329 treden wordt beloond met een uitzicht over Luang Prabang en omgeving. Andere prima plekken om van zonsondergang te genieten zijn de What Pha Baat Tai en de Wat Xieng Maen, aan de overzijde van de Mekong.

Wat Xieng Thong © Travelmarker ReizenWat Xieng Thong
De kleine Wat Xieng Thong, de mooiste Wat van Luang Prabang, is in 1560 gesticht door koning Setthathirat. De muren van de 'het klooster van de stad met de Bo-boom' zijn ingelegd met mozaļeken die het leven van de gewone man als onderwerp hebben, in plaast van het gebruikelijke leven van Boeddha. Op het tempelterrein staat een gebouw dat onderdak biedt aan een lijkwagen van Sisavang Vong, de voorlaatste koning van Laos. De lijkwagen heeft de vorm van een schip.

Wat Xieng Muang
Een UNESCO-project leert de monniken van de Wat Xieng Muang opnieuw sculpteren en schilderen. Vlak achter de tempel staat een gerestaureerd houten huis, dat één van de oudste houten huizen van Luang Prabang is.

Wat Mai © Travelmarker ReizenWat Mai Suwannaphumaham
De langs Xiang Thong gelegen Wat Mai Suwannaphumaham, of Wat Mai, is in de late 18de of vroege 19de eeuw gebouwd. Eyecatcher van deze tempel is de vergulde facade, die overigens nieuwer is en in 1960 is aangebracht. De reliëfs laten de tweede tot en met de laatste reincarnatie van Boeddha zien, temidden van alledaagse Laotiaanse taferelen..

Wat Chompet en Wat Xieng Maen
Het mooiste uitzicht op de stad heb je vanuit Wat Chompet en Wat Xieng Maen, aan de overzijde van de Mekong. Een bootje (niet de toeristenboot !) zet je voor een gering bedrag over, dan is het nog tien minuten wandelen. Fotograferen doe je er het beste in de namiddag, met de zon in de rug.

Reizen naar Luang Prabang

Travelmarker Reizen bezoekt Luang Prabang tijdens een van de rondreizen door Laos

praktische informatie

Accommodatie
Luang Prabang krijgt er elk jaar een groot aantal onderkomens bij. Vooral in de lowbudget-categorie is er volop keuze.

Via trivago kun je de hotelprijzen in Luang Prabang van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Boek hier in combinatie met een van de rondreizen door laos een hotelovernachting voor Luang Prabang

Restaurants
‘s Avonds kun je redelijk goed eten in een van de vele restaurantjes langs de Nam Khan en de Mekong. Je kunt vooral langs de Mekong zeer sfeervol buiten op de terrasjes eten en de zon achter de bergen zien verdwijnen. Overdag kun je in de hoofdstraat belegde stokbroodjes kopen. Daar liggen de restaurants die bij backpackers populair zijn, zoals het steegje naast het Ancient Luang Prabang Hotel, waar je je bord kunt vullen voor 1 euro. De kwaliteit is er echter niet bijzonder.

traditionele doeken © Travelmarker ReizenWinkelen
Luang Prabang telt diverse dure en minder dure souvenirwinkels. Vooral als je op zoek bent naar zijden stoffen en textielwaren moet je in Luang Prabang je slag slaan. Neem ook een kijkje op de Dala-markt langs Setthathilat Road, de belangrijkste markt van de stad. Hier vind je vooral veel zilver- en goud winkels. Naast de Dala-markt, op de hoek van Setthathilat en Xiang Thong Road, ligt een kleine markt waar Hmong-vrouwen hun handwerk verkopen.

onderweg in Laos © Travelmarker ReizenTransport
Vliegen Luang Prabang is het verkeersknooppunt voor het noorden van Laos. Je kunt de plaats per rivierboot, bus of vliegtuig bereiken. Lao Airlines verzorgt binnenlandse vluchten van Luang Prabang naar een aantal steden en toeristische bestemmingen als Phonsavan bij de Vlakte der Kruiken (30 minuten). Bangkok Airways verzorgt vluchten tussen Louang Prabang en Bangkok.
Vluchttijden van Luang Prabang naar: Houayxai: 50min, naar Louang Namtha 35min, naar Oudomxai: 35min, naar Phonsavan: 35min, Vientiane: 40min.
Over de weg Bussen naar Vang Vieng (6 uur) en Vientiane (9 uur) vertrekken vanaf het zuidelijk busstation, dat net als het noordelijke busstation op ongeveer 3 km vanaf het centrum ligt . Verder rijden er bussen naar Muang Nan : 3 uur, naar Nam Bak : 2 uur, naar Nong Khiaw 2,5 uur, naar Oudomxai : 5 tot 7 uur, naar Pakmong : 2uur en naar Viang Kham : 5 uur
Over het water Per boot kun je de Mekong opvaren naar Pakbeng en Huay xai. Je hebt dan de keuze uit de langzame slow-boats en de supersnele speedboten. Het is ook mogelijk om in 6 uur vanaf Luang Phabang over de Nam Ou naar Nong Khiaw te varen, een landschappelijk schitterende tocht. Vooral aan het einde, want de eerste vier uur vaar je door redelijk ontbost gebied. Per dag vertrekt een overvolle passagiersboot in de ochtend. Het is als je met meerdere mensen bent comfortabeler een boot (mao heua) te charteren. Over de weg doe je 2, 5 uur over de rit naar Nong Khiaw.
Zelf rijden Als je zelf wilt rijden kun je in de hoofdstraat een lichte motor huren. Test de motor wel voordat je tot huur overgaat.

reis terug   reis door

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land

 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal

 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 individuele rondreizen  bouwstenen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Laos samen !
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl