gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Laos - Phonsavan

reis terug  

Phonsavan (Vlakte der Kruiken) (noordoosten)

Phonsavan is de hoofdstad van de provincie Xiang Khouang en het uitgangspunt voor de Vlakte der Kruiken. Hoewel ook Phonsavan zwaar geleden heeft onder de decennia van gevechten is er sinds 1975 veel aan de wederopbouw gedaan, en is de plaats nu het commercieele centrum van de provincie Xiang Khouang. De vele granaathulzen en ander verroest oorlogstuig die hergebruikt zijn als bouwmateriaal en plantenbakken in de stad zijn de stille getuigen van de zware bombardementen die de streek heeft moeten doorstaan tijdens de oorlog. Er zijn hier zoveel bommen gevallen dat zelfs 30 jaar na dato er nog altijd een levendige markt in schrootijzer is. De lokale bevolking haalt een groot deel van haar inkomsten uit het recyclen van oud oorlogstuig, iets dat je kunt zien aan de landbouwwerktuigen die op de markt worden verkocht. Dat er in Phonsawan veel Vietnamezen wonen kun je aflezen aan de vele Vietnamese producten die op de markt te koop zijn. Op straat hoor je regelmatig de Vietnamese taal.

praktische info

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Transport
Per vliegtuig Vanwege de onveilige situatie langs, en de slechte conditie van de weg naar Ponsawan vlogen de meeste bezoekers aan de Vlakte der Kruiken naar Phonsavan. Het lijkt waarschijnlijk dat de situatie snel zal verbeteren, dus check dit bij een lokale touroperator. De vlucht over de boomloze en met bomkraters bezaaide Vlakte der Kruiken (tijdens de tweede Indochinese oorlog dropten de Amerikanen in dit gebied maar liefst twee miljoen ton bommen) is overigens erg indrukwekkend. De vlucht naar Luang Prabang duurt ruim een half uur en die naar Vientianne iets langer.

Over de weg Als je nog altijd niet rechtstreeks over route 7 naar Phonsavan kunt, is een detour over route 1 en route 6 een alternatief voor vliegen.
Van Phonsavan naar Muang Kham: 1,5 uur, naar Muang Khoun: 1 uur, naar Muang Soui : 3 uur, naar Nam Neun: 6 uur, naar Nong Het: 5 uur, naar Phaxai: 30 min, naar Xam Nua: 10 tot 11 uur.

Winkelen
Naast metalen landbouwwerktuigen en gebruiksartikelen gemaakt van omgesmolten oorlogstuig kun je op de markt ook textiel van de Hmong kopen.

De Vlakte der Kruiken (Tong Hai Hin)

Vlakte der Kruiken © Travelmarker ReizenDe Vlakte der Kruiken, een 15 km brede strook grasland rond Ponsavan, onleent zijn naam aan de manshoge stenen urnen die hier her en der in het landschap liggen. Men weet tot op heden bar weinig van de megalitische beschaving aan wie de kruiken hebben toebehoord. Archeologen gissen nog steeds naar de herkomst en functie van de stenen vaten. Dat het waarschijnlijk graven zijn geweest wordt afgeleid uit vondsten die hier in 1930 zijn gedaan. Toen trof men voorwerpen van ijzer en brons, glazen kralen en kaurischelpen in kruiken aan. Men schat dat de kruiken ruim 2000 jaar oud zijn.

Vlakte der Kruiken © Travelmarker ReizenDe grootste kruiken zijn ruim 2 meter hoog en hebben een gewicht van 6 ton. De vaten zijn gemaakt van een steensoort die niet in het gebied voorkomt, wat hun aanwezigheid extra mysterieus maakt. Opgravingen hebben ook ondergrondse graven aan het licht gebracht. Tijdens de tweede Indochinese oorlog is het gebied tussen 1964 en 1973 intensief gebombardeerd door de Amerikanen, die de vlakte beschouwden als een achterdeur naar Vietnam. Vanuit de lucht oogt de vlakte dan ook als een maanlandschap. Veel van de kruiken zijn toen dan ook beschadigd of vernietigd.

De sites

Er zijn drie belangrijke vindplaatsen in de directe omgeving van Phonsawan. Vooral site 1 en site 3 zijn de moeite waard. Site 1 ligt het dichtste bij de stad. In het 25 hectare grote gebied liggen 307 vaten. Geschat wordt dat ze ruim 2000 jaar oud zijn. De grootste kruik is 2,57 meter hoog en heeft een diameter van 2,5 meter.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land

 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal

 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 individuele rondreizen  bouwstenen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Laos samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl