gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Laos - Si Phan Don

reis terug  

Si Pan Don (4000 eilanden) (uiterste zuiden)

Don Khon © Travelmarker ReizenSi Pan Don, ofwel 'vierduizend eilanden', is een verzameling bewoonde en onbewoonde eilandjes in de Mekong. De rivier is hier een maar liefst 14 km breed labyrint van zandplaten, eilanden, rotsen, stroomversnellingen en spectaculaire watervallen. De eilandjes liggen in het uiterste zuiden van Laos, tegen de grens met Cambodja en hebben een unieke flora en fauna. Ten zuiden van Si Pan Don maak je veel kans om de bedreigde zoetwaterdolfijn te zien.
De eilandbewoners leven een ongestoord en traditioneel bestaan en verbouwen rijst, suikerriet en groente. Daarnaast weven ze hun eigen kleding en vangen ze vis in de Mekong. Verschillende eilandjes, zoals Don Khong, Don Det en Don Khone hebben guesthouses, zodat je hier uitstekend kunt 'island hoppen' in de Mekong. Si Pan Don is de laatste jaren zeer populair geworden als budgetbestemming bij backpackers.

Don Khong (Khong eiland)

Luang Prabang © Travelmarker ReizenDon Khong is het grootste en meest ontwikkelde eiland van de Si Pan Don archipel. Het heeft de meeste en beste hotels en is daardoor geschikter voor middenklasse toeristen dan eilandjes als Don Det en Don Khone. Een geasfalteerde weg omcirkelt het eiland, waardoor je Don Khong uitstekend per fiets kunt verkennen. Natuurlijk kun je hier ook prima wandelen. Je kunt genieten van het glooiende heuvellandschap, rijstvelden en de kleine dorpen met hun karakteristieke en soms zeer oude dorpstempels. Muang Khong is de grootste plaats op het eiland en heeft een aantal hotels en guesthouses. De oudste tempel van Don Khong, de Wat Jom Thong, ligt iets ten noorden van Muang Khong en is zeker een bezoek waard. Iets verder naar het noorden voert een voetpad naar de Tham Phu Khiauw, een heilige grot met een aantal oude Boeddhabeelden. Je bereikt deze grot na een redelijk pittige klim van ongeveer een half uur.

Don Det (Det eiland)

Don Det © Travelmarker ReizenDon Det is een oase van rust, want gemotoriseerd verkeer is er nog vrijwel onbekend. Je kunt hier heerlijk wandelen langs tempeltjes, rijstvelden, lotusvijvers en dorpjes. De meeste guesthouses liggen aan de noordelijke zijde van Don Det, en net als Don Khon is ook dit eiland en beetje een backpackers paradijs aan het worden, met goedkope bamboehutjes, pancakes en -te harde- westerse muziek.

praktisch
Net als op Don Khon heeft Don Det nog geen electriciteit. Je kunt Don Det per boot vanaf Ban Nakasang bereiken. Vertel in Nakasang gewoon naar welk guesthouse je wilt. Ban Nakasang ligt op 3,5 tot 4 uur rijden vanaf Pakse.

Don Khon (Khon eiland)

frans goederentreintje © Travelmarker ReizenNet als Don Det heeft ook Don Khon geen electriciteit of gemotoriseerd vervoer. Ook Don Khon leent zich hierdoor uitstekend voor voettochten. Naast de oude Franse spoorbrug die het eiland met Don Det verbindt, heeft Don Khon nog een aantal andere opmerkelijke overblijfselen uit de Franse periode: vervallen villa's, de Franse steiger aan de andere kant van het eiland en de karkassen van oude stoomlocomotieven.

De Phi Li waterval
Bezoek ook de Phi Li waterval, ook vaak de Tat Somphamit genoemd. Deze stroomversnelling ligt op 20 minuten wandelen ten zuiden van de spoorbrug.

Cambodjaanse grenspolitie © Travelmarker ReizenZoetwaterdolfijnen
Vanaf een zandplaat iets ten zuiden van de oude Franse steiger in Ban Khon Tai maak je de meeste kans de zeldzame Irrawaddy zoetwaterdolfijnen te zien. In de regentijd is de zandplaat verdwenen, en bekijk je de dolfijnen vanaf de boot en vanaf de politiepost op de Cambodjaanse oever van de Mekong. Hiervoor moet je waarschijnlijk iets aan de Cambodjaanse politiepost betalen. De meeste kans om dolfijnen te zien maak je in de droge tijd. Excursies naar de zoetwaterdolfijnen worden door vrijwel ieder guesthouse geregeld.

bruggetje © Travelmarker ReizenVanaf de franse steiger in Ban Khon Tai kun je het 5 km lange spoortraject volgen naar Ban Khon, het dorp aan de andere kant van het eiland bij de brug naar Don Det. De spoorrails zelf zijn verdwenen en door de lokale bevolking hergebruikt als hekwerk of bruggetjes over riviertjes.

Transport
Vanaf de meeste guesthouses kun je voor een klein bedrag een bootje charteren dat je van Don Khone naar Ban Nakasong op het vaste land brengt. Hiervandaan vertrekken 's ochtends vroeg bussen naar Pakse.

Khon Phapheng stroomversnellingen

Ten oosten van Don Khone en iets ten zuiden van het plaatsje Ban Thakho liggen de spectaculaire Khon Phapheng stroomversnellingen. De altijd zo serene Mekong perst zich hier met donderend geraas door een nauwe doorgang en transformeert in een woeste watermassa. Om er te komen moet je vanaf Ban Thakho of het iets noordelijker gelegen Ban Nakasang een tuk tuk charteren.

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Reizen naar Si Phan Don

Travelmarker Reizen bezoekt Si Pan Don tijdens een van de rondreizen door Laos
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land

 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal

 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 individuele rondreizen  bouwstenen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Laos samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl