gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Laos - Vientiane

reis terug  

Vientiane

Monniken bij de Pha That Luang © Travelmarker ReizenVientiane, de hoofdstad van Laos, was een slaperig stadje gelegen in een bocht aan de Mekongrivier maar ontwikkeld zich sinds de betrekkingen met de VS in 1995 hersteld zijn en er volop geinvesteerd wordt richting een echte hoofdstad. Voor een hoofdstad doet Vientiane echter nog altijd behoorlijk plattelands aan. Veel verkeer is er nog niet, maar de groei zit erin.

Het straatbeeld is zich aan het herstellen van het communistisch tijdperk. Van de Lenin en Marx met de hamer en sikkel van ooit is bijna niets meer terug te vinden. De eens verlaten Fransen herenhuizen zijn van ruïnes gerestaureerd tot restaurants en bankgebouwen, maar het zal nog jaren duren voor de stad geheel is gerenoveerd.

Hoewel veel van de oude Franse gebouwen in de oude wijken van de stad inmiddels vervallen zijn of met de grond zijn gelijk gemaakt, zijn er nog altijd voldoende tempels en koloniale gebouwen voor een interessante stadswandeling. Langs de Mekong ligt een onlangs verbrede 'boulevard', waar je heerlijk kunt flaneren en waar je in een van de eenvoudige openluchtrestaurantjes kunt genieten van een schitterende zonsondergang boven de rivier.

Wat Si Saket © Travelmarker ReizenGeschiedenis

De stad kent een roerige geschiedenis. Na door de Mon en de Kmer bezet te zijn geweest verhuisde koning Setthathilat in 1550 zijn hoofstad van Luang Prabang naar Vientiane. Vervolgens werd de stad verscheidene malen veroverd en bezet door de Birmezen en de Chinezen. Vientiane werd in 1778 door de vorst van Siam veroverd. Toen de plaats in 1827 weer onafhankelijk probeerde te worden onder koning Anou, maakten de Siamezen Vientiane met de grond gelijk.

Wat Si Saket © Travelmarker ReizenTegen het einde van de 19de eeuw hadden de Fransen de macht over wat nu Laos, Cambodja en Vietnam is. Zij kozen Vientiane als administratieve hoofdstad. Hoewel de stad ontsnapte aan de verschrikkingen van de tweede Indochinese oorlog, vluchtte een groot deel van de stadsbevolking naar het aan de overkant van de rivier gelegen Thailand na de wording van de Lao People's Democratic Republic. Pas sinds het ineenstorten van de Sovjet-Unie in 1991 is het stadsbestuur zijn blik weer naar buiten gaan richten en is de rode loper voor buitenlandse investeerders uitgerold. Het stadsbeeld is dan ook in een rap tempo aan het veranderen, nergens anders in Laos gaat de modernisering sneller dan in de hoofdstad.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn geopend van 8.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Twee dagen is ruim voldoende om ze te bezoeken. De belangrijkste attracties van Vientiane zijn de vele boeddhistische tempels, zoals de Wat Si Muang, de Wat Si Saket en de That Luang. Opmerkelijk is ook de Pratuxai, een Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe in Parijs.

Wat Sisaket © Travelmarker ReizenWat Sisaket
De Wat Si Saket is een absolute must bij een bezoek aan Vientiane. Het is de enige tempel die niet door het Siamese leger werd verwoest toen Vientiane in 1828 volledig werd platgebrand. De Thai vonden de tempel namelijk te mooi om met de grond gelijk te maken. Bijzonder zijn de vele oude beelden in de galerijen rond de sim. Het binnenste van de sim zelf mag je niet fotograferen.

Boeddhabeeld bij de Haw Pha Kaew © Travelmarker ReizenMuseum van Laotiaanse kunst
Het museum van Laotiaanse kunst is gehuisvest in de Sim van Wat Ho Phrae Keow. In het museum zelf mag je niet fotograferen, maar de schitterende Boeddha's rond het museum wel. De oorspronkelijke Wat Phra Keo is gebouwd in opdracht van koning Sethathirat in 1565. Het huidige tempelcomplex is de heropgebouwde betonnen versie in de Vientiane-stijl van de jaren 1940.

Museum van de Revolutie
Om een beetje inzicht te krijgen in de moderne (communistische) geschiedenis van Laos kun je het Museum van de Revolutie bezoeken. Te zien zijn veel foto's en originele documenten.

Pha That Luang © Travelmarker ReizenPha That Luang
Een bezoek aan de Pha That Luang is zeer de moeite waard. De Pha That Luang heeft zowel een nationale als religieuze betekenis. De heilige stoepa is het nationale monument van Laos en het symbool van het boeddhisme en de soevereine staat. Volgens de overlevering is de stoepa gebouwd op de ruïnes van een Indiaase tempel daterend uit de derde eeuw voor Christus. Rond de Pha That Luang liggen een aantal tempels en verblijven van monniken. De Pha Tat Luang ligt iets ten noordoosten van het centrum van Vientiane. Vanaf de Pratuxai, de Arc de Triomphe van de stad kun je de gouden stoepa al zien stralen.

 

Pratuxai © Travelmarker ReizenPatuxai
De Patuxai is een van de symbolen van de hoofdstad van Laos. Deze overwinningspoort is de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe te Parijs, en is opgericht ter herdenking aan de oorlogsslachtoffers. Ironisch genoeg is dit vrijheidsmonument in 1969 gebouwd met door de Verenigde Staten geleverd cement bestemd voor de bouw van een vliegveld. Vanaf de bovenste etage heb je een weids uitzicht over de stad en de Mekongrivier. Om er te komen moet je een klein bedrag aan entree betalen.

 

 

Reizen naar Vientiane

Travelmarker Reizen bezoekt Vientiane tijdens een van de rondreizen door Laos

Fietstochten door Vientiane en omgeving

Vientiane ByCycle nodigt je uit per fiets tijdens een halve of hele dagtoer van de gebaande paden af te gaan en Vientiane en omgeving te bezoeken. 

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen in Vientiane van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Boek hier in combinatie met een van de rondreizen door laos een hotelovernachting in Vientiane

Restaurants

Vientiane heeft voor Laotiaanse begrippen een ruime selectie aan goede restaurants. Vanwege het grote aantal expats dat in de hoofdstad werkzaam is, is het vooral rond de Namphufontein in het centrum van de stad niet moeilijk een geschikt Westers restaurant te vinden. De meeste restaurants sluiten vroeg. Als je na negenen nog niet besteld hebt loop je dus risico met lege maag naar bed te moeten.

Transport

tuk-tuks bij de Talat Sao © Travelmarker ReizenIn de stad
In Vientane is alles te belopen. Als je naar de bezienswaardigheden rond de stad, zoals Xieng Khuan (het Boeddhapark bij de Friendship Bridge) wilt gaan is het handig een fiets of motor te huren. Het openbaar vervoer in de stad wordt voornamelijk verzorgd door tuk-tuks, die een klein bedrag per rit rekenen. Onze indruk was dat standaard het dubbele van dde normale prijs werd gevraagd. Flink afdingen dus.

Per bus
Het belangrijkste busstation ligt langs de hoofdstraat van Vientiane naast de Morning Market (Talat Sao). Van Vientiane naar de Friendship Bridge (de grens met Thailand) : 45min, naar Lak Xao: 8 uur, Lao Pako: 1 uur, Luang Prabang: 10 tot 11 uur, Oudomxai: 19 uur, naar Pakxan: 2 uur, naar Pakse: 18 tot 19 uur, naar Savannakhet: 8 uur, naar Somsamai: 1 uur, naar Thakhek: 8 uur, naar Vang Vieng: 3,5 uur, naar Xam Nua: 26 uur.

Per vliegtuig
Het vliegveld ligt op 3 km vanaf de stad.
Internationale vluchten worden onderhouden door diverse luchtvaartmaatschappijen zoals Lao Airlines, Thai Airways, Bangkok Air en Vietnam airlines.Gevlogen wordt naar Thailand (Bangkok: 1 uur vliegen, Chiang Mai: 2 uur vliegen), Vietnam (Hanoi:c ruim 1 uur, Ho Chi Minh City: 2,5 uur vliegen), Cambodja (Phnom Penh: 3,5 uur) en China (Kunming: 3 uur vliegen).
Vluchttijden binnenlandse vluchten naar Houayxai: 1,5 uur, naar Louang Namtha: ruim 1 uur, naar Luang Prabang: 40min, naar Oudomxai: 50 min, naar Pakse: 1,5 uur, naar Phonsavan: 40min, naar Savannakhet: ruim 1 uur, naar Xam Nua: ruim 1 uur.

Morning Market van Vientiane © Travelmarker ReizenWinkelen

Breng zekere een bezoek aan de Talat Sao, de ochtendmarkt, waar veel goud, zilver en geweven sjaals en doeken te koop zijn. De meeste middenstanders zijn net als in de meeste andere steden van Laos Chinezen en Vietnamezen, die tijdens de Franse periode naar Laos zijn geëmigreerd.

De omgeving van Vientiane

Wat Xieng Khuan © Travelmarker ReizenBuddha Park

Wat Xieng Khuan is het meest populaire dagtochtje vanaf Vientane. Dit vreemde Boeddha Park ligt op 25 km vanaf de hoofdstad en staat vol met reusachtige betonnen beelden van boeddhistische en hindoe´stische goden. Het park is aangelegd door Luang Phu Boonlua Surirat, een soort self-made heilige, die op deze manier zijn levensfilosofie trachtte over te brengen. Na de revolutie vluchtte hij naar Thailand, alwaar hij vervolgens een soortgelijk park aanlegde, de Sala Kaeo Khu (Wat Khaek). Het Boeddhapark is dagelijks open van 8.00 tot 18.00 uur. Om er te komen kun je het beste een brommer huren, of een bus nemen vanaf de morning market.

Ang Nam Ngum

Je kunt ook een dagexcursie maken naar het Ang Nam Ngum, een enorm stuwmeer iets ten noorden van Vientiane. Ook een boottochtje op het meer langs de talloze eilandjes is een aangenaam tijdverdrijf.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land

 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal

 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 individuele rondreizen  bouwstenen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Laos samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl