gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Laos culinair


verkoopsters © Travelmarker Reizen
De Laotiaanse keuken heeft veel gemeenschappelijk met de Thaise keuken, maar blijft achter voor wat betreft raffinement, verscheidenheid aan gerechten en keuze aan restaurants. Dit laatste is deels te wijten aan het feit dat Laotianen, in tegenstelling tot Thai bijvoorbeeld, slechts weinig buiten de deur eten, maar ook aan het feit dat het land op het gebied van het toerisme nog nauwelijks ontsloten is.
De basis van de meeste Laotiaanse gerechten is kleefrijst (khào niaw), dit eet je gewoon met je vingers. Gewone witte rijst (khào jâo) eet je met lepel en vork, mie eet je met stokjes. Smaakmakers van de -meestal boven een open vuur geroosterde- vis, kip, eend, varken en rundvleesgerechten zijn veelal citroengras, koriander, pepers, citroensap en nâm pa (vissaus). Als je geen liefhebber bent van de veelgebruikte vissaus, moet je 'baw sai nâm pa' aan je bestelling toevoegen. Voor de Laotianen zelf is zoetwatervis de belangrijkste proteinebron.

pepers © Travelmarker ReizenMSG (monosodium glutamate) wordt ook in veel gerechten gebruikt. Als je dit niet wilt, zeg dan ' phõng sú lot', hopelijk komt de boodschap dan over.
Vientiane and Luang Phabang zijn de culinaire hoofdsteden van Laos. In deze plaatsen heb je een ruime keuze uit goede Laotiaanse en Westerse restaurants. Buiten de toeristencentra en grotere plaatsen langs de Mekong is de keuze beperkt, meestal is daar niet veel meer dan miesoep verkrijgbaar.
Hoewel je qua hygiene niet idioot veel risico's loopt wanneer je je restaurantkeuze beperkt tot populaire en dus veelbezochte restaurants zijn er toch een aantal zaken waar je op moet letten. Veel gerechten, zoals de populaire 'lap', hebben rauw vlees of rauwe vis als basis, en kunnen daardoor een bron zijn van parasieten. Gekookt of gebakken voedsel geniet de voorkeur als je de risico's wilt beperken, maar let erop dat het voedsel niet te lang voor consumtie in de zon heeft gestaan.

stokbrood © Travelmarker ReizenWaar eet je in Laos

De goedkoopste plekken om te eten zijn net als in de omringende landen (avond)markten, en lokale restaurantjes/eetstalletjes. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn de morning markets (talat sâo) van Laos de hele dag open. Je vind daar de noodle shops (hân khãi fõe), fruitstalletjes met een meestal zeer uitgebreid assortiment en stalletjes waar heerlijke belegde stokbroodjes worden verkocht. Snacks die je overal worden aangeboden door straatverkopers zijn gegrillde kip (pîng kai), pittige papaja salade (tam màk hung) en soms ook gerechten als varkensgehakt salade (làp mu) of 'stir-fried' groenten (khùa phák).

fruitkraam © Travelmarker ReizenIets uitgebreider dan in de noodleshops en mobiele etkraampjes eet je in de hân kin deum, letterlijk 'eet-drink winkels'. Hier is meestal ook bier of sterke drank verkrijgbaar. Verwacht echter geen engelstalige menukaarten, die vind je enkel in eetgelegenheden in de grote steden en toeristencentra. Buiten de toeristencentra gaan de meeste eetgelegenheden vroeg dicht, soms zelf al voor 8 uur 's avonds.

Toetjes

Vers fruit (màk mâi) is overal in het land te koop bij fruitsalletjes, en staat meestal ook op de menukaart. Afhankelijk van het seizoen kun je genieten van lychees, rambutans, mangosteen en pomelos. Zoete deserts kent Laos niet echt, met uitzondering van banaan in kokosmelk (nâm wãn màk kûay).

Drank

Water
Drink in Laos nooit water uit de kraan. Flessen mineraalwater (nâm deum) zijn overal te koop. Let er wel op dat ze goed verzegeld zijn, navullen met gekookt water komt ook in Laos voor. In lokale restaurants wordt bij het eten meestal gratis slappe thee of gekookt water verstrekt, dat je zonder problemen kunt drinken. IJsblokjes zijn ook meestal betrouwbaar en worden van gekookt water gemaakt. Toch kan gekookt water als het niet lang genoeg heeft gekookt nog ziekteverwekkers bevatten, dus enig risico loop je altijd.

Frisdrank en vruchtensapjes
Frisdrank als cola en fanta (mirinda) is overal verkrijgbaar, en in de grotere plaatsen kun je je tegoed doen aan fruit-shakes (màk mâi pan) van fruit, ijs en gecondenseerde melk.

Koffie
Laos produceert uitstekende koffie op het Boloven-plateau in Zuid-Laos. Koffie wordt zeer sterk gedronken en vrijwel altijd met gezoete gecondenseerde stroop geserveerd (kafeh hâwn). Als je je koffie zwart en zonder suiker wilt moet je kafeh dam baw sai nâm tan bestellen.

Bier
Hoewel je in Laos een aantal buitenlandse biermerken kunt krijgen, is ook onder toeristen Beer Lao, het nationale bier, het meest populair. In uitgaanscentra in grotere plaatsen kun je Beer Lao steeds vaker van de tap (bia sót) bestellen.

middagborrel © Travelmarker ReizenSterke drank
Zeer populair onder de Laotianen, die overigens geen kleine drinkers zijn, is lào-láo, een lokaal gebrouwen distillaat van rijst. De kwaliteit van deze nationale borrel is sterk afhankelijk van het vakmanschap van de brouwer. Lào hái wordt ook van rijst gemaakt, maar is een stuk minder sterk dan lào-láo en neigt meer naar rijstwijn. Hou er wel rekening mee dat bij het fermentatieproces van lào hái soms ongekookt water wordt toegevoegd. Goede whisky kun je enkel in speciaalzaken in Vientiane kopen, de whisky die je in de rest van Laos koopt mag het predikaat whisky niet dragen.

culinaire woordenlijst

mag ik het menu? - khãw laikan ahãn dae?
heeft u…? - mi…baw?
niet heet… - baw phét
ik ben vegetarier - khói kin te phák
mag ik de rekening? - khãw sek dae?
zonder vissaus - baw sai nâm pa
ik eet geen vlees - khói kin sîn baw dâi
geen suiker - baw sai nâm tan
geen ijs - baw sai nâm kâwn
eet smakelijk - soen sàep
heerlijk - sàep
lepel - buang
vork - sawm
r estaurant - hân ahãn
mieshop - hãn kãi fõe

Ingrediënten

jeun khai - omelette
kai - kip
khai dao - ei, gebakken
khào jâo rijst, gestoomd
khào ji - brood
khào niaw - kleefrijst
kûng - garnaal
màk kûay - banaan
màk len - tomaat
màk mo - watermeloen
màk muang - mango
màk náo - citroen
màk nat - ananas
màk phét - chilli, peper
mu - varkensvlees
nâm pa - vissaus
nâm tan - suiker
nóm sòm - yoghurt
pa - vis
pa dàek - vispasta
pét - eend
phák - groenten
phõng sú lot - MSG
pu - krab
sìn ngúa - rundvlees
tâo hû - soja
fõe rice - miesoep

Gerechten

khào ji - brood met Loatiaanse pate en groenten
khào ji sai boe - brood met boter
khào khùa or khào phát - gebakken rijst
khào khùa sai kai - gebakken rijst met kip
khùa khing kai - kip met gember
khùa phák baw sai sìn - geroerbakte groenten
làp mu - varkensgehakt
man falang jeun - patat
pîng kai - gegrillde kip
pîng pa or jeun pa - gegrillde vis
tam màk hung - pittige papaja salade
tôm yam pa - pittige vissoep met citroengras
yam sìn ngúa - pittige rundvleessalade
yáw díp - loempia's, vers
yáw jeun - gebakken loempia's

Drank

bia - bier
bia sót - tapbier
lào-láo - rijstwhisky
lào hái - rijstwijn
kafeh - koffie
kafeh dam - zwarte koffie
kafeh nóm hawn - hete Lao-koffie (met melk en suiker)
kafeh nóm yén - ijskoffie (met melk en suiker)
màk kuay pan - bananenshake
màk mai pan - fruitshake
nâm deum - water
nâm yén - water, koud
nâm soda - sodawater
nâm kâwn - ijs
nâm màk phâo - kokosjuice
nâm sá - thee
nóm - melk

Uitgebreide site over de keuken van Laos, inclusief recepten.

Aantal recepten uit de Laotiaanse keuken
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land

 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal

 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 individuele rondreizen  bouwstenen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Laos samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl