gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Laos

De geschiedenis van Laos in vogelvlucht

wat si saket - Vientiane © Travelmarker ReizenVroege geschiedenis

Over de vroege geschiedenis van Laos is weinig bekend. Oorspronkelijk woonden hier Mon-Khmer volkeren, en zeker is dat zuid-Laos deel is geweest van een groter Khmer rijk. De Lao en andere Tai volkeren kwamen zo'n 750 jaar geleden het land binnen druppelen vanuit China. Fa Ngoum, de eerste koning van Laos, introduceerde het Therevada Boeddhisme, een godsdienst die nog steeds door driekwart van de Laotianen wordt aangehangen.

Pak Ou grotten bij Luang Prabang  © Travelmarker ReizenOnder Fa Ngoum's opvolgers maakte Laos een lange periode van vrede mee en breidde het koninkrijk zijn macht uit tot grote delen van Noord (-Oost) Thailand. Maaar er waren ook nederlagen; de Birmezen vielen vanuit het Westen binnen, en ook de Vietnamezen maakten op zeker moment de dienst uit in Laos. Uiteindelijk splitste de erfenis van Fa Ngoum zich in 1707 op in twee koninkrijken: Het koninkrijk van Luang Prabang en dat van Vientiane. Champasak was al langer een onafhankelijk koninkrijk. Andere gebieden van het hedendaagse Laos, zoals Xieng Khouang en Muang Singh, hebben geruime tijd aan Vietnam, Siam (Thailand) en China toebehoord.

Bankbiljetten © Travelmarker ReizenDe Franse periode

Tegen het einde van de 19de eeuw hadden de Fransen de macht over wat nu Laos, Cambodja en Vietnam is. Zij kozen Vientiane als administratieve hoofdstad. In de Tweede Wereldoorlog bezetten de Japanners Indochina, maar in 1946 claimden de Fransen hun oude rechten als machthebbers. Terwijl Laos drie jaar later een onafhankelijke staat binnen de Franse Unie werd, schaarden dissidenten zoals de natIonalistische verzetsbeweging van de Pathet Lao zich aan de kant van de pro-Communistische Vietminh die in Vietnam tegen de Fransen vocht.

Onafhankelijkheid

In 1953 viel de Pathet Lao Laos binnen en na een korte oorlog hadden ze al snel grote delen van het land onder controle. De oorlog eindigde door de Geneve Accoorden van 1954, waarin Laos' onafhankelijkheid werd erkend. Een coalitie-regering werd gevormd en in 1955 werd Laos lid van de Verenigde Naties.

De Indochinese oorlogen

De VS en de Sovjet-Unie zorgden voor instabiliteit door verschillende facties van de coalitie te steunen. Burgeroorlogen volgden en in de jaren 60 werd Laos betrokken in de Vietnam oorlog. Het Noord-Vietnamese leger gebruikte een netwerk van paden in Noord- en Oost-Laos om voorraden naar hun troepen in Zuid-Vietnam te brengen, de 'Ho Chi Minh-Trail' . Amerikaanse bommenwerpers bestookten de trail en een geheim leger van Hmong huurlingen hielp de Amerikanen met verkenningen. Uiteindelijk zijn op Laos meer bommen gegooid door de Amerikanen dan in de hele Tweede Wereldoorlog. Na de communistische overwinning van 1975 in Cambodia en Vietnam werd op 2 December 1975 het Laotiaanse koningshuis ontbonden en de Democratische Volksrepubliek Laos uitgeroepen.

Vang Vieng © Travelmarker ReizenDe moderne tijd

De Lao Revolutionaire Volkspartij is nog steeds de enige wettige politieke partij in Laos. De meeste oppositieleiders verlieten samen met zo'n 400.000 vluchtelingen het land in de jaren '70. Vietnamese troepen bleven tot 1990 in Laos om het regime te steunen. Economisch gezien heeft het land veel achterstand opgelopen, vooral tijdens de pogingen tot collectivisering aan het einde van de jaren '70. De Democratische Volksrepubliek van de Pathet Lao heeft vanaf 1980 geleidelijk omwentelingen ondergaan. Sinds 1986 heeft de overheid getracht de economie om te vormen naar een markt-economie. Doordat hierbij de politieke invloed op de economie ongewijzigd groot bleef is de economische facelift maar ten dele gelukt. Nog altijd leeft het grootste deel van de bevolking van zelfvoorzienende landbouw. Vanaf 1995 zijn de betrekkingen met Amerika hersteld en zijn buitenlandse investeringen weer mogelijk. 

.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over Laos

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van Laos

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land

 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal

 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 individuele rondreizen  bouwstenen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Laos samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl