gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Het klimaat van Nepal

Beste reistijd voor Nepal

Trekking in Nepal  © Travelmarker Reizen nixHet klimaat van Nepal wordt gedomineerd door de moessons van Zuid-AziŽ. Wat de beste tijd is om Nepal te bezoeken hangt af van wat je gaat doen. Over het algemeen geldt dat het voor- en najaar de beste tijden voor een trek in Nepal zijn, want de regentijd valt in onze zomermaanden. Dit seizoen, van oktober tot midden maart, is een droge en zonnige periode. Het kan dan 's nachts heel koud zijn, maar zodra de zon schijnt loopt het kwik weer snel op.

Mei, het begin van het regenseizoen
Half mei wordt het warmer en begint het regenseizoen in Nepal. Op lagere hoogte onttrekken stofwolken de bergen aan het oog. Ook hoger is het uitzicht op de bergen niet zo helder als in eerdere maanden. Toch is mei voor een trektocht hoog in de bergen een prima maand, aangezien vrijwel alle passen begaanbaar zijn. Daarnaast komen de planten- en dierenwereld weer tot volle wasdom.

Nepal  © Travelmarker Reizen nixJuni - September, de natte moesson

De regentijd in Nepal duurt van juni tot en met september. De zuidoostmoesson zorgt in deze periode voor hevige stortregens. Je moet van eind mei tot eind september in Nepal dan ook rekening houden met spekgladde paden waarlangs bloedzuigers in het gelid staan. De bergen zijn in deze periode vanwege de dichte bewolking nauwelijks zichtbaar. De moessonmaanden zijn dus ongeschikt voor de bergwandelingen in Nepal.

Als je in deze periode toch op trektocht wil zijn de Langtangvallei of Mustang gebieden waar je letterlijk nog redelijk uit de voeten kunt.
Tijdens het reizen over de weg in Nepal krijg je vooral in de heuvels en de bergen met aardverschuivingen te maken, die voor behoorlijk wat oponthoud kunnen zorgen.

Trekking in Nepal  © Travelmarker Reizen nixToch behoort een bezoek aan Nepal in deze periode zeker tot de mogelijkheden. Vooral niet-wandelfanaten en liefhebbers van flora en fauna zullen in deze maanden aan hun trekken komen. In de hoger gelegen valleien van Nepal bloeit dan een uitbundige vegetatie. Ook als je buiten de toeristenstroom wilt reizen is dit dé periode. De regenval is weliswaar hevig, maar het regent meestal 's nachts en zelden de hele dag. Het droogst zijn het westen en het noorden van Nepal. Het natst is het zuidelijke laagland. Vooral een bezoek aan de Terai, waar jaarlijks tussen de 2000 en de 3000 mm regen valt, is tijdens de regentijd een bijzonder natte aangelegenheid. Het centrale heuvelland van Nepal heeft met een jaarlijkse neerslag van 1500 mm een stuk minder last van de regenval. In de Kathmandu-vallei is het aantal zonne-uren nog altijd groot. Plaatselijk kunnen de verschillen echter groot zijn: in Pokhara bijvoorbeeld valt tijdens de natte moesson ruim twee keer zoveel regen als in Kathmandu.

Nepal  © Travelmarker Reizen nixOktober - November, het begin van het droge seizoen
Het einde van september is het einde van het regenseizoen in Nepal. Oktober en november, het begin van het droge seizoen, is in veel opzichten de beste tijd om Nepal te bezoeken. Het platteland is groen, planten groeien weelderig. Het wordt kouder, maar het is met name vanwege het opdrogen van de paden een uitstekende periode voor een trek. Dankzij de heldere lucht is het zicht op de toppen van de Himalaya ongeŽvenaard. Dit is tevens de periode met de meeste festivals.
Het enige nadeel aan deze maanden is dat het aantal binnenstromende toeristen in Nepal sterk toeneemt. Oktober en november zijn de maanden waarin het toeristische hoogseizoen van Nepal ligt. Door overbezetting van vluchten naar Nepal kan het soms moeilijk zijn een ticket te krijgen. Verder kunnen je plannen volledig in de war gestuurd worden wanneer de moessonperiode een maand uitloopt, iets dat soms het geval is.

Trekking in Nepal  © Travelmarker Reizen nixDecember - Februari
In deze maanden is de kans op bewolking in Nepal groot. Reken in de ochtend op mist in Kathmandu. In de bergen loop je boven de 'mistgrens' lekker in het zonnetje. In tegenstelling tot lager gelegen gebieden van Nepal heb je dus in de bergen excellente vergezichten. Het kan in deze periode in Nepal wel erg koud zijn. 's Nachts daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Door sneeuwval (verse sneeuw valt pas vanaf medio januari) zijn veel passen dicht en is een trektocht op grote hoogte niet mogelijk.

Wanneer je niet te hoge passen opzoekt valt het met de sneeuw wel mee. Voordeel is dat het wel lekker rustig is in de bergen.
Het is in deze periode te koud om te gaan raften.

Nepal  © Travelmarker Reizen nixMaart-April
Maart en april zijn na de maanden oktober en november de beste keuze voor een trek door het Himalayagebergte. De uitzichten zijn echter vaak niet zo helder als in het begin van het droge seizoen. Na half maart zorgt de toenemende warmte voor een stoffige lucht, waardoor het zicht op de Himalaya wordt verminderd. 's Morgens is de lucht vaak helder, maar in de namiddag verschijnen wolkenpartijen. 's Nachts zijn deze weer verdwenen, zodat je kunt genieten van een schitterende sterrenhemel. De grootste charme van deze periode is het in bloei staan van de rhodondendrons en vele andere bloemen, bomen en kruiden.

Conclusie
Hoewel Nepal het hele jaar door bezocht kan worden is de beste reistijd de periode oktober-mei. De beste maanden voor bergwandelingen in Nepal zijn oktober en november en daarna maart en april. In die maanden is het overdag lekker (het kwik loopt dan al snel op tot zo'n 25 įC) en dalen de nachttemperaturen nog niet zo snel. Door de heldere lucht heb je de mooiste uitzichten op het Himalayagebergte.

De klimaatzones van Nepal

Bodnath, Nepal  © Travelmarker Reizen nixNepal is een land waar je van zuid naar noord over een breedte van maximaal 180 kilometer alle klimaatzones doorloopt: van de tropische laagvlakte tot de 'derde pool' van de wereld: de Mount Everest.
Het land ligt op ongeveer dezelfde breedte als Caïro en Hong Kong. Door deze breedteligging heeft Nepal over het algemeen een prettig klimaat, met zelfs op grotere hoogte nog aangename temperaturen. In de bergen en valleien van de Voor-Himalaya heerst een gematigd klimaat. Warme zomers worden hier afgewisseld door koele winters. In het Himalaya-gebergte heerst boven de 4200 m een alpien klimaat. Daar blijft de temperatuur constant onder het vriespunt en is het landschap met sneeuw en ijs bedekt. Het klimaat in de Terai en de Churia is (sub)tropisch. De zomers zijn er heet en vochtig en de temperatuur kan dan oplopen tot 40 graden celsius. De winters zijn zacht en droog met een minimum van ongeveer 10 graden celsius en een gemiddelde van 17 graden celsius.

Check direct het weer in Nepal

Extra info over het klimaat van Nepal

 

.

Ga op zoek naar een uitgebreide weersvoorspelling voor Nepal

naar menu tips tips
Ga naar deze pagina voor een uitgebreide weersvoorspelling voor de komende dagen van Nepal. Je kunt hier algemene informatie vinden over de beste periode om op reis te gaan.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina Nepal

 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal

 transport
 hotels
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Nepal samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl