gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sri Lanka - Adams Peak

reis terug  

Adam's peak

uitzicht vanaf Adams Peak © Travelmarker ReizenAdam's Peak is voor boeddhisten een heilige berg. Op de 2300 meter hoge top van de berg heeft Boeddha zijn voetstap achtergelaten. Het meest gebruikelijk is de klim te beginnen vanaf Dalhousie, een dorp ten zuiden van Hatton. De krap zeven kilometer lange klim omhoog telt vanaf Dalhousie (1200 m) ongeveer 4800 treden. Begin dus zo vroeg mogelijk als je getuige wilt zijn van de spectaculaire zonsopkomst op de top. Zeer bijzonder en onverklaarbaar is de pyramidevormige schaduw die soms ten zuiden van de top valt. Denk niet dat je alleen klimt; bijna elke dag gaan honderden wandelaars omhoog. Van bejaarden tot peuters, iedere boeddhist moet de pelgrimstocht gemaakt hebben. Langs de route staan tientallen kraampjes waar snacks, fruit en frisdrank (zelden water) worden verkocht. In Dalhousie kun je overnachten in het Green House. Dit guesthouse is, de naam zegt het al, voorzien van een groene tuin en in het groen geverfd. De zeer eenvoudige kamers met harde matrassen zijn vooral in het hoogseizoen, wanneer veel pelgrims omhoog gaan met ruim 10 euro aan de prijzige kant, maar de eigenaren en het personeel zijn bijzonder vriendelijk en kunnen van alles voor je regelen (bijvoorbeeld een busje naar Colombo voor 35 euro - 4 uur rijden). De maaltijden hier zijn uitstekend. Een goedkopere optie in Dalhousie is de Pilgrims Rest, een oude theefabriek waarin bijzonder gehorige kamers zijn getimmerd. Het is ook mogelijk om in de tempel op de top van Adams Peak te overnachten, maar dan moet je wel je eigen slaapspullen meenemen. Je overnacht dan samen met Srilankese pelgrims in -vooral in het pelgrimsseizoen overvolle- slaapzalen op de vloer.

familie op de Adams Peak © Travelmarker ReizenDe klim vanaf Ratnapura

De echte diehards onder ons hebben de optie de klim te beginnen vanaf de Carney Estate, een theeplantage ten noordwesten van Ratnapura. De klim naar de top voert in het begin door de theenplantage van het Carney Estate, maar al snel ga je het regenwoud in, dat hoger baan maakt voor moswoud. Je kunt het Carney Estate met de bus vanaf het busstation van Ratnapura bereiken (1,5 uur, 0,30 euro). In het begin passeer je veel drinkstalletjes waar ook eenvoudige maaltijden worden geserveerd. Deze zijn buiten het pelgrimsseizoen (volle maan) merendeels dicht, maar je zult nooit van de dorst omkomen, gezien het aantal bergbeekjes en kranen onderweg. Een filter of een pilletje om dit water te zuiveren is handig om in je bagage te hebben. Voor de rest moet je schoenen of rafters hebben met een goed profiel, en een poncho en wat te snacken mee nemen. Een zaklamp is ook handig, want hoewel het pad duidelijk en 's avonds verlicht is (verdwalen is onmogelijk, ook door het grote aantal srilankanen dat de tocht maakt) zijn sommige tl-balken defect en kunnen slagschaduwen je van de wijs brengen. Onderweg passeer je eveneens diverse overdekte ruimtes, waarin pelgrims op de vloer de nacht doorbrengen als ze de top niet in een dag kunnen halen. Hier kun je dus indien je een slaapzak en matrasje hebt eveneens gratis overnachten. Het moet als je een goede conditie en niet teveel bagage bij je hebt mogelijk zijn de top in 6 a 7 uur te bereiken, inclusief korte stops. Je loopt grotendeels over trappen en rotspaden. Om van de zonsondergang vanaf de top te genieten hoef je in feite dus niet vroeger dan 10 uur 's ochtends vanaf Ratnapura te beginnen, en de bus van rond 8.30 vanaf Ratnapura moet nemen. Na zonsondergang is het dan nog 2 uur afdalen naar Dalhousie, over een in het begin zeer steile en eveneens in het donker verlichte trap. Vooral tussen de top en Dalhousie passeer je de ene eettent na de andere.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl