,
gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sri Lanka - Anuradhapura

reis terug  

Anuradhapura, de eerste hoofdstad

Anuradhapura © Travelmarker ReizenGeschiedenis

Anuradhapura is de oudste stad en eerste hoofdstad van het eiland. Volgens de legende is de stad in 437 voor Chr. gesticht door koning Anuradha. Meer dan 12 eeuwen lag hier het politieke, culturele, economische en godsdienstige centrum van Sri Lanka, want Anuradhapura verloor pas rond 1015 zijn functie als hoofdstad. Anuradhapura was al in de 3e eeuw vChr. bekend in de mediterane wereld. Onder koning Devanampiya Tissa (247-207 vChr.) kwam Sri Lanka in aanraking met het Boeddhisme en werd Anuradhapara de belangrijkste stad van het eiland. Drie eeuwen later maakte een Singalese handelsdelegatie uit Anuradhapura zijn opmaak bij Claudius Ceasar in Rome. Weer drie eeuwen later werden handelsconnecties met China gelegd. Anuradhapura was toen al verfraaid door koning Dutugemunu (161-137 vChr.) met vele monumenten waarvan de restanten vandaag de dag nog te bewonderen zijn. De laatste grote koning van Anuradhapura was Mahasena (276-303 nChr.). Hij gaf opdracht tot de bouw van de kolossale Jetavanarama Dagoba en liet een enorm aantal 'tanks' (waterreservoirs) aanleggen. Nadat Anuradhapura  in de 11e eeuw door Indiase invasies tenonder was gegaan, werd Polonnaruwa het nieuwe machtscentrum.

dagobe - Anuradhapura © Travelmarker ReizenTegenwoordig is Anuradhapura een openluchtmuseum met paleisruļnes, tempels en heel bijzondere bezienswaardigheden zoals het Sri Maha Bodhi heiligdom en de enorme dagoba’s. Het is de belangrijkste en meest uitgestrekte historische stad van Sri Lanka. De bezienswaardigheden van Anuradhapura zijn verspreid over een gebied van maar liefst 40 km². Tegelijk maakt dit Anuradhapura, ook door de lengte van zijn geschiedenis, moeilijker te bevatten dan het compactere Polonnaruwa.

maansteen - Anuradhapura © Travelmarker ReizenDe oude stad ligt ten noorden en westen van het nieuwe Anuradhapura. De makkelijkste en tegelijk leukste manier om de bezienswaardigheden van Anuradhapura te bekijken is per fiets. De afstanden zijn net te groot om te voet af te leggen. Fietsen (meestal eenvoudige mountainbikes) kun je via elk hotel en guesthouse in Anuradhapura huren voor een gering bedrag per dag. Naast asfaltwegen gaan er ook een aantal smalle voetpaden kriskras door Anuradhapura, die ook uitstekend op de fiets te volgen zijn. Klimmen en afdalen doe je nauwelijks. Hoewel veel paden deels in de schaduw liggen moet je goed uitkijken niet te verbranden. Petje op dus (die je af moet zetten bij dagoba's en tempels van Anuradhapura) en neem iets met lange mouwen mee, want je armen verbranden het eerst tijdens het fietsen. Het is slim om zo vroeg mogelijk te beginnen en als de zon het hoogst staat een siesta te houden. In de 'Sacred City' van Anuradhapura, het gebied rond de Sri Maha Bodhi en Ruvanvelisaya dagobe, mag je overigens niet fietsen. Hou er rekening mee dat je bij de antieke heiligdommen van Anuradhapura je schoenen uit moet doen om ze binnen te gaan. Het lopen over bloedhete stenen en kiezels is voor onze eeltloze voeten bepaald geen traktatie. Je sokken, voor zover je die al aan had, mag je wel aanhouden, dus dat verzacht de pijn iets.

De Sri Maha Bodhi
De Sri Maha Bodhi is de plaats waar een loot van de Bodhi boom staat (Ficus Religiosa), en het geijkte startpunt van een verkenning van het antieke Anuradhapura. Onder deze boom heeft Boeddha zijn verlichting in Buddhagaya (of Bodh Gaya) in India ontvangen. Toen Arahat Mahinda, een zoon van keizer Ashoka, in de derde eeuw v.Chr. vanuit India het Boeddhisme over het eiland verspreidde, plantte zijn zuster Sangamittha hier een stekje van de boom. De boom is 2500 jaar oud en daarmee -voor zover bekend- de oudste boom ter wereld. De opeenvolgende koningen van Anuradhapura troffen hun maatregelen om de boom te beschermen, wat vandaag de dag nog te zien is. Het is een bijzonder heilige plaats voor Boeddhisten, iets dat duidelijk te zien is aan de enorme hoeveelheid versieringen. Duizenden pelgrims komen hier in de weekends en bij volle maan offers brengen. Ook de lager liggende Bodhi bomen zijn versierd met talloze gekleurde gebedsvlaggetjes. Rond de heilige Bo-boom van Anuradhapura lag een tempel, een van de belangrijkste heiligdommen van Sri Lanka.

Ruvanvelisaya dagobe - Anuradhapura © Travelmarker ReizenVergeet niet dat je je schoenen uit moet doen bij de heilige Bodhi-boom en de dagoba's van Anuradhapura. Ook je hoofddeksel moet af.

De Ruvanvelisaya dagoba
Vanaf de boom kun je via een laan met veel apen naar de 55 meter hoge Ruvanvelisaya dagoba lopen. De laan voert door een deels natuurlijke tuin met een verzameling verspreide ruïnes, zuilen en vijvers. Vrijwel direct zie je de Brazen Palace van Anuradhapura aan je rechterhand.

dagobe - Anuradhapura © Travelmarker ReizenVan de Brazen Palace restten nu enkel de resten van 1600 stenen zuilen, die oorspronkelijk vijf verdiepingen droegen waarin honderden monniken woonden (waarschijnlijk was het gebouw voorzien waren van een bronzen dak, vandaar de naam). De hagelwitte stupa-vormige Ruvanvelisaya dagoba is een van de grootste en mooiste overblijfselen uit de periode van koning Dutugemunu en wordt omgeven door een muur met beelden van metershoge olifanten.

De 'tanks' van Anuradhapura

badplaats in Anuradhapura © Travelmarker ReizenTijdens een excursie in Anuradhapura kom je zeker langs een van de vele tanks in dit gebied. Deze tanks zijn kunstmatige meren, die 1500 tot 2500 jaar geleden aangelegd zijn. De meeste meren in Sri Lanka zijn overigens kunstmatig, en dienden om regenwater in op te vangen dat dan in de droge tijd gebruikt kon worden voor irrigatie. Het zijn soms echt gigantische meren van honderden hectaren, een staaltje ingenieurskunst die voor de periode waarin de meren aangelegd zijn ongeëvenaard is.

Isuruminuya Vihara © Travelmarker ReizenIsurumunuya Vihara

Deze rotstempel ligt iets uit de buurt van de overige bezienswaardigheden van Anuradhapura, maar is zeker een bezoek waard. De beste tijd is bij zonsondergang, want het is een magnifiek gezicht de zon vanaf de top van de tempel in de Tissa Wewa te zien zakken. De tempel ligt direct achter de hoge dijk van dit 160 hectare grote kunstmatige meer, dat de meest zuidelijke 'tank' (waterreservoir) van het antieke Anuradhapura is. Ook vanaf de dijk zelf heb je een prachtige zonsondergang, en dit is de beste plek om de rotstempel en de ernaast gelegen dagoba te fotograferen als deze door de ondergaande zon goud verlicht worden. Meestal verzamelen de monniken van het tempelcomplex zich iets voor zonsondergang op de top. Rond de tempel, die uit derde eeuw dateert, kun je diverse mooie reliëfs bewonderen. De meeste reliëfs worden echter bewaard in klein museum in het tempelcomplex.

Isuruminuya Vihara © Travelmarker Reizen Een halve kilometer ten zuiden van de tempel ligt de ruïne van Vessagiriya. Van de gebouwen die rond de indrukwekkende rotspartij van Vessagiriya stonden is weinig over.

Transport

Zoals al hierboven vermeld is een gehuurde fiets de beste manier om je langs de bezienswaardigheden van Anuradhapura te begeven. Anuradhapura is via een goede weg met de hoofdstad Colombo verbonden (205 km, ongeveer 4,5 uur rijden). Naar Kurunegala (117 km, 2 uur), Puttalam (77 km, 1,5 uur), Trincomalee (108 km, 3,5 uur), Polonnaruwa (3 uur), Kandy (via Dambulla 3 uur).

Reizen naar Anuradhapura

Travelmarker Reizen bezoekt Anuradhapura tijdens een van de rondreizen naar Sri Lanka

Nuttige links

Info en foto´s van Anuradhapura

De weersvoorspelling voor Anuradhapura

De weersvoorspelling van de komende 4 dagen voor Anuradhapura
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl