gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sri Lanka - Galle

reis terug  

Galle, Holland in de Tropen

de vuurtoren van Galle © Travelmarker ReizenDe 36 hectare grote Nederlandse VOC-vesting Galle is een enorm openluchtmuseum: het hele stadje staat op de World Heritage list. Galle is de meest Hollandse stad in Sri Lanka. Omdat er veel oude Nederlandse gebouwen goed bewaard zijn gebleven, is Galle vooral interessant voor Nederlandse bezoekers.


De VOC bouwde het fort in 1663 nadat ze het op de Portugezen veroverd had. Galle werd het vertrekpunt van de retourvloot, die zich bij Kaap de Goede Hoop samenvoegde met de vloot uit Batavia. Het was de belangrijkste haven van het eiland totdat Colombo zijn kunstmatige haven kreeg. Galle werd door de VOC gebruikt voor een rechtstreekse afscheep van kaneel naar de Republiek. Kaneel was voor de Verenigde Oostindische Compagnie zeer lucratief omdat dat nergens anders geleverd werd. Hoewel klein en bezaaid met gevaarlijke rotsen onder de waterspiegel was Galle toch de beste haven. Wanneer er in de baai van Galle geen plaats genoeg was, weken de schepen uit naar de baai van Nilwelle.

Vooral de metersdikke vestingmuren, die heel oud-Galle omcirkelen, zijn indrukwekkend. Je kunt in ruim een uur over de muren en de zware bastions rond het oude centrum van Galle wandelen, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over het plaatsje en de zee.

Grafsteen in Galle © Travelmarker ReizenBreng vooral een bezoek aan de Nederlands Hervormde Kerk van Galle met zijn vele antieke graven met oud-Nederlandse teksten, en het ernaast gelegen hotel New Oriental, een koloniaal hotel waar sinds de opening 100 jaar geleden nauwelijks iets is veranderd. Oorspronkelijk dateert het gebouw uit 1684 en huisvestte het VOC-ambtenaren en soldaten. Ook de gouverneur woonde hier. Hoewel Galle voor driekwart aan de zee grenst, kun je hier vanwege de verontreiniging en branding slecht zwemmen. Het nabijgelegen Unawatuna, Weligama en Tangalle bieden hiervoor betere mogelijkheden.

Huidig Galle

Galle telt nu ruim 80.000 inwoners. Hoewel de belangrijkste haven van het land tegenwoordig bij Colombo ligt, wordt Galle nog steeds door handelsschepen uit de hele wereld bezocht, vooral voor het laden van thee. Galle is bovendien het centrum van de tonijnvisserij.

Reizen naar Galle

Travelmarker Reizen bezoekt Galle tijdens een van de rondreizen naar Sri Lanka
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl