gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sri Lanka - Kandy

reis terug  
Tempel van de Tand © Travelmarker Reizen

Kandy

Het op bijna 500 meter hoogte gelegen Kandy is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sri Lanka. De stad is gesticht door Koning Wickramabahu in de tweede helft van de 14e eeuw vChr, op een plek net ten noorden van de huidige locatie. De sfeervolle plaats is gebouwd op de berghellingen rond een kunstmatig meer en ontleent haar naam aan het woord ‘kanda’, wat ‘berg’ betekent. Kandy werd hoofdstad van het laatst overgebleven onafhankelijke koninkrijk in Sri Lanka in 1592 en kwam onder Brits bestuur in 1815. Het is als laatste hoofdstad van de Singalese koningen vandaag nog altijd het culturele en geestelijke centrum van het eiland en telt ruim 100.000 inwoners.

De topattractie van Kandy is de Dalada Maligawa (Tempel van de Tand) waar Sri Lanka's belangrijkste religieuze relikwie wordt bewaard: de Heilige Tand van Boeddha. Verder is ook de botanische tuin van Peradeniya bij Kandy het bezoeken waard. Kortom, Kandy is de ideale uitvalsbasis om het Singalese hoogland te ontdekken.

Bezienswaardigheden

Tempel van de Tand © Travelmarker ReizenDe Tempel van de Tand
In de Dalada Maligawa (Tempel van de Tand) in het centrum van Kandy wordt Sri Lanka's belangrijkste religieuze relikwie bewaard: de Heilige Tand van Siddharta Gautama; Boeddha, de verlichte. De linkerbovenhoektand werd na de crematie in 480 voor Christus uit de as van Boeddha gevist. In 313 smokkelde een Zuidindiase prinses de tand in haar haar naar Sri Lanka, nadat het Boeddhistische rijk van haar vader door Hindoes was veroverd. Hij werd ondergebracht in een tempel in de toenmalige hoofdstad Anuradhapura. Met het verplaatsen van de hoofdsteden werden er steeds tempels gebouwd voor de tand. De Tand werd gezien als een van de belangrijkste politieke regalia en de bevolking gelooft nog altijd dat de bezitter van de tand de rechtmatige heerser over Sri Lanka is. In de 16e eeuw kwam de Heilige Tand naar Kandy. Toen de Portugezen de stad in 1603 aanvielen werd het origineel verstopt in Dumbara. Nadat de Portugezen in 1656 waren verdreven kwam Heilige Tand terug naar Kandy.

Je kunt de tand zelf niet zien, want hij zit opgeborgen in 7 gouden kistjes van opeenvolgende grootte. Drie maal daags wordt de buitenste van de zeven kisten aan pelgrims en toeristen getoond. Iedere dag komen er in het wit geklede pelgrims lotusbloemen en frangipangi brengen.  Achter de schrijn is een museum met allerlei kostbare giften die aan de tempel zijn gedaan.

Tempel van de Tand © Travelmarker ReizenTijdens het jaarlijkse Esalafeest wordt de relikwie tien dagen lang op een olifant door Kandy gedragen,  begeleid door kleurrijk geklede dansers en muzikanten en zo'n honderd olifanten. In de tempel wordt ook de heilige olifant, die een soort nationaal symbool voor Sri Lanka is geweest, bewaard. Toen hij in 1988 overleed is hij opgezet.

De huidige tempel dateert uit de 18e eeuw en is omgeven door een gracht waarin het wemelt van de vissen.  In de achthoekige wachttoren worden geschriften op palmbladeren bewaard. In de avonden zijn er bij de tempel vaak voorstellingen met klassieke dans en muziek. Daar de Singaleze koning de hoeder van de Heilige Tand was, liggen de tempel en het koninklijk paleis vlak bij elkaar.

Het Nationaal Museum, in 1765 naar Hollands ontwerp gebouwd, ligt naast de Tempel van de Tand. Hier worden de koninklijke regalia bewaard. Er is ook een grote voormalige audiëntiehal. De koninklijke concubines woonden vroeger in de bijgebouwen .

Breng zeker ook een bezoek aan het Udawattakele Sanctuary, een klein maar zeer fraai stukje regenwoud ten noorden van het meer. In de avond kun je de Kandyan Cultural performance bijwonen.

Reizen naar Kandy

Travelmarker Reizen bezoekt Kandy tijdens de rondreizen naar Sri Lanka

schildering in de Tempel van de Tand © Travelmarker Reizen

De Royal Botanic Garden van Peradeniya
De geschiedenis van deze koninklijke tuin gaat terug tot 1371, toen koning Wickramabahu III zijn lusthof had in deze buitenwijk van Kandy. Nadat de Engelsen Kandy veroverd hadden in 1815, werd er aanvankelijk een proeftuin van kaneel en koffie aangelegd. De grond bleek echter niet voor dit doel geschikt en de proeftuin werd in 1821 verplaatst. In 1844 werd George Gardner (hoe kan het ook anders!) chef hovenier en hij breidde de Tuin uit met een veelheid van tropische plantensoorten, ook uit het buitenland. Tegenwoordig geniet de Royal Botanic Garden bekendheid vanwege de circa 300 soorten orchideeën, de collectie is de grootste van Azië. Peradeniya huist tevens een grote variatie aan geneeskrachtige planten en kruiden die vooral worden aangewend voor gebruik in ayurveda geneeskunst. Verder zijn er nog prachtige vogels en vlinders en is het rondwandelen over de keurig aangelegde lanen  hier alleen al de moeite waard vanwege de rustgevende ambiance en de mooie uitzichten. De tuin is circa 150 ha. Groot en heeft een grote vijver in de vorm van Sri Lanka .

De complete gids van de tuinen bij Kandy uit 1883. Met te downloaden plattegrond

De Gadaladeniya-, Lankathilaka- en Embekke tempels

Interessant is ook een excursie langs de Gadaladeniya-, Lankathilaka- en Embekke tempels in het platteland rond Kandy. De in 1344 gebouwde Gadaladeniya tempel ligt op een heuvel op 15 kilometer afstand van de stad. De tempel is een fraai voorbeeld van Dravidische architectuur en vanaf het bouwwerk heb je een mooi panorama over de omgeving. De Embekke tempel dateert uit de 14e eeuw en is gwijd aan de god Kataragama. De tempel heeft zeer fraai houtsnijwerk, gedecoreerd met dansers, muzikanten en worstelaars. Vlakbij de tempel ligt een ruïne met identieke voorstellingen, maar dan in steen uitgehouwen. De Lankathilaka tempel is ook in de 14de eeuw gebouwd en staat boven op een rots die door de lokale bevolking Panhalgala wordt genoemd. Vanaf de tempel heb je een mooi uitzicht over de omringende rijstvelden.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl