gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sri Lanka - Negombo

reis terug  

Negombo

Negombo - vissershaven © Travelmarker Reizen

het strand van Negombo © Travelmarker ReizenDe vissersplaats Negombo ligt op 37 km ten noorden van de hoofdstad Colombo en op slechts 7 kilometer vanaf het internationale vliegveld van Sri Lanka. Het ligt aan de toegang van de enorme lagune van Negombo, die zich vanaf het dorp ruim 20 kilometer naar het zuiden uitstrekt.

De resorts en hotels van Negombo liggen aan een prachtig kilometers lang door wuivende palmen omzoomd strand ten noorden van de stad. Het is dus de ideale plek om jouw reis over Sri Lanka te beginnen of te eindigen. Vandaar dat Negombo als badplaats inmiddels buiten onze zomermaanden de eindbestemming is van diverse chartervluchten vanuit Europa.

Vissersboot op het strand van Negombo © Travelmarker ReizenKindvriendelijk is de zee voor Negombo echter door de hoge golven niet, voor een strandvakantie met kinderen lenen badplaatsen die door een rif afgeschermd worden - zoals Beruwela - zich beter.

Naast het toerisme is de visvangst een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Negombo. De plaats is ook wel bekend om de traditionele visserij op steurgarnalen. Liefhebbers van zeevruchten zullen zich dan ook tegoed kunnen doen in een van de uitstekende visrestaurants van Negombo. De lokale vissers, de Karava, hebben Indiase roots. Vroeg in de morgen en in de middag keren zij in hun traditionele vlerkprauwen, de oruva, van zee terug met hun vangst. Op het strand worden de vissen gedroogd en naar het binnenland vervoerd. De Karava gebruiken het strand ten zuiden van het badgedeelte en de toegang tot de laguna als visafslag. Vooral vroeg in de ochtend is het hier bijzonder druk. Het is de op één na grootste vismarkt van Sri Lanka. Op de vaak modderige markt worden ook groenten en fruit verkocht.

De geschiedenis van Negombo

In het verleden was Negombo een belangrijk handelscentrum voor de Portugezen, Nederlanders en Engelsen. Nadat de Portugezen erachter kwamen dat de zuiverste en aller-fijnste kaneel in het wild langs de zuidwestkust van Sri Lanka groeide bouwden ze met het oog op de lucratieve kaneelhandel hier een fort.

De Portugese vesting werd in 1640 door de VOC veroverd en drie jaar later door de Portugezen heroverd. In januari 1644 werd Negombo opnieuw veroverd door de VOC, waarbij door een ontploffing van het kruithuis van het fort niet veel overbleef. Het fort werd vervolgens door de Nederlanders herbouwd. In 1796 werd de stad overgenomen door de Engelsen die het fort aan het einde van de 19e eeuw deels afgebroken om de stenen te hergebruiken voor de bouw van een gevangenis. Een deel van de oostelijke muur met de poort is nog intact, maar voor de rest is het fort, dat nu bekend staat als het 'Old Dutch Fort', niet veel meer dan een ruïne. Een ander Nederlands gebouw is het Lagoon Resthouse aan Custom House Road.

Kanaal tussen Negombo en Puttalam © Travelmarker ReizenNegombo telt nog veel gebouwen uit de koloniale periode, waaronder huizen met typisch Hollandse gevels. Naast een groot aantal kerken, de restanten van Nederlandse stadswallen en de resten van het oude fort ligt hier ook het 'Dutch Canal'. De Nederlanders hebben dit lange kanaal van Negombo naar Puttalam in de 17e en 18e eeuw aangelegd. Het is onderdeel van een netwerk van 120 kilometer aan kanaal en is gegraven voor het vervoer van specerijen, vooral van kaneel. Nu wordt de waterweg sporadisch nog gebruikt voor lokaal vervoer.

Doordat de Portugezen hier in het verleden voor een korte periode de dienst uitmaakten hangen veel van de 140.000 inwoners van Negombo het katholieke geloof aan. De bevolking van Sri Lanka noemt de plaats dan ook wel eens 'Klein Rome'. De in 1922 voltooide Katholieke St. Mary kerk is de grootste kathedraal van Negombo.

De Angurukaramulla Tempel is de belangrijkste Boeddhistische tempel van Negombo. De toegang tot de tempel heeft de vorm van een leeuwenkop. In de tempel kun je een 6 meter lange Liggende Boeddha zien, een geschenk van Myanmar.

Ten zuiden van de lagune van Negombo ligt ook het 6000 hectare grote Muthurajawela moeras, het grootste moerasgebied van Sri Lanka. Het noordelijke deel van het moeras is beschermd gebied. Doordat het moeras bij vloed overspoeld wordt met zout water bestaat een groot deel ervan uit mangrovebos. In het gebied kun je onder andere veel vissen, vogels, krokodillen en watervaranen zien. Verder komen er tijgerpythons, Indische brilcobra’s, Indische Sterschildpadden en de vissende kat in het moeras voor. Het is mogelijk om vanuit Negombo een boottocht te maken door het Muthurajawela moeras.

Transport

Vanaf Negombo vertrekken airconditioned intercitybussen naar Colombo in het zuiden (ongeveer 1 uur), Kurunegala in het noordwesten (1,5 uur) en Puttalam in het noorden (2 uur). Vanaf Kurunegala kun je verder reizen naar Anuradhapura
(2 uur) of Dambulla.

Reisaanbiedingen naar Negombo

Travelmarker Reizen bezoekt Negombo tijdens de rondreizen naar Sri Lanka

Nuttige sites over Negombo

Beknopte info over Negombo. Met foto´s

Beknopte beschrijving van Negombo en andere steden in Sri Lanka. Met foto
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl