gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sri Lanka - Polonnaruwa

reis terug  

Polonnaruwa

Polonnaruwa © Travelmarker ReizenPolonnaruwa is de middeleeuwse hoofdstad van het eiland. Oorspronkelijk is Polonnaruwa in de 10de eeuw gesticht door de Indiase Chola dynastie, die de plek beschouwden als een strategisch gunstige locatie mochten de Singalese vorsten van het Ruhunu koninkrijk in opstand komen. Nadat de Singalese vorst Vijayabahu I de Cholas in 1070 uit Sri Lanka had verdreven, maakte hij Polonnaruwa tot de hoofdstad van zijn koninkrijk. Anuradhapura  was toen al vanwege de Indiase invasies door de Singalezen als machtscentrum opgegeven. Het was onder koning Parakramabahu de Grote (1153-1186) dat Polonnaruwa zijn hoogtijdagen beleefde. De vorst verfraaide Polonnaruwa met een aantal indrukwekkende bouwwerken en heiligdommen, waarvan de resten vandaag de dag nog bewonderd kunnen worden. Hij liet ook de tank aanleggen, het bijna 2500 hectare grote waterreservoir direct ten oosten van de oude stad.

Nissankamalla, Parakramabahu's neef en opvolger wilde de bouwijver van zijn oom zelfs overtreffen en bracht hierdoor het Singalese koninkrijk bijna tot de bedelstaf. In de vroege 13e eeuw bleek Polonnaruwa net zo min opgewassen tegen Indiase invasies als Anuradhapura een paar eeuwen eerder. Uiteindelijk besloten de Singalese vorsten hun hoofdstad naar het westen van het eiland te verhuizen.

Polonnaruwa © Travelmarker ReizenIn de oude koningsstad Polonnaruwa kun je de ruïnes van paleizen, tempels, kloosters en dagoben bekijken. De ruïnes zijn jonger en in veel betere staat dan die in Anuradhapura. Op het terrein wemelt het van de apen en souvenirverkopers.

Breng als eerste een bezoek aan het archeologisch museum bij de entree, welke een goed overzicht biedt van de bezienswaardigheden en de geschiedenis van Polonaruwa. Interessant zijn vooral de schaalmodellen van de gebouwen zoals ze er in hun glorietijd uitzagen.

De antieke stad bestaat eigenlijk uit drie delen, Dalada Maluwa, de noordelijke monumenten en de koninklijk citadel.

De koninklijke citadel ligt circa honderd meter ten oosten van het archeologisch museum en bevat overblijfselen van de Vajayanta Prasada, het paleis van koning Parakramabahu en de Rajavesya Bhujanga, diens audiëntiehal. Van het paleis zijn nog de buitenmuren van drie van de zeven verdiepingen te zien. Antieke bronnen vermelden een lift die naar de bovenste verdiepingen voerde. De grote gaten waren vroeger voorzien van houten balken die de vloeren droegen.

De meeste ruïnes staan in de Dalada Malawu, ook wel de Quadrangle (“het vierkant”) genoemd, die een kleine kilometer ten noorden van het paleis van koning Parakramabahu ligt. Hier bevindt zich de Gal Pota (“rotsboek”). In de negen bij anderhalve meter grote stenen plaat zijn de daden van koning Nissankamalla vastgelegd. De inscripties beschrijven het leven en de veldslagen van Nissankamalla. Op de zijkant van de steen zijn twee olifanten uitgehouwen die water sprenkelen over Lakshmi, de hindoegodin van voorspoed. De bronnen vermelden dat de steen afkomstig was uit het 100 kilometer verderop gelegen Mihintale en hier door olifanten naar toe is gesleept.

Vlakbij staat de Sathmahal Prasada (“de zeven verdiepingen dagoba ”), een unieke getrapte piramide van zeven vierkante verdiepingen. De oorsprong van het gebouw is onbekend, het wordt in geen enkele bron genoemd. Bijzonder is vooral de bouwstijl, die je nergens anders op Sri Lanka tegenkomt. Qua stijl lijkt de Sathmahal Prasada op de 8e eeuwse Wat Kutkut in het Noord-Thaise Lamphun en de bouwers ervan hebben zich dan ook waarschijnlijk laten inspireren door de bouwstijl van de Birmezen, met wie koning Parakramabahu contacten onderhield.

De Vatadage is een terras met een bijzonder fraaie maansteen en een centrale dagoba met vier zittende Boeddha's. 

De Atadage, een inmiddels dakloze zuilenhal, is door Koning Vijayabahu gebouwd, de voorganger van koning Parakramabahu. Volgens de bronnen werd hier ooit de tand van Boeddha bewaard, die zich nu in de Tempel van de Tand in Kandy bevindt. De bronnen vermelden ook dat koning Nissankamalla op de verhoging tegenover het Boeddhabeeld zat wanneer hij het heiligdom bezocht.

Vanaf de Dalada Malawu voert een weg naar de noordelijke monumenten. Het eerste monument van belang is de Rankot Vihara, op bijna twee kilometer vanaf de Dalada Malawu. Deze stoepa is met zijn 40 meter hoogte en omtrek van 170 meter de grootste van Polonnaruwa en de op drie na grootste stoepa van Sri Lanka. De 12de eeuwse Rankot Vihara is door koning Nissankamalla gebouwd in de stijl van Anuradhapura. Een inscriptie voor de stoepa vermeld dat Nissankamalla persoonlijk toezicht hield over de bouw.

Ongeveer een halve kilometer ten noorden van de Rankot Vihara liggen een aantal ruïnes, waarvan de door koning Parakramabahu gebouwde Lankathilaka Viharaya de indrukwekkendste is. Dit heiligdom is één van de fraaiste Boeddhistische heiligdommen uit de 12e eeuw. Bij de entree staan twee bakstenen pilaren, waarvan de hoogste ruim 17 meter hoog is. Volgens de bronnen zouden ze ooit twee keer zo hoog zijn geweest. Het eveneens uit baksteen opgetrokken onthoofde Boeddhabeeld was oorspronkelijk ruim twaalf meter hoog. De buitenkant van de muren van het heiligdom is versierd met fraaie reliëfs die Zuid-Indiase invloeden vertonen. Binnenin de ruïne zijn fragmenten van muurschilderingen en de resten van een trap die ooit naar een bovenverdieping leidde te zien. De ruïne van de universiteit, de Alahana Pirivena, ligt direct ten zuiden van de Lankathilaka Viharaya.

Polonnaruwa © Travelmarker ReizenVan de noordelijke monumenten mag je zeker de Gal Vihara niet missen. De Gal Vihira ('Rotstempel'), vier enorme Boeddhabeelden gehouwen uit één granieten rotswand, wordt gezien als het hoogtepunt van de Sri Lankaanse beeldhouwkunst. De 7 meter hoge staande Boeddha en de 14 meter lange liggende Boeddha zijn het meest gedetailleerd en de mooiste. Daarnaast zijn er nog twee zittende Boeddhabeelden.

De makkelijkste en tegelijk leukste manier om de bezienswaardigheden van Polonnaruwa te bekijken is per fiets. De afstanden zijn net te groot om te voet af te leggen. Fietsen (meestal eenvoudige mountainbikes met te lage zadels) kun je via elk hotel en guesthouse in Pollonnaruwa huren voor een gering bedrag per dag. Klimmen en afdalen doe je nauwelijks.

Polonnaruwa © Travelmarker ReizenHoewel veel wegen deels in de schaduw liggen moet je goed uitkijken niet te verbranden. Petje op dus (die je af moet zetten bij dagoba's en tempels) en neem iets met lange mouwen mee, want je armen verbranden het eerst tijdens het fietsen. Het is slim om zo vroeg mogelijk te beginnen en als de zon het hoogst staat een siësta te houden of een bezoek te brengen aan het archeologisch museum van Polonaruwa. Hou er rekening mee dat je bij de antieke heiligdommen je schoenen uit moet doen om ze binnen te gaan. Het lopen over bloedhete stenen en kiezels is voor onze eeltloze voeten bepaald geen traktatie. Je sokken, voor zover je die al aan had, mag je wel aanhouden, dus dat verzacht de pijn iets.

Transport vanaf Polonnaruwa

Colombo (216 km) Anuradhapura (100 km, 3,5 uur)

Reizen naar Polonnaruwa

Travelmarker Reizen bezoekt Polonnaruwa tijdens de rondreizen naar Sri Lanka

Hotels in Polonnaruwa

Via trivago kun je de hotelprijzen in Polonnaruwa van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl