gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sri Lanka - Trincomalee

reis terug  
zonsondergang © Travelmarker Reizen

Trincomalee

De havenstad Trincomalee ligt aan de oostkust van Sri Lanka. De stad is de hoofdstad van het gelijknamige district en is gelegen aan de monding van de Mahaweli Ganga aan de noordzijde van een diepe baai in de Indische oceaan en telt 117.000 inwoners.

Geschiedenis

In de Mahavamsa, de Gote Kroniek van Sri Lanka, werd Trincomalee Gokanna of Gokarna genoemd. Vanwege de diepe baai, een van de beste natuurlijke havens ter wereld, lag hier al in 543 voor Chr. een belangrijke haven, die zou uitgroeien tot een van de belangrijkste handelscentra voor de regio. Het was ook de plek waar de Sri Gokarna Vihara stond, een van de belangrijkste tempels van het eiland. De naam ‘Tirukonamalai’ waaraan de stad haar huidige naam ontleent, wordt voor het eerst door de Tamil genoemd in 11de eeuwse literatuur. Het is het Tamil voor 'Heer van de heilige heuvel', een verwijzing naar de Sri Gokarna Vihara.

De op vier na grootste natuurlijke haven ter wereld werd uiteraard een belangrijk een vaak betwist strategisch punt op de specerijenroute. In 1617 zeilde de Deense kapitein Ove Giedde hier als eerste met vijf schepen de baai in. Na mislukte onderhandelingen met Rajasingha II, de koning van het eiland, zeilden de Denen weer weg, een wrak achterlatend.

Vervolgens waren het de Portugezen die als eersten in 1623 een fort bouwden bij Trincomalee, op de heuvel waar nu het huidige Fort Frederick staat. Om aan bouwmateriaal voor het fort te komen braken ze de belangrijke tempel af, waarmee ze zich bij de lokale bevolking niet bepaald geliefd maakten. Het kleine Portugeze fort stond bekend als Fort Trinkenemalle.

Rajasingha III, die van 1635 tot 1687 koning van het eiland was, wist met de hulp van de Nederlanders de Portugezen in 1639 uit hun fort te verdrijven. Buiten een korte Franse tussenperiode bleven de Nederlanders bijna honderdvijftig jaar op deze belangrijke handelspost. In een verdrag uit 1766 tussen de VOC en de Koning van Sri Lanka werd de plaats 'Thirikunamala' genoemd.

De haven werd in 1782 door Groot-Brittannië op de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden ingenomen tijdens de Vierde Engelse Oorlog. De oorlog werd beëindigd met de Vrede van Parijs (1783), waarmee de VOC het monopolie op de handel in specerijen verloor.

Trincomalee was voor de Britten hun eerste bezit op het eiland. Het werd hun belangrijkste militaire haven in de regio en bleef dat tot hun vertrek in 1948. Na de val van Singapore tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Trincomalee de hoofdhaven van de South East Asia and Far East Command. Om die reden is Trincomalee in 1942 door Japanse bommenwerpers bestookt, maar ondanks een kamikaze-aanval op het brandstofdepot liep de haven weinig schade op. Ook tegenwoordig is de haven nog in gebruik als oorlogshaven, maar nu van de Srilankaanse Marine.

Nog maar een paar jaar geleden maakten de beruchte Tamil Tijgers de dienst uit in en rond Trincomalee, maar sinds een paar jaar is het weer veilig. Trincomalee staat dus pas weer sinds kort op de toeristenkaart, waardoor je de brede stranden in de buurt van de stad vaak vrijwel voor jezelf hebt. De stranden zijn hier de mooiste van het land!

De stranden

Het strand bij Nilaveli ligt op zo’n 16 kilometer ten noorden van de havenplaats Trincomalee. De riffen voor de kust zorgen voor een natuurlijke barrière, waardoor je hier uitstekend kunt zwemmen en snorkelen in de zee. Maak vooral een snorkeltocht of duikexcursie naar de kleurrijke onderwaterwereld van het Pigeon Island National Park, op 1 kilometer voor de kust. Het nationale park bestaat uit twee eilandjes en heeft haar naam te danken aan de vele duiven die de eilandjes bevolken. Hier vindt je een van de mooiste koraalriffen van Sri Lanka, met meer dan 100 koraalsoorten en meer dan 300 vissoorten. De beste tijd om te snorkelen en te duiken is van april tot en met september. Je kunt op het strand een bootje regelen om je naar het eiland te laten brengen door een lokale visser. Reken op ongeveer 25 euro voor een retour en vergeet niet flink te onderhandelen.

Een ander mooi strand is het strand van Uppuveli, dat op 6 kilometer afstand van Trincomalee ligt en daardoor vaak drukker is.

Whales weep not

Van juni tot september is het zeer lonend deel te nemen aan een excursie vanaf Nilaveli Beach of Uppuveli Beach waarbij je op zoek gaat naar walvissen in de baai van Trincomalee. De grote populatie van potvissen  en blauwe vinvissen zwemmen in deze maanden de baai van Trincomalee in via een diepe onderzeese canyon en zijn beroemd geworden door de prachtige film 'Whales weep not'.

Bezienswaardigheden

In de koloniale havenstad Trincomalee kun je naast het oude fort ook een van de kleurrijkste Hindoetempels van Sri Lanka kunt bewonderen.

Fort Frederick ligt op een schiereiland ten noordoosten van het centrum van Trincomalee. Op de plek waar nu Fort Frederick staat stond van oudsher een pagode. De Portugezen bouwden in 1623 Fort Trinkenemalle op de fundamenten van de pagode. De Nederlanders bouwden en breiden het in 1639 op de Portugezen veroverde  fort uit tot de huidige omvang en noemde het Pagoda Hill, naar de oude pagode die hier als eerste op deze plek stond. In de late 18e eeuw kwam het fort in handen van de Fransen, om een paar jaar later weer terug te worden gegeven aan de Nederlanders. Na de verovering van het fort door de Britten in 1782 werd het vernoemd naar Frederik August Hertog van York en Albany, de tweede zoon van koning George III. Tegenwoordig worden delen van het fort nog altijd gebruikt door de Srilankaanse Marine. Je wordt bij een bezoek dus bij de ingang gecontroleerd. De kanonnen die aan zeezijde staan zijn in de Tweede Wereldoorlog geplaatst.

De hindoeïstische Koneswaram Tempel van Trincomalee is gebouwd bovenop de Swami rots aan het uiteinde van het schiereiland waar ook Fort Frederick op staat. Vanaf deze rots heb je een prachtig uitzicht op kaap Trincomalee. De tempel heeft meerdere namen, waaronder de Tempel van de Duizend Zuilen en is ter ere van Shiva gebouwd. Hij staat op de plek waar de Sri Gokarna Vihara ooit stond, die ten tijde van Koning Mahasen (276-303 na Chr.) was gebouwd. Deze voor de Srilankanen zeer belangrijke tempel is door de Portugezen in 1623 afgebroken omdat ze bouwmateriaal voor hun fort nodig hadden. De huidige Koneswaram tempel is in 1952 gebouwd en is het middelpunt van een belangrijk drieweeks hindoefestival dat elk jaar in april wordt gevierd. Naast hindoegoden worden hier ook andere goden vereerd, je ziet beelden van Jezus, Vishnu, Shiva en Boeddha naast elkaar op een altaar. Op 50 meter vanaf de tempel ligt Lover’s Leap. Deze klif is vernoemd naar de zelfmoord van een dochter van een Nederlandse officier nadat een Nederlandse soldaat de verloving met haar had verbroken. Vanaf de klif van Swami rots zag ze de boot met haar geliefde terug naar Nederland varen, waarop ze in de diepte sprong.

De heetwaterbronnen van Kanniya liggen op 8 kilometer afstand van Trincomalee. De zeven verschillende heldere bronnen hebben ieder hun eigen temperatuur. Men zegt dat het water helende eigenschappen heeft bij artritis, reuma en verschillende huidaandoeningen. Waarschijnlijk waren hier in de tijd van Koning Ravana (ca. 5000 jaar geleden) al bronnen en maakten ze deel uit van een groot boeddhistisch complex. Momenteel worden ze beheerd door de naast de bronnen gelegen hindoeïstische Mari Amman Kovil tempel. Een bezoek aan de bronnen draait niet zozeer om de bronnen zelf, maar met name om de plaatselijke bevolking die hier komt badderen.

Reizen naar Trincomalee

Travelmarker Reizen bezoekt Trincomalee tijdens de rondreizen naar Sri Lanka
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl