gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Sri Lanka

De Singalese beschaving

beelden in een tempel in de buurt van Kandy © Travelmarker ReizenMeer dan 2000 jaar geleden ontstonden er in Sri Lanka al koninkrijken die in cultureel en economisch opzicht nauwelijks voor hun grote noorderbuur India onderdeden. Befaamd zijn de grote rijken van Anaradhapura (161voor Christus tot 1017 na Christus) en Polonnaruwa (1070-1215) waaruit een fabelachtige boeddhistische architectuur ontsproot. Deze rijken zijn vernoemd naar de respectievelijke historische hoofdsteden. De Anuradhapura (de voormalige hoofdstad) nam een aanvang toen koning Dutthaganman uit Rohana de eerste Singalese heerser over het hele land werd, door de Tamil-koning te verslaan. Hij had veel steun van zijn Singalese onderdanen. Tijdens de Polonnaruwa (hoofdstad na de Dravische invallen) werd koning Vijabahu uit Rohana koning over heel het eiland. Hij maakte van het Boeddhisme de staatsgodsdienst.

rijstoogst © Travelmarker ReizenLandbouw
In de Singalese rijken nam de rijstverbouw een grote vlucht dankzij een wijdvertakt irrigatiestelsel. De bewoners van Sri Lanka beheersten al in de 3e eeuw voor Chr. ingewikkelde irrigatietechnieken. Aanvankelijk bestond dit vooral uit talloze aarden dammetjes, die de boeren in nabije riviertjes legden. Het water werd afgeleid en verzameld in kleine kunstmatige reservoirs. Vanuit deze reservoirs werd het via kanaaltjes naar de rijstvelden geleid. In de eropvolgende eeuwen werden duizenden waterreservoirs (wewaís) met ingenieuze bevloeïngskanalen aangelegd. Veel van deze reservoirs zijn nu reusachtige meren met een rijk vogelleven. Het grootste antieke stuwmeer is de Prakramabahu Samudra uit de 12de Eeuw. In die eeuw was Sri lanka de belangrijkste rijstexporteur van Zuid-en Zuidoost-AziŽ.

Polonnaruwa © Travelmarker ReizenArchitectuur
De schilder-en beeldhouwkunst bereikten tijdens de Singalesee beschavingen grote hoogten. De ruÔnes van klassieke tempels en paleizen bij de oude hoofdsteden, tegenwoordig toeristische bezienswaardigheden, getuigen hiervan.

Veroveringen
De Singalese koninkrijken waren dikwijls in oorlog met Dravische vorstendommen uit Zuid-India. Over en weer vonden invallen plaats. Het einde van zowel de Anuradhapura-als de Polonnaruwa-periode werd gemarkeerd door de verovering van het hele eiland door Indiase vorsten. Onbekwame koningen en interne verdeeldheid ondermijnden de welvaart en de militaire macht van de Singalese koninkrijken. Hierdoor was het onderhoud van de complexe irrigatiewerken, dat een zwaar beslag legde op de economie en de bestuurlijke organisatie, steeds moeilijker op te brengen. De rijstoogsten namen af, en tegelijk brak een malaria-epidemie rond de stilstaande wateren uit, die veel slachtoffers eistte.

Trek naar het zuiden
De 13de Eeuw stond in het teken van een massale trek van de Singalesen naar het zuidwesten van het eiland. Ze hoopten daar veiliger te zijn voor de invallen uit India en er een nieuwe economische basis te vinden. In korte tijd werden de eeuwenoude irrigatiewerken verlaten. De overvloedige regenval in het zuidwesten en zuiden maakte irrigatiewerken overbodig. De rijst werd voortaan op kleinschalige wijze verbouwd, en was vooral bestemd voor eigen gebruik. Voor het eerst moest er rijst worden geÔmporteerd. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de export van specerijen als kaneel en peper.

De kolonisatie

Sri Lanka was een van de eerste Aziatische landen dat de aandacht van Europese handelaars trok. De drie Europese landen die zich vervolgens 450 jaar lang met het eiland bemoeiden, hebben op een eigen manier de binnenlandse situatie naar hun hand gezet. Gemeenschappelijke drijfveer was natuurlijk de winstgevende handel in specerijen, rijst en plantagegewassen.

De Portugese periode (1505-1658)

Op 15 november 1505 ontving de koning in de huidige hoofdstad Kotte bij Colombo het volgende bericht van een boodschapper:

"Er zijn zojuist in de haven mannen aangekomen met een blanke huid; ze zijn erg knap. Ze dragen ijzeren vesten en hoeden. Ze eten stukken witte steen en drinken rood bloed. Hun grote geweren maken meer lawaai dan de donder en hun kogels kunnen een marmeren muur verbrijzelen."

De Portugezen gaven het eiland een nieuwe naam: Cilao. Ze waren in het begin meer koopman dan soldaat; ze namen de kustgebieden gedeeltelijk in bezit, stichtten er nederzettingen en factorijen en bouwden er kerken en forten. Al gauw bloeide de handel in specerijen en edelstenen. De Portugezen profiteerden van de onenigheid tussen de zeven koninkrijkjes waarin het eiland uiteengevallen was. In 1517 bouwden ze een haven in Colombo. De tempels maakten ze met de grond gelijk in hun ijver de bewoners het katholiek geloof op te dringen.

VOC-schipDe Nederlandse periode (1658-1802)
Toen de Portugezen in het begin van de 17de Eeuw ook Kandy wilden veroveren, riep de koning de hulp in van de Nederlanders. In ruil daarvoor bood hij de Nederlanders handelsvoordelen aan, met name voor kaneel. De Verenigde Oostindische Compagnie ging daar graag op in, maar enkel voor de hoofdprijs; het overnemen van de handel van de Portugezen. Na jarenlange strijd lukte het de Compagnie om in 1658 de Portugezen volledig te verslaan. Om te bewijzen dat de Nederlanders het eiland in handen hadden genomen, gaven ze het een nieuwe naam: Zeylan.
Hoewel de Nederlandse heerschappij niet langer dan 140 jaar duurde, was hun invloed zeer groot. Ze hadden meer macht dan de Portugezen; de hele oostkust was onder controle van de VOC en daarmee vrijwel de gehele buitenlandse handel. Een van de belangrijke VOC-vestingen op Sri Lanka was het in het zuiden gelegen Galle, een plaats die vanwege zijn vele Hollandse bouwwerken tegenwoordig 'Holland in de Tropen' wordt genoemd, en een belangrijke toeristische bestemming op het eiland is. Zeylon was na IndonesiŽ de belangrijkste VOC-vestiging in AziŽ. Vanuit Zeylon werd kaneel, peper, koffie en olifanten naar het westen geŽxporteerd. De Nederlanders bouwden forten om hun handelsbelangen te beschermen, en bouwden -hoewel ze op religieus vlak minder actief waren dan de Portugezen- ook verschillende protestantse kerken. Uit India lieten ze Tamil-slaven overkomen om te werken op de rijstplantages. Ze lieten goede wegen en kanalen aanleggen, voerden een bestuursregeling in en vestigden hun macht over de kustgebieden. Pogingen om Kandy te veroveren faalden echter. Door de ontwikkelingen in Europa en een verloren oorlog met Groot-BrittanniŽ verzwakte de macht van het VOC. Zonder veel strijd konden de Britten aan het einde van de 18de eeuw de heerschappij over Zeylon overnemen.

De Britse periode (1802-1948)
De basis voor de huidige Srilankaanse economie en politiek is in de Britse periode gelegd. In 1833 brachten de Britten het eiland onder één bestuur en maakten van Ceylon een echte plantagekolonie. Voortbouwend op de Nederlandse investeringen werd de economie geheel ingericht voor de export van tropische gewassen. Wegen en spoorwegen werden aangelegd voor het vervoer van de exportgewassen naar de havens.

Onafhankelijkheid
De Britten waren geschrokken door het geweld waarmee Birma en India de onafhankelijk eisten. Daarom gaven ze Ceylon in 1948 de onafhankelijkheid.
Pas in 1972 verbrak Ceylon de formele banden met het Britse koningshuis. Het land werd een republiek. Deze nieuwe positie beklemtoonden ze met een naamsverandering, namelijk Lanka, vooraf gegaan door de eretitel Sri.

Tamil Eelam

Het etnisch conflict op Sri Lanka is pas na de onafhankelijkheid ontstaan. De Tamil-minderheid had onder het Britse bestuur een min of meer bevoorrechte positie. Veel meer dan de Singalezen bezochten ze Engelstalige scholen, en de inheemse ambtenarij bestond voor een onevenredig deel uit Tamils. Nadat het vertrek van de Britten namen de Singalezen, die de politieke macht in handen kregen, tal van maatregelen om hun maatschappelijke positie te verbeteren. Vooral het besluit uit 1956 om het Singalees tot enige officiële taal te maken was bijzonder provocerend voor de Tamils, die zichzelf vanaf dat moment min of meer als gast in Sri Lanka voelden. De voedingsbodem was gelegd voor een slepend conflict. Op militair gebied bleken de Tamiltijgers van de LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) vaak de meerdere van het leger, vooral doordat ze meer dan voldoende financiële middelen hadden voor de aankoop van geavanceerd wapentuig. De militaire strijd woedde enkel in het noorden, terroristische aanslagen vonden regelmatig plaats in de hoofdstad Colombo. Vooral politieke manifestaties en militaire installaties zijn het doelwit van bomaanslagen geweest. Toeristen zijn nooit direct doelwit geweest van de Tamil-strijders. Het 30 jarige conflict tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamil Tigers is in mei 2009 officieel beëindigd.

Lees hier meer over de laatste stand van zaken mbt tot risico's voor reizigers

Bijzonder uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van Sri Lanka van het Library of Congress (VS).
.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over Sri Lanka

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van Sri Lanka

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl