gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Transport - Met de bus of taxi

reis terug  

Bussen, taxi's en ander vervoer over de weg

Reizen per bus over Sri Lanka

Reizend door Sri lanka kun je gebruik maken van de meest uiteenlopende transportmiddelen. Wat op zal vallen is dat het Sri Lankaanse verkeer op de snelweg anders is dan we gewend zijn. Alles wat maar enigszins vooruit kan bewegen maakt gebruik van het asfalt.
Het reizen per openbaar vervoer vergt enig aanpassingsvermogen. Vooral chauffeurs van de gewone bussen rijden als gekken. De normale bussen hou je langs de kant van de weg aan door gewoon je arm uit te steken. Bushokjes zijn er buiten de steden nauwelijks. Beter is het echter om ze vanaf het beginpunt te nemen om van een zitplaats verzekerd te zijn. Intercity-bussen zijn een stuk comfortabeler. Naast dat ze airconditioned zijn stoppen ze nauwelijks om mensen op te pikken of af te zetten en vertonen de meeste chauffeurs een iets verantwoorder weggedrag als die van de normale bussen. Om de meerprijs kun je het niet laten, busvervoer in Sri Lanka is spotgoedkoop. Zorg ervoor ver bij de achterwielen vandaan te zitten, want de schokbrekers zijn meestal niet opgewassen tegen de hobbels in het wegdek. Plan geen al te strak reisschema, vooral niet in berggebied. Na een regenbui kunnen aardverschuivingen ervoor zorgen dat je uren vast komt te zitten. Overigens staan mensen bij de busstations keurig in de rij voordat ze de bus ingaan (vooral bij de intercity-bussen), waarschijnlijk een erfenis van de Britten, want dit zie je vrijwel nergens anders in Azie. Als je dit niet weet kun je onbedoeld voordringen, dus let een beetje op en sluit netjes achteraan aan.

Als je met een aantal mensen of een goed gevulde portemonnaie reist, is het vaak het handigste een auto of busje te charteren, vooral als je onderweg plaatsen wilt bezoeken die met het openbaar vervoer moeilijk of omslachtig te bereiken zijn (lees hier meer over het reizen met eigen vervoer in Sri Lanka).

Srilankaanse tuktuk © Travelmarker ReizenTuk-tuks

In de stad zul je vrijwel alleen gebruik maken van tuk-tuks, een soort gemotoriseerde grasmaaier of overdekte brommer. Je kunt ze ook gebruiken voor langere afstanden, maar dat is vooral op wegen waar veel verkeer rijdt geen aanrader, want je krijgt de volle laag als een bus naast je optrekt en ziet er na een paar kilometer uit alsof je door de schoorsteen bent gevallen. Spreek voordat je instapt altijd een prijs af (flink afdingen !). Als je de bus uitstapt en op zoek bent naar een hotel is er altijd wel een tuk-tuk rijder die je gratis naar het hotel van zijn broer, oom of andere familielid wilt rijden. Veelal krijgt de tuk-tuk rijder een kleine commissie van de hoteleigenaar, dus maak een duidelijke afspraak over wat de konsekwenties zijn als je uiteindelijk besluit het hotel niet te kiezen voor de nacht. Geef vooral in grotere steden als Colombo duidelijk door naar welk adres je gebracht wilt worden, want veel tuk-tuk rijders kennen de weg nog niet in de hoofdstad en beginnen zomaar wat te karren. Hou dus zelf ook in de gaten of ze de goede kant op gaan (voor zover je hier kijk op hebt) en laat ze aan anderen de weg vragen om niet voor nare verrassingen te komen te staan. Als ze je bij een geschil proberen te intimideren (en dat hebben wij gelukkig nooit meegemaakt) is er altijd wel een agent in de buurt die kan bemiddelen.

.

Algemene informatie over transport

naar menu transport transport
Informatie over het reizen per bus, trein, taxi en nog veel meer ..

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora
 fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Sri Lanka samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl