gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Thailand - Ayutthaya

reis terug  

Ayuthaya

slapende boeddha © Travelmarker ReizenDe bedrijvige provincieplaats Ayuthaya (spreek uit Ayutiya) was voorheen de machtige hoofdstad van het oude Siam. Hier, aan de samenvloeiing van 3 rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak (of Nam Pasak) en de Lopburi, stichtte de Siamese Koning U Thong rond 1350 de hoofdstad van het Koninkrijk Ayuthaya. Er regeerden maar liefst 33 koningen achtereen in Ayuthaya, tot de stad in 1767 na een belegering van 15 maanden door het Birmese leger werd verwoest. In haar hoogtijdagen aan het eind van de 17e eeuw, woonden er meer dan 1 miljoen mensen in Ayuthaya, meer dan er in die tijd in de hoofdsteden van Europa leefden, binnen de 12 kilometer lange stadsmuur. De Verenigde Oostindische Compagnie had hier sinds 1608 een belangrijke handelspost, maar daarvan is behalve de resten van fundamenten net buiten Ayuthaya niets meer terug te vinden. Alleen in het museum van Ayuthaya wijzen Nederlandse teksten nog op de aanwezigheid van de VOC. De VOC kocht tin, herten- en roggenhuiden en sapanhout en bracht vooral luxegoederen van elders naar Ayuthaya, zoals Indiaas textiel en Japans zilver.

De bezienswaardigheden van Ayuthaya

Ayutthaya © Travelmarker ReizennixHet Historisch Park Ayutthaya werd in 1991 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het centrum van het park is gelegen tegenover het Chao Sam Phraya National Museum. Hier, ten noorden van het museum, liggen de tempels Wat Phra Si Sanphet, Wihan Phra Mongkhon Bophit, Wat Phra Ram, Wat Na Phra Meru, Wat Thammikarat dichtbij elkaar. Iets ten oosten hiervan liggen de Wat Ratchaburana en Wat Phra Mahathat. Voor het bezoek aan het overige gedeelte van het historische park is het het beste om een gehuurde fiets of tuktuk te nemen.

In het Chao Sam Phraya National Museum worden prachtige gouden kunstvoorwerpen, bronzen Boeddhabeelden, boeddhistische altaars, houten deurpanelen en tekeningen bewaard. Het museum huisvest de zeldzame stukken die de plundering door de Birmezen hebben overleefd, alsmede stukken die zijn teruggevonden na de diefstal uit de crypte van de Wat Ratchaburana in 1957, waaronder een met edelstenen ingelegd zwaard.

Een van de meest indrukwekkende tempels is de 15de eeuwse Wat Phra Si Sanpet, een door koning Borommatrailokanat binnen de muren van het oude Koninklijk Paleis gebouwde staatstempel. In 1500 liet Koning Ramathipodi II hier een 16m hoge staande Boeddha neerzetten. Het beeld werd bedekt met goud, dat een gewicht vertegenwoordigde van ongeveer 170kg. In 1767 smolten de Birmezen na hun verovering van Ayutthaya al het goud eraf. De door de Birmezen verwoestte tempel is inmiddels gedeeltelijk gerestaureerd, van het Koninklijk paleis en het beeld is niets bewaard gebleven. De tempel wordt bewaakt door drie chedis, een soort tempels waar belangrijke relikwieën bewaard worden. In de kamers van de chedi's van de Wat Phra Si Sanpet wordt de as van de koningen van Ayutthaya bewaard.

Ten zuiden van de Wat Phra Si Sanpet ligt de modernere Viharn Phra Mongkol Bopit. Dit complex herbergt een van de grootste bronzen Boeddhabeelden van Thailand. Het vergulde beeld dateert uit het einde van de 15de eeuw en is meermaals gerestaureerd.

Vlakbij ligt de uit 1396 daterende Wat Phra Ram tempel, aan de rand van het Phra Ram Park. Deze kleine tempel heeft een fraaie kolfvormige prang en is door koning Ramesuan gebouwd op de begraafplaats van koning Ramathibodi, zijn vader. De
belangrijkste bezienswaardigheden in deze tempel zijn een prachtig
Boeddhabeeld en een zwartstenen beeld.

Ayutthaya © Travelmarker ReizennixAan de andere kant van het park, op de hoek van de Chi Kun Road met de Naresuan Road, liggen de ruïnetempels van Wat Phra Mahathat, gebouwd tijdens
het bewind van Koning Ramesuan in 1374. Dit is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van Ayuthaya. De belangrijkste constructie was een
hoge pagode (prang) welke door de Birmezen totaal verwoest is. Toen men in 1956 begon met de restauratie van Ayutthaya zijn hier kostbare schatten gevonden, zoals diverse gouden Boeddhabeelden , een relikwie van Lord Buddha en schitterende voorwerpen van robijn en kristal. Deze worden nu bewaard in het Nationaal Museum te Bangkok. Het door boomwortels omstrengelde gelaat van Boedhha is waarschijnlijk het meest gefotografeerde object van Ayutthaya.

De ten noorden van de Wat Phra Mahathat gelegen Wat Ratchaburana, stamt uit de 15e eeuw en is door koning Borrommaracha II gebouwd op de plek zijn twee broers zijn gecremeerd. De broers doodden elkaar tijdens een gevecht om de troon. In de crypte zijn resten van fresco's zichtbaar. In 1957 zijn gouden kunstvoorwerpen uit de crypte gestolen, waarvan enkele teruggevonden zijn en nu in het Chao Sam Phraya National Museum bewaard worden.

Ten noordoosten van de Wat Ratchaburana ligt het in door koning Mongkut (1851-1868) gebouwde Chandra Kasem-paleis dat nu dienst doet als een museum en waar talloze Boeddhabeelden en kunstvoorwerpen te bewonderen zijn. Het oorspronkelijke in 1577 gebouwde paleis is door de Birmezen met de grond gelijk gemaakt. Achter het paleis ligt de Pisai Sayalak-toren, die ooit dienst deed als sterrenwacht van koning Mongkut.

Een van Ayutthaya’s best bewaarde tempels is de Wat Na Phra Meru (Phra Mehn of Men), gelegen op de noordoever van de Lop Buri rivier. Binnenin de tempel wordt een oud en zeer zeldzaam stenen Boeddhabeeld bewaard.

Op ongeveer 1 kilometer ten westen van de Wat Na Phra Meru ligt de Phu Khao Thong, ook wel de 'Gouden Heuvel' genoemd. Aan deze 80 meter hoge chedi uit 1569, zijn in 1745 delen toegevoegd. Vanaf de Chedi heb je een schitterend uitzicht over het platteland rond Ayuthaya.

Aan de oostelijke oever van de Pasak ligt de Wat Phanan Choeng, een klooster waar de voor de inwoners van Aythaya zeer belangrijke Phra Chao Phanan Choeng bewaard wordt, een 14e eeuwse zittende Boeddha van maar liefst 19 meter hoog.

Het Bang Pa-In paleis is een 19de eeuws zomerpaleis gelegen in Tambon Ban Len, op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Ayutthaya en ongeveer 60 kilometer te noorden van Bangkok. Toen Koning Prasat in 1630 aan de macht kwam, liet hij hier de Chumphon Nikayaram tempel bouwen. Later voegde hij het paleis toe, op een klein eiland in het meer, welke door alle latere koningen werd gebruikt. Toen Bangkok de nieuwe hoofdstad werd, stond het Bang Pa-In Zomerpaleis bijna 80 jaar leeg, totdat Koning Mongkut het weer in gebruik nam. Hij liet een verblijf bouwen in het oude paleis. Vooral Mongkut's zoon Koning Chulalongkom verbleef graag in het paleis en liet het tijdens zijn bewind in de huidige staat verbouwen. Het paleis huisvest vijf belangrijke gebouwen en de weelderige architectuur ervan staat in schril contrast met de tempelruïnes van Ayuthaya.

Festivals

In september vinden de spectaculaire internationale zwanenboot en longtailboot races plaats op de Chao Phraya rivier in Ayutthaya.

Ieder jaar in december vindt het 'Ayutthaya World Heritage Site Celebration' plaats in het historische park van Ayutthaya met een indrukwekkende show van licht en geluid.

Accommodatie

Via trivago kun je de hotelprijzen van meer dan 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten !

ayuthaya © Travelmarker ReizenTransport naar Ayutthaya
Ayuthaya ligt op 76 kilometer vanaf Bangkok, een treinreis van ongeveer anderhalf uur. Vanaf het station moet je met een veerpontje de rivier over naar het oude Ayutaya, en vervolgens een stuk door de brandende hitte lopen. Het is het slimst om langs de weg een fiets te huren, de ideale manier om de vlakke ruïnestad te bezichtigen. Reken op ongeveer   1,5 voor een fiets voor de hele dag. Fietsen in het drukke verkeer van Ayutthaya is overigens niet altijd even gemakkelijk door de vele onoverzichtelijke kruispunten.

Transport vanaf Ayutthaya

Als je verder wilt reizen naar het noorden is Ayutthaya een ideale plaats om te starten. Je kunt er op een directe trein stappen naar Chiang Mai. Je kunt ook door naar Phitsanulok, voor een bezoek aan de tempelcomplexen van de oude hoofdstad Sukothai, een koningsstad die nog ouder is als Ayutthaya

Stel je eigen reis naar Ayuthaya samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis naar Ayuthaya samen met de bouwstenen, rondreizen, treinkaartjes, vliegtickets en losse hotels van Travelmarker Reizen

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Thailand samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl