gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Thailand - Kanchanaburi

reis terug  

Kanchanaburi - 'Bridge on the river Kwai'

Kanchanaburi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt 130 km ten westen van Bangkok.

Brug over de Kwai rivier © Travelmarker ReizenGeschiedenis van Kanchanaburi

Kanchanaburi is gesticht door Rama I, als verdedigingspost tegen de Birmezen. De ten noordwesten van de stad gelegen 'Drie Pagoden Pas' was namelijk een populaire invasie route. Tegenwoordig is de grenspas een vaak gebruikte smokkelroute tussen Thailand en Myanmar.

Birmaspoorlijn
In de tweede wereldoorlog werkten duizenden geallieerde krijgsgevangen aan de Birma-spoorlijn, de Japanse 'Dodenspoorlijn' langs de oude Birmeze invasieroute. De spoorlijn dankt haar naam aan de 16.000 krijgsgevangen en 90.000 Aziatische werkkracten die tijdens de aanleg stierven aan ondervoeding, tropische ziekten en mishandeling. De 415 km lange Burma spoorlijn moest een aanvoerroute worden voor de Japanse verovering van Birma en verder, aangezien het te veel moeite kostte om met de boot om Singapore heen te varen. Een van de meest beruchte plekken langs de birmaspoorlijn was de 'Hellfire pass'. De Hellfire Pass is een 1200 meter lange en 5 meter brede passage door een berg die onder erbarmelijke omstandigheden door krijgsgevangenen en dwangarbeiders is uitgehakt tijdens de aanleg van de birmaspoorweg. Van de 1000 Australische en Britse krijgsgevangen waren nadat het werk aan de doorgang na drie maanden voltooid was nog slechts 300 man in leven. 's Nachts werd het werk verlicht door olie- en carbietlampen, vandaar de naam Hellfire pass. Bij de pas kun je ook het kleine memorial museum bezichtigen.

Bezienswaardigheden in en rond Kanchanaburi

Bridge over the river Kwai © Travelmarker ReizenBridge on the river Kwai
Op drie km vanaf het centrum van Kanchanaburi ligt de beroemde en beruchte 'Bridge over the River Kwai'. Over de aanleg van de spoorbrug (september 1942 - februari 1943) en het tragische lot van de krijsgevangen die aan de brug werkten heeft Pierre Boulle het later verfilmde boek 'Bridge On the River Kwai' geschreven. De brug over de Kwai Yai (Khwae Yai), een zijrivier van de Mae Klong, wordt nog altijd gebruikt. Alleen de ronde delen van de 'Bridge on the River Kwai' zijn origineel, de rest is in 1945 gebombardeerd en opnieuw aangelegd. Hoewel de brug over de rivier de Kwai zelf niet echt bijzonder is, is het erbij gelegen spoorwegmuseum wel de moeite waard. Vanaf Kanchanaburi kun je ook een ritje met een boemeltreintje (enkel 3e klas) naar Ban Nam Tok maken, het huidige eindpunt van de beruchte Birma-spoorlijn. Onderweg passeer je natuurlijk de 'Bridge on the River Kwai'. De tocht over de Birma-spoorlijn duurt ongeveer 2 uur, en je zult echt niet de enige toerist zijn.

Geallieerde begraafplaats in Kanchanaburi© Travelmarker ReizenGeallieerde erebegraafplaatsen
Bij het treinstation in het noorden van Kanchanaburi en langs de Kwai Noi, een zijrivier van de Mae Klong (een paar km ten westen van de stad) liggen geallieerde erebegraafplaatsen. Op beide begraafplaatsen liggen ook veel Nederlandse soldaten begraven. Het 'Kachanaburi Allied War Cemetry' bij het station wordt het meest bezocht en best onderhouden. Je kunt naar beide erebegraafplaatsen lopen, alhoewel de wandeling naar het 'Chung Kai Allied War Cemetry' wel een lange (en mooie) is.

JEATH oorlogsmuseum
Dit museum, gelegen bij de Wat Chaichumphon, is een replica van een primitief bamboe-bivak waarin destijds de krijgsgevangenen werden ondergebracht. JEATH staat voor de letters van de betrokken oorlogsvoerende landen Japan, Engeland, AustraliŽ, Thailand en Holland. De afkorting verwijst ook naar 'DEATH' een herinnering aan de verschrikkingen bij de aanleg van de dodenspoorbaan. In de lange bamboehutten worden foto's, schilderijen, tekeningen, kaarten, wapens en andere memorabilia uit WO II bewaard. Dagelijks geopend van 8.30 tot 18.00 uur.

WW II museum
Dit nieuwe museum ligt iets ten zuiden van de Bridge over the River Kwai. Het heeft meer weg van een tempel dan van een museum. Het grootste gebouw heeft weinig met WO II van doen. Hier kun je Boeddhabeelden, oude Thaise wapens en antiek en modern keramiek bezichtigen. In het kleinere gebouw wordt wel een verzameling WO II memorabilia getoond.

Overnachten in Kanchanaburi

Let bij het uitzoeken van onderdak langs de Kwai rivier goed op waar de discoboten 's avonds varen. De meeste varen waar de Kwai Yai en de Kwai Noi bij elkaar komen. Deze boten produceren vooral in het weekend 's avonds een oorverdovend geluid waarbij het slecht slaap vatten is. De karaoke van de voornamelijk Thaise toeristen is overigens op elk volume niet om aan te horen.

Via trivago kun je de hotelprijzen van meer dan 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten !

Stel je eigen reis naar de River Kwai samen met Travelmarker Reizen

tmreizen.nl
Stel je eigen reis naar de River Kwai samen met de bouwstenen, rondreizen, treinkaartjes, vliegtickets en losse hotels voor Thailand van Travelmarker Reizen

Reisverslagen over de River Kwai

verhalenvanver.nl
Goed leesbare reisverslagen met foto's over de River Kwai. Je kunt er ook naar reisverslagen van andere Thaise plaatsen zoeken

De omgeving van Kanchanaburi

Birma-spoorlijn © Travelmarker ReizenVanuit Kanchanaburi zijn diverse interessante excursies te maken, onder andere naar hotsprings, watervallen, de birma-spoorlijn en de Hell Fire Pass, en grotten zoals de Krasae-grot. In de omgeving van Kanchanaburi kun je ook per bamboevlot de Kwairivier afzakken, kayakken, fietsen of een ritje op de rug van een olifant maken.

 

Erawan © Travelmarker ReizenWatervallen bij Kanchanaburi
Ten noordwesten van Kanchanaburi liggen zeven indrukwekkende watervallen. De meest spectaculaire zijn de Erawan, de Sai Yok en de Huay Khamin watervalllen.
De Erawan-waterval in het prachtige nationale park Erawan zijn het makkelijkst te bereiken en liggen op ongeveer 70 km ten noordwesten van Kanchanaburi (goede weg). Deze waterval bestaat uit zeven verdiepingen en je bent zeker dik een uur bezig om helemaal naar boven te komen. De eerste verdieping ligt op ongeveer 1,5 km afstand van de zevende verdieping.

olifantentocht bij Chiang Mai © Jan AartsDe waterval van Erawan wordt druk bezocht, maar hoe hoger je komt, des te rustiger het wordt. Je kunt op diverse verdiepingen heerlijk badderen in de helderblauwe poelen van de waterval. In de poelen ben je in het gezelschap van kleine en bijzonder nieuwsgierige visjes. Hoewel het soms lijkt alsof je in een bad met piranhaís bent terecht gekomen zijn ze volkomen ongevaarlijk. De grote vissen zijn schuw en komen niet bij je in de buurt. Pas wel op met de aapjes in Erawan, sommige kunnen behoorlijk agressief zijn.

Het Sai Yoke National Park
Het bergachtige Sai Yoke National Park is op 27 oktober 1980 opgericht en heeft een totale oppervlakte van 500 vierkante kilometer. Het ligt op ruim 100 kilometer ten noordwesten van Kanchanaburi. In het met teak- en bamboebos begroeide kalksteengebergte liggen talloze grottenwatervallen en leven een aantal zeer zeldzame dieren, waaronder de in 1973 ontdekte Kitti’s varkensneusvleermuis, ook wel de Thaise varkensneusvleermuis of hommelvleermuis (Craseonycteris thonglongyai) genoemd. Gemeten naar de schedelomvang is deze 2 gram wegende vleermuis de kleinste vleermuis ter wereld en qua lengte (29-33 millimeter) ook ’s werelds kleinste zoogdier. Verder bewonen eekhoorns, gibbons, olifanten, herten en ruim 60 vogelsoorten het nationale park. In het park zijn in 1978 de beroemde Russische roulette-scènes uit de film ‘The Deer Hunter’ met Robert de Niro in de hoofdrol opgenomen. Koning Chulalongkorn (Rama V) kwam hier geregeld zwemmen.

Het bezoekerscentrum en hoofdkwartier van het park ligt aan de Kwae Noi rivier bij de Sai Yok Yai watervallen (Namtok Sai Yok Yai), die zich hier in de Khwae Noi rivier storten. Vanaf het bezoekerscentrum loopt een netwerk van paden tussen de watervallen, grotten en de restanten van een brug van de dodenspoorlijn. Een loopbrug tussen de watervallen leidt naar de andere oever van de Kwae Noi, waarvandaan je de watervallen het beste kunt zien. De schoonheid van deze watervallen is vaak bezongen in Thaise liederen.

Vlakbij de ten oosten van het bezoekerscentrum gelegen Thaem Kaew grot en de bronnen die de watervallen voeden, zie je de schamele resten van Japanse kookplaatsen. In de Tweede Wereldoorlog lag hier een Japans kamp. Op een kleine kilometer ten zuidoosten hiervan kun je de resten van de brug over de dodenspoorlijn zien. Vanaf de spoorbrug voert een pad naar de 2 kilometer verder oostelijk gelegen vleermuisgrot.

thailand.com
Beknopte engelstalige informatie over het sai Yoke National park

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Thailand samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl