gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Thailand - Khao Sam Roi Yot

reis terug  

Khao Sam Roi Yot

het Khao Sam Roi Yot National Park © Travelmarker ReizennixHet mooie en relatief kleine park Khao Sam Roi Yot (98 km²) ligt 63 km zuidelijk van Hua Hin, in de provincie Prachuab Khiri Khan. Het park werd opgericht in 1966, en was het eerste zeepark van Thailand. Het omvatte een lange smalle geïsoleerde kuststrook met wat stranden en zoutwatermoerassen. Deze werd omsloten door een langgerekte puntig getande kalkstenen berg, die van de vlakte op zeeniveau oprijst tot zo’n 605 meter hoogte. Aan deze berg heeft Khao Sam Roi Yot zijn benaming te danken, de letterlijke vertaling luidt “Berg met Driehonderd Toppen”. De steile bergrug bood beschutting aan de flora en fauna aan de kustkant. In 1982 is Khao Sam Roi Yot uitgebreid om ook bescherming te bieden aan de zoetwatermoerassen in het binnenland, met zijn rijke vogelsoorten. Het park heeft internationaal betekenis voor vogelaars; zijn natuurlijke omgeving is uitermate geschikt als broedplaats en overwinteringplaats voor vele vogelsoorten.
Ooit lag het vlakke gedeelte van het park ongeveer 30 meter onder water en staken alleen wat rotspieken boven het water uit. Je kunt dit nog steeds zien aan de uitgedroogde mosselformaties tegen de rotswanden in de buurt van het hoofdkwartier.

Khao Sam Roi Yot ligt in een van de droogste gebieden van Thailand. Aan de rand van het natuurgebied kweekt de bevolking krabben in grote bassins. Er is een hoofdkwartier vlak bij de kust. Van daar uit begint een mooi wandelpad door de mangrovebossen. Er zijn restaurantjes nabij het hoofdkwartier en langs de verschillende stranden, zoals in Laem Sala Beach en Sam Phraya Beach. Je kunt er boottochtjes maken door het mangrovewoud of langs de kust. Nabij Khao Sam Roi Yot ligt Pranburi, een nog weinig toeristisch dorp, waar een paar mooie, rustige en ook meer luxe hotels/resorts pal aan de kust liggen.

de Phraya Nakhon grot in het Khao Sam Roi Yot National Park © Travelmarker ReizennixDe meest beroemde grot van Khao Sam Roi Yot is de Phraya Nakhon grot, die uit twee ontzagwekkende spelonken bestaat, met een opening naar boven, zodat er zelfs bomen in groeien. Je kunt er komen vanaf het dorp Bang Puh. Via een steile (maar wel goede) trap kun je naar Laem Sala Beach komen, van waaruit je nog weer een steile klim krijgt naar de ingang van de grot. Drie Thaise koningen hebben deze grotten bezocht. Ter ere daarvan is ter plekke een paviljoen gebouwd. Dit paviljoen is het symbool voor de provincie Pachuab Khiri Khan geworden.

Ook de Sai en Kaeo grotten zijn de moeite waard. Ze zijn kleiner dan de Phraya Nakhon grotten, maar hebben meer stalactieten, stalagmieten en versteende watervallen. Gidsen met lantaarns leiden bezoekers naar de glitterende calcieten.

Ornithologen kunnen in Khao Sam Roi Yot hun hart ophalen! Er zijn minstens 316 vogelsoorten gesignaleerd, waaronder 150 verschillende trekvogels. Vele soorten eenden, ganzen, roerdompen en aalscholvers hebben er hun vaste plek. Onder de overwinterende soorten vind je futen, reigers, kiekendieven en arenden - veelal komend uit China.

Op een van de eilandjes voor de kust van Khao Sam Roi Yot leven langstaartmakaken, die stukken rots gebruiken om de schelpen open te breken. Om dit te zien kun je een boot huren van lokale vissers. De vissers hebben echter strikte orders niemand op het eiland af te zetten, omdat daardoor dit ongewone apengedrag verstoord zou kunnen worden. In Khao Sam Roi Yot zijn verder nog langoeren te vinden. Deze zwart-witte apensoort laat zich vooral in de late namiddag zien in de mangrovebomen in de buurt van het hoofdkwartier van het park.

Er leven nog vele andere zoogdieren in het Khao Sam Roi Yot park: herten, wilde zwijnen, stekelvarkens, luipaardkatten en luiaards. Ook kun je soms otters zien vissen in de moerassen en tussen de mangroves. Langs en in de rivier leven varanen, die wel tot een meter groot kunnen worden. Het grootste zoogdier in het park is een "serow", een zwart geitachtig zoogdier, dat vooral bij dageraad en schemering gezien kan worden tegen de rotsen. Er leven ongeveer 50 van deze dieren in het park, en het beste zicht heb je vanaf het Khao Deng uitzichtpunt, niet ver van het hoofdkwartier van Khao Sam Roi Yot.

De beste bezoektijd voor Khao Sam Roi Yot is van december tot maart.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Thailand samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl