gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Thailand - Lopburi

reis terug  

Lopburi

makaken © Travelmarker ReizenLopburi is een van de oudste en meest sfeervolle steden van Thailand met tal van historische bezienswaardigheden, waarvan de oorsprong soms teruggaat tot de 6e eeuw. Lopburi is de stad van de makaken, die omdat ze in de tempels van de stad leven door de Thai als 'heilige dieren' beschouwd worden. De makaken zijn waarschijnlijk de belangrijkste toeristische attractie van Lopburi. Ze zijn zo talrijk als de duiven op de dam, en kunnen soms behoorlijk aggressief zijn. Ze jatten voedsel uit winkels, tassen en als je niet uitkijkt rechtstreeks uit je hand. De eigenaar van de Lopburi Inn houdt elk jaar een 'Monkey Banquet' om de makaken te danken voor het feit dat er zoveel toeristen naar Lopburi komen. Bij het banket wordt een 12 meter lange tafel met bananen, groenten, noten, fruitsalade, rijst en andere etenswaar voor de apen neergezet, die er met honderden tegelijk op af komen. Dat de apen in Lopburi ook voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen is te zien aan de omgekeerde trechters onder aan de antennes. Een paar apen in je antenne zijn niet bevorderlijk voor een goede ontvangst. Het nieuwe Lopburi ligt ten oosten van de oude stad.

De geschiedenis van Lopburi

Al in de prehistorie lag op de plek waar Lopburi tegenwoordig ligt een nederzetting. In de tiende eeuw werd de plaats veroverd door de Kmer die er een grensstad van hun rijk van maakten. Een aantal gebouwen in Lopburi, zoals de Khmer-prang op het terrein van de Wat Phra Si Mahathat en de prangs van Prang Sam Yot, dateren uit de periode dat de Khmer het in Lopburi voor het zeggen hadden. In 1664 maakte de koning van Ayutthaya, Narai de Grote, Lopburi tot tweede hoofdstad van het Koninkrijk Siam, om een Hollandse blokkade van Ayutthaya te ontlopen. Om zijn stad vorm te geven schakelde hij een aantal Franse bouwmeesters in, waardoor Lopburi een half Thais-half westers uiterlijk kreeg. Het koninklijke paleis van Lopburi is hier nog altijd een goed voorbeeld van. Onder het bewind van Koning Narai kwam Lopburi tot bloei. Narai was de eerste Thaise vorst die diplomatieke betrekkingen aanknoopte met westerse mogendheden. Hoewel Lopburi grotendeels ontsnapte aan de verwoesting van Ayutthaya door de Khmer in 1767, is er van de oude stad nu echter niet veel meer over. Tegenwoordig is Lopburi de hoofdstad van de gelijknamige provincie en een belangrijke garnizoensstad. Toch is Lopburi een betere plek om de oude Siamese architectuur uit de Ayutthaya-periode te bewonderen dan het gebrandschatte Ayutthaya zelf.

Bezienswaardigheden in Lopburi

De Phra Narai Ratchaniwet

Het oude koninklijke paleis is de voornaamste bezienswaardigheid van Lopburi. Het paleis is tussen 1665 en 1677 gebouwd door koning Narai, en laat duidelijk Franse invloeden zien. Na diens dood stond het paleis leeg en raakte het in verval. Koning Mongkut restaureerde later delen van het paleis, zoals het Chantara Pisan-paviljoen. Het museum is van woensdag tot zondag van 8.30 tot en 12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur open. Entree 0,75 euro.

Wat Phra Si Mahathat © Travelmarker ReizenWat Phra Si Mahathat
Deze Wat ligt recht tegenover het treinstation van Lopburi. De met gipsen ornamenten versierde prang op het terrein van de Wat Phra Si Mahathat is door de Khmer neergezet en stamt uit de 12de eeuw. Later voegde koning Narai een grote wihaan toe aan het tempelcomplex. Entree 0,75 euro.

De San Phra Kan (Tempel van Kala)
De Tempel van Kala ofwel Apentempel doet zijn naam eer aan. Overal waar je kijkt zitten apen, die soms behoorlijk agressief kunnen zijn. Honderden apen leven in de tamarindebomen rond de ruļnes van het heiligdom.

De Prang Sam Yod
Tegenover het heiligdom staat de Khmer tempel, Phra Prang Sam Yod.

Andere bezienswaardigheden in Lopburi zijn de lokale markt en de plaatselijke dierentuin. Ook interessant is het Lopburi Fine Arts College (Withayalai Kalasilpa Lopburi) in nieuw-Lopburi. Hier kun je jonge dansers de klassieke Thaise dansen zien oefenen, waarbij ze begeleid worden door live-muziek.

praktische info voor Lopburi

Transport van en naar Lopburi
Lopburi ligt 154 km ten noorden van Bangkok en de busverbindingen met de hoofdstad en Ayutthaya zijn goed. Je hoeft zelden langer dan een kwartier te wachten voordat je in beide richtingen op weg kunt. Het is ook mogelijk een trein (enkel derde klas) te nemen tussen Lopbhuri en het Hualamphong station in Bangkok (2,5 tot 3 uur) of het station van Ayutthaya (1 uur).

Accommodatie

Via trivago kun je de hotelprijzen van meer dan 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten !

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Thailand samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl