gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Het klimaat van Thailand

De seizoenen in Thailand

Het grootste deel van Thailand heeft net als veel andere landen in het Verre Oosten een tropisch klimaat met drie seizoenen: van november tot en met februari kent het Thailand het droge seizoen met koelere temperaturen. Van maart tot eind april is er een overgangsseizoen met hogere temperaturen en veel wind. April en mei zijn de warmste maanden. Het regenseizoen duurt van mei tot eind oktober. De echte regens beginnen echter pas in juli. September is de natste maand.

Sommigen kennen Thailand vier seizoenen toe en beschouwen het begin van de droge periode, van november tot eind december, als een apart overgangsseizoen tussen de natte en de droge moesson waarin de temperatuur weer daalt.

Beste reistijd Alhoewel je in Thailand in elk seizoen prima kunt reizen, wordt de maanden tussen oktober en maart ervaren als de beste reistijd. Vooral november en december zijn uitstekende maanden, wanneer het land nog groen is van de overvloedige regenval in de voorgaande maanden.

Verschillen per regio

Het zuiden Het zuidelijkste gedeelte van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat met vrijwel het hele jaar hoge temperaturen en meer neerslag dan in het noorden. Hier is dan ook slechts sprake van twee seizoenen; een korte droge en een lange natte moesson. De temperatuursverschillen tussen deze seizoenen zijn tevens kleiner dan de verschillen in temperatuur in het noorden. Over het algemeen kan gezegd worden dat des te zuidelijker je in Thailand bent, des te meer kans je loopt op een nat pak.
Het noorden
Het noorden en noordoosten zijn in de winter kouder en in de zomer warmer dan het zuiden. De hooglanden in het noorden kennen wel een minder hoge luchtvochtigheid dan het zuidelijke laagland, waardoor de warmte er beter te verdragen is.

Temperaturen, neerslag & luchtvochtigheidsgraad

Temperaturen De gemiddelde temperatuur in Thailand is zo'n 26 tot 28 graden Celsius. In het droge seizoen kan de temperatuur in de hooglanden 's nachts 13 graden Celsius worden, en in het noordoostelijke laagland overdag stijgen tot bijna 40 graden Celsius.

Neerslag Per jaar valt er gemiddeld 1200 tot 1400 mm neerslag, maar in het zuiden van Thailand kan dat oplopen tot 2400 mm. (ter vergelijking: in Nederland valt er gemiddeld zo'n 700 tot 800 mm neerslag). Toch is het reizen in de natte periode nog goed te doen. Een nat pak halen is in Thailand vanwege het tropische klimaat veel aangenamer dan thuis, en meestal regent het niet de hele dag door, maar alleen in de namiddag.

Luchtvochtigheidsgraad De luchtvochtigheidgraad in Thailand schommelt rond de 80 procent en neemt af naarmate je je op grotere hoogte bevind. Ter vergelijking, januari kent een luchtvochtigheidsgraad van 74%, de maanden september en oktober kennen een luchtvochtigheidsgraad van 85%.

 
minimum
temperatuur
maximum
temperatuur
gemiddelde
temperatuur
gemiddelde
regenval
regen-dagen
>0.1 mm
lucht
vochtig-
heid
Januari 20C 31C 25.5C 9 mm 1 74 %
Februari 22C 32C 27C 29 mm 1 77 %
Maart 24C 33C 29C 34 mm 3 77 %
April 25C 35C 30C 89 mm 3 77 %
Mei 25C 33C 29C 166 mm 9 80 %
Juni 24C 32C 28C 171 mm 10 81 %
Juli 24C 32C 28C 178 mm 13 82 %
Augustus 24C 32C 28C 191 mm 13 83 %
September 24C 31C 28C 306 mm 15 85 %
Oktober 24C 31C 28C 255 mm 14 85 %
November 22C 30C 26C 57 mm 5 82 %
December 25C 30C 27.5C 7 mm 1 76 %

Extra info over het klimaat van Thailand
.

Ga op zoek naar een uitgebreide weersvoorspelling voor Thailand

naar menu tips tips
Ga naar deze pagina voor een uitgebreide weersvoorspelling voor de komende dagen van Thailand. Je kunt hier de temperatuur van het zwemwater checken en algemene informatie lezen over de beste periode om op reis te gaan.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Thailand samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl