gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De inwoners van Turkije

Turken uit Yusufeli in Oost-turkije © Travelmarker Reizen

Hos Geldinez - Welkom !

toeristen kijken in het park © Travelmarker ReizenWanneer je van plan bent een rondreis te maken door Turkije, dan zul je door het hele land verrassend gastvrije mensen aantreffen. Behalve dat ze graag met je praten, zullen ze je overal te hulp schieten, zelfs als dat volgens jou helemaal niet nodig is. Voor de Turken ben je een gast in hun land en gasten moeten goed onthaald worden. En wanneer ze niet met je kunnen spreken, toveren ze iemand ergens vandaan, die jouw taal, of een van jouw talen, wel spreekt. Op een rondreis door Turkije zul je je nooit de hulpeloze vreemde vinden.
De Turkse gastvrijheid, die je overal aantreft en waardoor wij westerlingen vaak in verlegenheid gebracht worden, komt slechts gedeeltelijk voort uit een van de in de Koran omschreven plichten. Degene die er mee te maken hebben gehad zullen gemerkt hebben dat de gastvrijheid grotendeels een wisselwerking is van gemeende hartelijkheid en een ongekende interesse in de buitenlander. Vat deze sympathie voor toeristen niet op als een vrijbrief om te doen waar je zin in hebt.

De verschillende bevolkingsgroepen van Turkije

turkse familie uit de omgeving van ArtvinVolgens de laatste officiële cijfers leven in Turkije ca. 63 miljoen mensen. 99 % is moslim. Bijna de helft van de bevolking woont in de steden, en dan met name in de agglomeraties van Istanbul, Ankara en Izmir. Het Turks is de officiële taal, maar je kunt er goed terecht met Engels, Frans en Duits. Ofschoon volgens de grondwet eenieder die binnen de grenzen van Turkije leeft eenvoudigweg een Turk is, zijn er verschillende ethnische groepen die zich al dan niet verwant aan de Turkse cultuur achten: Turken, Laz, Koerden en Armeniërs, Zigeuners en Nomaden.

mehmet © Travelmarker ReizenDe talrijke bevolkingsgroepen voegen elk hun eigen smaak toe aan een kleurrijk Turkije. Zigeunerstammen die, net als in de oude verhalen, met paard en huifkar door ThraciŽ trekken. Inclusief kampvuren, muziek en dans! Of de herders, die lijken op Sicilianen en waarvan gezegd wordt dat ze afstammen van de Noormannen; gitzwart haar, een lichtbruine huid en helblauwe ogen. Turken met rood haar en sproeten, die hun voorvaders hebben in de Galaten, een Keltische stam die niet naar Groot BrittanniŽ trok maar naar AnatoliŽ. De geschiedenis leeft niet alleen in steen! Zo is Istanbul niet alleen een stad van Turken, maar wonen er van oudsher ook Joden, ArmeniŽrs, Koerden en Grieken. Aan de Zwarte Zee tref je de Laz, van wie gezegd wordt dat ze zo slim zijn omdat ze 's ochtends, 's middags en 's avonds vis eten. Je kunt bij hen zelfs vis als dessert eten!
In het oosten trekken de YŲrŁk, nomadenstammen, met hun tenten en kuddes door het landschap. Diep in het zuiden, in de punt die SyriŽ insteekt, wonen Arabieren. En een stukje naar het westen tref je weer Christen-turken.

Koerdisch dorp © Travelmarker ReizenMet uitzondering van de Koerden, waarvan de ethnische achtergrond bij een grote groep wel degelijk verschil maakt, wordt het grootste verschil tussen de bevolkingsgroepen van Turkije bepaald door de omgeving waarin zij leven: de stad of het dorp. Er is een groot verschil tussen de stedelijke en de plattelandscultuur in Turkije.

 

De Koerden van Turkije

De Koerden zijn de bekendste minderheidsgroepering van Turkije. Nog altijd voeren ze strijd voor een zelfstandige Koerdische staat in het oosten van het land, maar sinds de gewapende strijd is afgelopen is het een stuk rustiger geworden.

De Laz

In het oostelijke deel van de Zwarte Zee regio behoren de meeste mensen tot de Laz, een bevolkingsgroep van Kaukazische origine. Zeg maar verre neven van de GeorgiŽrs. Een verschil is dat zij zich reeds vroeg in de geschiedenis bekeerden tot de Islam. Ze stelden zich altijd loyaal op in de rijen van het Ottomaanse rijk en keerden zich tegen hun Kaukazische bloedverwanten. De taal van de Laz wordt nog altijd in de dorpen gesproken, maar nergens geschreven. Ook de huizen van de Laz zijn anders dan de huizen in Turkije; kleine paleisjes in het midden van een tuin. Zo hebben de Laz zichzelf voldoende ademruimte gegeven, waar in de Turkse dorpen de bewoners het prettig vinden als de huizen tegen elkaar aan schurken.

.

De Turkse cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Turkse cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl