gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Turkije - Adana

reis terug  

Adana

De geschiedenis van Adana

Midden op de Cilicische vlakte gelegen, aan de oude handelsroute welke liep tussen Syrië en Egypte, is de stad speelbal geweest van verschillende veroveraars. Naar alle waarschijnlijkheid is Adana in het tweede millenium voor Chr. door de Hittitische vorst Asitawandas gesticht die de nederzetting de naam Ataniya gaf. Deze Hittitische stad lag waarschijnlijk op de Velican Tepe, een heuvel buiten Adana. Na de Hittieten kwam de stad achtereenvolgens in handen van de Assyriërs, de Perzen en de Grieken. Ten tijde van de Seleuciden heette de stad Antiocha ad Saros. Hierna maakte de stad de opkomst en ondergang van het Romeinse en Byzantijnse rijk mee. In 1517 veroverde sultan Selim de stad op het Ramazanoglu Emiraat waarna ze een deel ging uitmaken van het Osmaanse rijk. In december 1918 werd de stad door de Fransen bezet om ruim drie jaar later, op 5 januari 1922, bij de nieuwe Turkse republiek gevoegd te worden. Vanuit Adana werd in 1974 de succesvolle aanval op Cyprus ondernomen.

De huidige stad

Onder de Osmanen en vooral onder de huidige Turkse republiek begon Adana de nabijgelegen regionale hoofdstad Tarsus meer en meer te verdringen. Voorheen stond Adana in de schaduw van Tarsus, tegenwoordig is de industriestad Adana de hoofdstad van de provincie Seyhan en de vierde stad van Turkije. De vruchtbare bodem van de Kylikische vlakte tussen de rivieren de Seyhan en Ceyhan levert een overvloed aan tabak, citrusvruchten en katoen. Dit laatste produkt is met 150.000 ton per jaar het hoofdprodukt. Het vochtig-warme klimaat dat hier heerst is ook uitermate gunstig voor het verbouwen van rijst en bananen. De welvaart van de stad hangt hiermee nauw samen.

Bezienswaardigheden

Het Regionaal Museum
In het Adana Kültür Parki ligt het Regionaal museum. Gehuisvest in een oude kerk, herbergt het museum een rijke collectie aan voorwerpen uit de prehistorie en de oudheid, die in Adana, Mersin, Tarsus en het omliggende gebied gevonden zijn. Samen met de vondsten uit latere periodes geeft de verzameling een goed en chronologisch overzicht van de geschiedenis van Adana en omgeving. (Iedere dag, behalve maandag, geopend van 9.00-12.00 en van 13.30-17.30 uur)

Het Ethnografisch Museum
De oude kruisvaarderskerk in de buurt van het Büyük Sürmeli-Otel huisvest sinds 1983 het ethnografisch Museum waar tenten en andere bezittingen van de Nomaden te zien zijn. De klokketoren van de stad dateert uit 1882.

Het Huis van Atatürk
Wie geïnterresseerd is in de vader der Turken zou een bezoek moeten brengen aan het Suphi Pasja-huis, waar Atatürk in 1923 verbleef. Verschillende voorwerpen, foto's en documenten herinneren aan zijn verblijf in Adana.

Hotels in Adana

Via trivago kun je de hotelprijzen van meer dan 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten in Adana !

De omgeving van Adana

Aan de andere kant van de Ceyhan ligt het dorp Sirkeli. Op een rots boven het water is een uit de 13e eeuw voor Chr. daterend reliëf van de Hittitische koning Muwatalli te zien.
16 km ten noorden van de stad ligt de Seyhandam. Het enorme stuwmeer is een populair bij dagjesmensen die hier komen picknicken. Langs het meer, waar in gezwommen kan worden, staan verschillende restaurants en theehuizen. Dankzij de Seyhandam kan men het omliggende gebied nauwkeurig irrigeren.

Als je in zee wilt zwemmen zul je de kleine 50 km naar het zandstrand van Karatasj moeten afleggen. Hier lag in de oudheid de plaats Megarsos, waarvan slechts weinig is overgebleven.
Langs de weg naar Ceyhan, 40 kilometer ten oosten van Adana, ligt het Armeense Yilanlikale (slangenkasteel). Nog altijd domineert deze 12e eeuwse door de kruisvaarders versterkte burcht de vlakte eromheen. Na twee kleine poorten gepasseerd te zijn kom je bij de hoofdpoort aan die geflankeerd wordt door twee zware torens.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl