gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Turkije - Afrodisias

reis terug   reis door

Afrodisias

de ruïnes van Afrodisias © Travelmarker ReizenAfrodisias, een van de mooiste ruïnesteden van Turkije, ligt op een plateau, 548 meter boven de zeespiegel, aan de voet van de Akbaba Dagi (2308m). Hoewel het vrij geïsoleerd ligt is het zeker de moeite van een omweg waard indien je van Izmir naar Denizli (of omgekeerd) rijdt.

De geschiedenis

Opgravingen te Afrodisias hebben sporen van bewoning aangetoond die tot 3000 voor Chr. terug te dateren zijn. Twee heuvels in de stad, de acropolis en de pekmezheuvel, zijn ontstaan door een opeenhoping van nederzettingen die tot het Bronzen tijdperk teruggaan.De plek waar de ruïnes nu liggen is misschien al vanaf het Neolitische tijdperk heilig geweest.
Waarschijnlijk zijn het de Assyriërs geweest die in dit afgelegen gebied met de cultus zijn begonnen, voor of na de verwoesting van Ninive door de Meden en Babyloniërs. Afrodite's voorgangster was dan ook de oosterse liefdesgodin Ishtar of Astarte. Volgens het geografisch lexicon 'Ethnika' van Stephanus van Byzantium hebben de Lelegiërs de stad gesticht. Aanvankelijk werd ze Lelegonpolis genoemd, later Megalepolis. De Cariërs noemden de stad, die op de oostgrens van hun gebied lag, Ninoe, volgens Stephanus naar de legendarische Babylonische koning Ninos. Het lijkt echter aannemelijker dat Ninoe afgeleid was van Nio, Nin of Nina, de Akkadische namen voor Ishtar of Astarte.
Na hun komst hebben de Grieken vermoedelijk de stadsnaam veranderd in Aphrodisias, naar hun naam voor de godin van de liefde. In de Hellenistische tijd was de naam in elk geval reeds gewijzigd in Afrodisias. Steden die naar de godin der liefde werden genoemd waren talrijk. Stephanus somt een tiental steden, dorpen of eilanden op die Afrodisias heten.

De eerste bronnen
We horen voor het eerst iets over Afrodisias via de historicus Apollonius die zich in de derde eeuw voor Chr. in de stad vestigde. Hij schreef er een boek over Carië en werd Apollonius van Afrodisias genoemd. In 82 voor Chr. horen we weer iets over de stad. In dat jaar zond de Romeinse dictator Sulla, als antwoord op het Delfisch orakel een dubbelbijl en een gouden kroon naar Afrodite. Het orakel spreekt van 'een bijzonder voorname stad in Carië naar Afrodite genaamd'. Wanneer er voor het eerst van een echte stad sprake is ons niet bekend. Er is in ieder geval gedurende een lange periode slechts sprake geweest van een heiligdom van Afrodite/Ishtar met eromheen een aanzienlijke nederzetting. Rond 35 voor Chr. zond Marcus Antonius een kopie van een decreet van de Senaat naar Afrodisias, waarin gesproken werd over vrijheid en immuniteit van belasting voor 'de stad van de Plarasiërs en Afrodisiërs', en asielrecht voor de tempel van Afrodite, gelijk aan dat van de Artemistempel te Efeze. Keizer Tiberius bevestigde deze privileges nogmaals in 22 na Chr. waarna ze gedurende de gehele Romeinse periode bleven bestaan.

De bloeiperiode van de stad
In eerste en tweede eeuw na Chr. beleefde de stad zijn grootste bloei. Octavianus was zo onder de indruk van de stad dat hij haar verkoos boven alle steden van de Romeinse provincie Asia. In Afrodisias was een toonaangevende sculptuurschool, de "school van Afrodisias", gevestigd. Vooral om haar beeldhouwkunst was de stad dan ook alom vermaard. Daarnaast was de stad ook een centrum van de medische wetenschap en de filosofie. Xenocrates, de schrijver over de geneeskunst, was burger van Afrodisias ten tijde van keizer Nero. De schrijver Chariton woonde hier in de tweede eeuw en een zekere Alexander, die de filosofie van Aristoteles in Athene uiteenzette, was in de derde eeuw ingezetene van de stad.

Het christendom maakt haar entree
Ondanks de komst van het christendom in dit gebied bleef de cultus van Afrodite nog lang populair. Dat Afrodite's heerschappij misschien tanende was zou kunnen worden afgelezen uit de naamsverandering van de stad in de vijfde eeuw. De stad werd toen Stavropolis (stad van het kruis) genoemden de tempel werd tot kerk omgebouwd. Aan het einde van de vijfde eeuw verleende keizer Leo I de stad de titel van Metropolis van Caria. Kort hierna werd het een bisschopszetel. Men noemde de stad ook wel Caria, aangezien het de hoofdstad van de provincie Caria was. Uiteindelijk is deze naam tot Geyre verbasterd, de naam van het huidige dorp.

De neergang van de stad
Nadat de Seltsjoeken de stad in de twaalfde eeuw veroverd hadden waren de Byzantijnen in staat de stad in de dertiende eeuw te heroveren. Uiteindelijk kwam de stad toch weer in handen van de Seltsjoeken. Onder de Seltsjoeken en hun opvolgers, de Osmanen, ging het snel bergafwaarts en bleef er uiteindelijk een klein dorpje te midden van uitgestrekte ruïnes over.

De opgravingen

In de vorige eeuwen hebben veel reizigers op hun tocht door Klein-Azië tevens Afrodisias bezocht. Personen als Textier, Laborde en de sociëteit van Dilettanti deden verslag van resten van enorme ruïnes, beelden en andere memorabilia uit de oudheid.
In 1904 en 1905 deed een Franse archeologische missie onder leiding van Paul Gaudin hier twee korte maar niettemin succesvolle opgravingen. Nadat Boulanger in 1913 in Afrodisias gedurende korte tijd opgravingen had verricht, leidde de Italiaan Giulio Jacopi in 1937 een archeologisch onderzoek dat enkele weken duurde en erg veel heeft opgeleverd.
Nadat in 1956 een aardbeving het dorp Geyre verwoest had, liet de regering het dorp buiten het antieke stadsgebied weer opbouwen. Het nieuwe dorp ligt nu een kilometer ten westen van de Antiochische poort. Hierdoor kwam de weg vrij voor grootschalig archeologisch onderzoek. Dr. Kenan T. Erim en de Universiteit van New York begonnen hier in 1961 mee. Door de reiniging van de waterafvoer van de antieke stad werd voorkomen dat het opgravingsgebied zou overstromen.
De vondsten hier zijn enorm geweest. Veel monumenten en prachtige beeldhouwwerken zijn bijna intact teruggevonden. De goede staat waarin de archeologische vondsten verkeerden is te danken aan aardbevingen die in de Middeleeuwen plaats gevonden hebben en die de stad hebben bedekt.
De hoeveelheid prachtige beeldhouwwerken, gemaakt van het bijzonder fraaie witte en blauwgrijze marmer afkomstig van de Akbaba dagi, twee kilometer ten oosten van de stad, doet vermoeden dat hier een zeer creatieve beeldhouwersschool gevestigd was. Beeldhouwwerken met dezelfde signaturen, die overal rond het Middellandse Zeegebied teruggevonden zijn, worden door historici dan ook aan deze "Afrodisische school" oegeschreven. Deze school was niet slechts een school waar kopieën gemaakt werden van vroegere modellen, zoals de oudere kunsthistorici beweerden, maar vertegenwoordigde een aantal zeer creatieve beeldhouwers die, weliswaar geïnspireerd door oudere meesterwerken, toch zeker ook een behoorlijke dosis originaliteit in hun werk vertonen. Ook nadat het christendom de oude 'heidense' cultus rond Afrodite had vervangen bleef deze school bestaan. Het had slechts andere opdrachtgevers gekregen. Talrijke sculpturen werden naar Constantinopel (het huidige Istanbul) verscheept, zoals de twee beelden van ambtenaren. De hier gevonden beeldhouwwerken zijn te bezichtigen in het kleine museum van Afrodisias, die je bij aankomst rechts ziet liggen. De overblijfselen die je kunt bezichtigen dateren vrijwel allemaal uit de Romeinse periode.

Lees hier alles over de bezienswaardigheden in Afrodisias

Hotels

Bij trivago kun je de hotelprijzen van honderden boekingssites meteen vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten !
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl